Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Απρ 2014
Editorial   Ήρθε η ώρα της κρίσης και της επιλογής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η πατρίδα μας και φυσικά η περιοχή μας χωρίς να αποτελεί εξαίρεση παραπαίει όλο και περισσότερο οικονομικά σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, όπου τα χειρότερα... έρχονται. Ο κοινωνικός ιστός έχει διαλυθεί, η πλειοψηφία των πολιτών συνεχώς εξαθλιώνεται, οι υποχρεώσεις του κράτους (σε κάθε βαθμίδα του) προς τους πολίτες καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες, η ταλαίπωρη συνταγματική δημοκρατία κουρελιάζεται. «Λεφτά υπάρχουν»... μόνο για τις τράπεζες.

Κι αυτό που προβάλλεται ως «λύση» σε όλα αυτά, είναι η βίαιη μετατροπή του καθετί κρατικού και κοινωνικού, σε ιδιωτικό και επιχειρηματικό, με τους μισθούς και τις συντάξεις να φτάνουν στα επίπεδα Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Εσθονίας, Λετονίας, κ.τ.λ., που η Λαγκάρντ και λοιποί, μας έχουν πει ξεκάθαρα από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου.

Το λίπος.. τέλειωσε. Τέλειωσαν τα ψέματα.

Βία ονομάζουν οι πραιτοριανοί… της τρόίκας, με το να αντιδράς στη ζωή, όταν «στην ψύχρα» σου κλέβουν το μισθό, τη σύνταξη, όταν σου παίρνουν το σπίτι με τους απίστευτα συνεχείς ληστρικούς φόρους, όταν ήδη δεν μπορείς να πληρώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι ως αυτοδιοικητικές μονάδες, φυτοζωούν. Ο περιβόητος «Καλλικράτης», όπως εύστοχα είχε προβλεφθεί από πολλούς, αποδείχτηκε, όχι απλά κενό γράμμα, αλλά έδωσε τη χαριστική βολή και στα δημοτικά διαμερίσματα, μέσα από την εξωπραγματική πρόβλεψη του για λειτουργία στην πράξη τέτοιων σε μέγεθος και αλλοπρόσαλλων σε γεωγραφική κατανομή, Δήμων.

Ηρθε η ώρα της κρίσης. Η ώρα της επιλογής. Σε λίγες μέρες ρίχνουμε στην κάλπη την απόφασή μας. Ας έχουμε καλή φώτιση, όλοι οι ψηφοφόροι.

Η σημασία των εκλογών είναι αναμφισβήτητη. Αν μη τι άλλο, αποτελούν τη καλύτερη επίσημη ευκαιρία του λαού να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία και να βοηθήσει, έμμεσα ή άμεσα, την ανάδειξη εκείνων που θα αναλάβουν την εξουσία. Είναι ένα μέσο δια του οποίου, οι πολίτες μπορούν να εκλέγουν (αλλά δυστυχώς δεν μπορούν ακόμα να ελέγχουν) τις κυβερνήσεις τους (Τοπικές, Περιφερειακές, Εθνικές και Ευρωπαϊκές).

Ευτυχώς, υποψηφίους έχουμε πολλούς. Και όλοι σίγουρα αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν το καλό του και το καλό όλων μας.

Κι’ εμείς οι ψηφοφόροι πολίτες τους αγαπάμε όλους και τους εκτιμούμε.

Πρέπει, όμως, να εκλέξουμε ορισμένους. Και εδώ είναι το ερώτημα, ποιους;

Να εκλέξουμε τον ξάδελφο; Να εκλέξουμε το φίλο, το γείτονα, τον ομοϊδεάτη στο κόμμα;

Να εκλέξουμε εκείνον που διαθέτει το ανώτερο τεκμήριο γνώσης; Το πειστικότερο τεκμήριο ικανότητας;

Εκείνον για τον οποίο θα πειστούμε, ότι διαθέτει δημιουργικότητα, έμπνευση, πρωτοβουλία και μπορεί να εφαρμόσει πολιτική που θα καλυτερεύσει τη ζωή μας;

Πρώτα, λοιπόν, θα πρέπει να δώσουμε αυτή την απάντηση στον εαυτό μας. Να ξεκαθαρίσουμε στη σκέψη μας.

Αξίζει λοιπόν, τον κόπο να ψαχτούμε τόσο;

Αν ρωτάτε εμένα και βέβαια αξίζει. Αφορά τη ζωή μας. Το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, και συ φίλε αναγνώστη με τον εαυτό σου την απάντηση και θα τα πούμε πάλι μέχρι τις εκλογές.

 

Θα πω καθαρά την άποψη μου αλλά φίλε αναγνώστη, μη διανοηθείς, ότι επιχειρώ να σκεφθώ για λογαριασμό σου. Οχι, δε θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο, αυτό θα σε προσέβαλε, κι εγώ σε έχω μεγάλη εκτίμηση, σε σέβομαι. Απλά επικοινωνώ μαζί σου μέσα από τη στήλη και σου ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου. Μακάρι να ήταν ζωντανή η επικοινωνία μας, ν’ άκουγα κι εγώ το δικό σου προβληματισμό, τις δικές σου σκέψεις.

Βασικό κριτήριο λοιπόν για την επιλογή μου θέτω την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Αυτόν που θα επιλέξω, θα πρέπει να τον εμπιστεύομαι. Αν δεν τον εμπιστεύομαι, πως θα του αναθέσω τη διαχείριση των υποθέσεων του Νομού μου, του Δήμου μου;

Την εμπιστοσύνη μας τη δίνουμε σ’ εκείνον για τον οποίο αποφαινόμαστε ότι είναι ειλικρινής, υπεύθυνος, συνεπής και διακρίνεται για ακολουθία λόγων, πράξεων και σταθερότητα.

Άλλο κριτήριο η ικανότητα να ανταποκριθεί στο ρόλο που θα του αναθέσουμε. Μετρώ τη γνώση, την πείρα, τη δημιουργική φαντασία, την παραγωγική έμπνευση, την αγωνιστικότητα και το δυναμισμό.

Άλλο κριτήριο σημαντικό η ανθρωπιά, το χαμόγελο, η ανοιχτή συμπεριφορά.

Άλλο κριτήριο τέλος το πρόγραμμα του.

Αυτά θα θέσω εγώ στην αναζήτηση μου για τον καταλληλότερο. Το κρίσιμο, όμως, θέμα είναι, να προβληματισθεί ο ψηφοφόρος και να θέσει κριτήρια, είτε είναι αυτά που ανέφερα παραπάνω ή ακόμη και διαφορετικά.

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου