Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Φεβ 2014
Κρίση  αντιπροσώπευσης
Κλίκ για μεγέθυνση

Editorial

Φεβρουάριος 2014

 

 

 

Άρχισε η αναζήτηση των υποψηφίων που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών για να αντιπροσωπεύσουν τις τοπικές κοινωνίες στους δήμους τις περιφέρειες και την Ευρώπη.

Στο εκλογικό προσκλητήριο της κάθε πολιτικής τάξης, οι πολίτες παραμένουν αδιάφοροι μπροστά στο γνωστό προεκλογικό παιχνίδι των ελίτ που έχει εκσυγχρονιστεί δυστυχώς μέσα από την πάσης μορφή βία.

Ζούμε μια μάχη αξιών και εποχών όπου καταγράφονται οι δυο αντίθετοι πόλοι, του νέου και του και του παλαιού. Στα κομματικά και παραταξιακά εκλογικά στρατόπεδα διακρίνεται η έλλειψη στελέχωσης με προσωπικότητες και κοινωνικά δραστήριους πολίτες, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο, το λόγο του διανοητή και μεγαλύτερου εν ζωή φιλοσόφου σήμερα Γιούργκεν Χάμπερμας.

Ο Χάμπερμας περιγράφει την υποδούλωση της πολιτικής στην καπιταλιστική οικονομία ως μια «δημοκρατία της πρόσοψης». Η κρίση αντιπροσώπευσης σημαίνει όλο και χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, απώλεια νομιμοποίησης της πολιτικής τάξης. Ταυτόχρονα αυξάνεται η επιρροή των οικονομικών ελίτ και των διεθνών οργανισμών και μπλοκ εξουσίας πάνω στην εθνική πολιτική, κάτι το οποίο έχει έρθει ιδιαίτερα στο προσκήνιο στην κρίση από το 2008. Από πολύ νωρίς διάφοροι θεωρητικοί και πολιτικοί του νεοφιλελευθερισμού, προωθούσαν την άποψη ότι η εκάστοτε εθνική πολιτική θα πρέπει να υποτάσσεται στις επιταγές ή/και στους εξαναγκασμούς των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται πλήρως τα εκτελεστικά όργανα του κράτους ασφαλείας, μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία κ.τλ.

Η καγκελάριος Μέρκελ μιλάει για μια «δημοκρατία σύμφωνη με τις αγορές». Ο βρετανός κοινωνιολόγος Κόλιν Κράουτς, ήδη πριν αρκετά χρόνια συμπύκνωσε την τάση αυτή με τον όρο «μεταδημοκρατία». Μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στα κράτη που χτυπήθηκαν από αυτή, παρατηρούμε ενίσχυση των παραπάνω τάσεων με τις εξωτερικές επεμβάσεις να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η τάση προς τον αυταρχικό καπιταλισμό εκφράζεται επίσης και με την άνοδο των ακροδεξιών σχηματισμών.

Υπέρ ή κατά της Ελλάδας(σελ.3) τα όσα συμβαίνουν, ερωτά ο κοινωνιολόγος Μανώλης Μαυροζαχαράκης σ’ αυτό το τεύχος;

Σ’ αυτή τη μάχη των εκλογών του Μαΐου το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, ένας παράδεισος…βρόμικος και συμφεροντολόγος( πρωτοσέλιδο, στήλη της στυγός) στην περιοχή μας, ακόμα δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα και το βασικό κριτήριο επιλογής παρά την προσπάθεια ολίγων αφού το μεγάλο ποσοστό των ΜΜΕ ασχολείται με την προώθηση των πελατειακών σχέσεων του κατεστημένου κέντρου εξουσίας.

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου