Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Αύγ 2014
EDITORIAL Αυγούστου 2014
Κλίκ για μεγέθυνση

Δημοπρατήσεις μεγάλων έργων ακούμε, αλλά δεν τις βλέπουμε!!

 

ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ το σκάψιμο για τους αποχετευτικούς αγωγούς το Σεπτέμβριο του 2013 στους δρόμους της Παραλίας Συλιβαινιωτίκων και Κραθίου Αιγιαλείας. Η δικαιολογία ήταν, η μεγάλη τουριστική καλοκαιρινή κίνηση όπως διατείνονταν οι τοπικοί άρχοντες. Η εφημερίδα «Στύξ» προειδοποιούσε ότι δεν υπάρχει δημοπράτηση εσωτερικών δικτύων και δέχονταν επιθέσεις από μερικούς που και σήμερα ακόμα ισχυρίζονται ότι το έργο όπου νάναι υλοποιείται!!. Βάφτιζαν... ως οδό Χελμού την παραποτάμιο άγνωστη οδό, όπου διανοίγονταν το 9ο αντλιοστάσιο του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, στο Δέλτα του Κράθη ποταμού. (το οποίο εδώ και ένα χρόνο χάσκει… επικινδύνως!!)

Είμαστε στον Αύγουστο του 2014 και δημοπράτηση εσωτερικών δικτύων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Δημοσιεύσαμε την προτεινόμενη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για τα εσωτερικά αποχετευτικά δίκτυα σε Αιγείρα Κράθιο Συλιβαινιώτικα και Διακοπτό.

Αν σκεφθεί κανείς, ότι η μελέτη των εσωτερικών δικτύων, πρέπει να σταλεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, ακολούθως να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υπουργείων, να επιστρέψει στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας( χωρίς αλλαγές- αλλαγή σημαίνει ο ίδιος δρόμος… εξ αρχής), να έρθει μετά, προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας, ακολούθως να προκηρυχθεί η δημοπράτηση του έργου με διεθνή διαγωνισμό ( δυο μήνες δημοσίευση), να επιλεχθεί ο μειοδότης( περίοδος τριών μηνών) χωρίς ενστάσεις στο ΣτΕ ( καθυστέρηση έως 6 μήνες) και ακολούθως να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου εφ’ όσον υπάρχουν πιστώσεις ή έχει εγγραφεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (όπου οι πρώτες εκταμιεύσεις αρχίζουν στα τέλη του 2018 και ο φάκελος είναι απολύτως ώριμος…). Πιστεύουμε μετά από όλη αυτή τη ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ που βολεύει τους πολιτικούς, τους εργολάβους, τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και πάσης φύσεως περιβαλλοντο-τσαρλατάνους, που καπηλεύονται όλους του άνευ ενημέρωσης συμπολίτες, τότε το έργο βρίσκεται σε καλόοοο… δρόμο!!!

Ά, και κάτι ακόμα, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά έργα:

Το πρώτο είναι η επέκταση του Εργοστασίου στο Αίγιο που δέχεται τα λύματα. (έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται)

Το δεύτερο έργο είναι ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός των παραλιακών Δημοτικών Ενοτήτων (π. Δήμων) που αποτελείται από 13 αντλιοστάσια. Τέσσερα προς Δυτικά με το 4ο στο Λαμπίρι και εννέα Ανατολικά με το 9ο στη Δ.Ε. Ακράτας στο δέλτα του Κράθη (έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται)

Το τρίτο είναι το έργο των Εσωτρικών δικτύων που ανέλυσα προηγουμμένως πιο πάνω. ( δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί το ύψος του κονδυλίου, διότι πότε φτάνει στα 50 τόσα εκατομ. και άλλοτε πέφτει στα 30 τόσα εκατομ).

Το τέταρτο και σημαντικότερο, έργο που δεν αναφέρει κανένας αιρετός νυν και νέος, είναι οι συνδέσεις των οικιών με τα Εσωτερικά δίκτυα. Εδώ υπάρχει σκοτάδι απόλυτο. Επειδή η σύνδεση κάθε σπιτιού έχει να κάνει με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και τον μετρητή του νερού καθώς και με το κόστος σύνδεσης που κυμαίνεται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ ανά οικία αναγκαστικά, τότε…

Άντε καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και τα λέμε με τη νέα δημοτική Αρχή.

 

Το ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος»

 

ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ επιτυχημένη η εκδήλωση για το Μάνο Χατζιδάκι που οργανώθηκε φέτος με μεγάλη επιτυχία στη Δ.Ε. Διακοπτού, και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν γι΄ αυτό. Το δημοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται φέρνει στην επιφάνεια νέα πολιτιστικά σχέδια και οράματα. Μέσα στο νέο Καλλικρατικό πολιτιστικό σχεδιασμό, δεν στηρίχθηκε όμως ούτε, μια καλοκαιρινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» στην Ακράτα εδώ και τέσσερα χρόνια!!

Υπήρχαν τοπικοί εκπρόσωποι στο διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΠΑ και στο συμβουλευτικό περιβάλλον του Δημάρχου. Όμως δεν έγινε ούτε μια σοβαρή εκδήλωση αντάξια των ονομάτων του Ιδρύματος, μιας και δεν είναι τυχαίοι. Χατζιδάκις και Γκάτσος είναι το BRAND NAME της Ελλάδας παγκοσμίως!

Δεν ξέρω που να εντάξω την τριετή αυτή απαξίωση για το ίδρυμα. Υπήρξε εδώ και ενάμισι χρόνο η ένταξη το πρόγραμμα LEADER με χρηματοδότηση 100% για τη διαμόρφωση του παλαιού κτηρίου του πολιτιστικού συλλόγου «Αναγέννησις» και μετατροπή σε στέγη του Ιδρύματος. Ενώ ήταν όλα έτοιμα για δημοπράτηση τίποτα δεν συνέβη. Πιθανόν να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Πάντως έχουμε καιρό να δούμε στην Ακράτα εκδήλωση από το ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» ( αποτελεί συμβολαιογραφική υποχρέωση υποστήριξη εκδηλώσεων από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή). Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες της κ. Δημητρούκα και του κ. Γιαννακόπουλου, που θέλουν το ίδρυμα να μετακινηθεί στην Ασέα Αρκαδίας.

Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής, ας ελπίσουμε ότι θα διορθώσει τα πολιτιστικά λάθη που συντελέστηκαν, είτε από έλλειψη συντονισμού, είτε από αδιαφορία και ωχαδερφισμό, για την Καλλικρατική περιφέρεια της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Ίδωμεν!!

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου