Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Δεκ 2014
Editorial Δεκεμβρίου 2014
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου 2008 κατέληξαν και φέτος σε εκτόνωση, σε κομματικούς σφετερισμούς και σε συνθήματα άσχετα από το ιδεολογικό περιεχόμενο των γεγονότων που η μνήμη τους συνέθεσε, τους επί «εθνικού» επιπέδου εορτασμούς της κάθε επετείου. Θα χαθεί κι’ αυτή η επέτειος του Πολυτεχνείου μέσα στην ανυποληψία των μελλοντικών επετείων, με τα λογύδρια στα σχολεία, και τις πορείες στις μεγαλουπόλεις, όπου διαολοστέλνουν οι αστυνομικοί τη μνήμη και την ταλαιπωρία της κάθε επετείου κάτω από τις επίπονες προετοιμασίες τους. Όμως το τραγικό δεν είναι αυτό. Το τραγικό είναι που κάθε κυβέρνηση αγνοεί τα αληθινά μηνύματα των γεγονότων.

1985 :Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας σκότωσε πυροβολώντας τον 15χρονο Μιχάλη Καλτέζα. Κατασκευάστηκε ότι ο 15χρονος ήταν «επικίνδυνος» αναρχικός, ώστε η κτηνωδία να γίνει… νόμιμη άμυνα.

2006: Ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας σκότωσε πυροβολώντας τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

2014: Ο Νίκος Ρωμανός σε ηλικία 15 ετών κι’ αυτός, φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου που τον κράτησε νεκρό στα χέρια του από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας ως ένας επικίνδυνος κακοποιός ζητώντας να σπουδάσει από τη φυλακή! Τώρα κατασκευάζεται ένα νέο δίκαιο, αμφίρροπο, ανάμεσα στους αγώνες των νέων και τις δυνάμεις της συντήρησης.

Το πνεύμα των εορτών που αρχίσαμε να το δημιουργούμε, υπερίπταται «εν είδει αλλαγής» της παλαιάς χρονιάς. Η ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο παραμένει άσβηστη στη στάχτη που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές ενός οικονομικού αρμαγεδώνα.

Χωρίς άρτο και θεάματα εκατομμύρια νεοέλληνες. Τα παλιά πατροπαράδοτα έθιμα εξαφανίστηκαν. Φτώχυναν των ελλήνων οι κοινότητες. Η ξενιτιά άρπαξε το μέλλον των νέων που τους έστειλε η μάνα Ελλάς. Χάνονται οι καλές παλιές εποχές, ανεπιστρεπτί.

 

Την αλλαγή της σκυτάλης των δυο χρόνων θα υποδεχθεί η αλλαγή του ενοίκου στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας. Αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν πιθανότητα και την αλλαγή των ενοίκων του Μεγάρου στη Μαξίμου.

Είθισται , οι «καλικάντζαροι» που ροκανίζουν το δένδρο της αλλαγής, να υφίστανται τα όσα η πρωτοχρονιάτικη παράδοση απαιτεί.

Παντός είδους προϋπολογισμοί, κρατικοί, αυτοδιοικητικοί, κλπ., υπερίπτανται απειλητικά πάνω από καθηλωμένους φορολογούμενους, αφού για πολλοστή φορά διατάσσουν τα στελέχη του Οικονομικού Υπουργείου και της Τρόϊκας, πρέπει να υπάρξει αναγκαστικό πρωτογενές πλεόνασμα με μείωση των εξόδων του κράτους. Και δεν πα να φωνάζει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Αιγιάλειας ότι ο φετινός προϋπολογισμός για το 2015 για τους Αιγιαλείς είναι «Ελλειμματικός» και «κάλπικος»!!

 

Τι θα συμβεί αν πέσουν στη θάλασσα από ατύχημα τοξικές «Σκωρίες μολύβδου»;

O μόλυβδος (Pd), πάνω από ορισμένη συγκέντρωση, είναι τοξικός για τον άνθρωπο. Η συνεχής ή οξεία υπερβολική έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και σωρευτικά προβλήματα υγείας. Ο μόλυβδος επηρεάζει τα βασικά όργανα καθώς επίσης και το κεντρικό νευρικό και κυκλοφοριακό σύστημα. Η έκθεση στο μόλυβδο είναι πολύ σοβαρή για τα μικρά παιδιά επειδή τα τελευταία απορροφούν τον μόλυβδο ευκολότερα από τους ενήλικες και είναι πιο ευαίσθητα στις επιβλαβείς συνέπειες του. Ο μόλυβδος, λόγω ακριβώς της μη ορθής διαχείρισής του, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της θαλάσσιας ζωής, και στην τοξικότητα των ιχθύων.- Αρκετά για φέτος. -

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου