Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Ιούν 2015

 

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Γιορτάζει η «φουκαριάρα» η Ελλάδα μας , την έλευσή του καλοκαιριού, απ’ άκρη σ’ άκρη. Σε λίγο, σε κάθε πλατεία έξω ντέρτια και καημοί. Σε κάθε παραλία, ταβέρνα, ούζο, μουσική. Μα, θα πει κάποιος, να μη γιορτάσει και λίγο ο κόσμος; Να βγει να ξεσκάσει απ’ την μπαρουτοκαπνισμένη καθημερινότητα;

Έχουν καταλάβει οι τοπικές αρχές κάθε περιοχής την πραγματική αξία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνουν σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι κάθε μορφής σύλλογοι ακόμα και στο τελευταίο χωριό;

Όταν τα οικονομικά του κάθε Δήμου είναι νοικοκυρεμένα και έχει λύσει προηγουμένως κάποια βασικά ζητήματα, τότε όλοι επικαλούνται την αρωγή του.

Τώρα βέβαια εύλογα γεννιέται το ερώτημα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους καλοκαιρινές εκδηλώσεις – γιορτές; Έχουν. Δηλαδή, το πως θα κατανεμηθεί, ίσα και αμερόληπτα το ανταποδοτικό χρέος που οφείλει η δημοτική αρχή προς το δημότη φορολογούμενο.

Η αναλογικότητα στα θεάματα που εφαρμόζει η δημοτική αρχή σε ένα γεωγραφικά τεράστιο δήμο, δυστυχώς, δεν τεκμηριώνει την ισότητα των πολιτών. Δημιουργεί αίσθημα δυο κατηγοριών δημοτών. Τους ευνοούμενους , δηλαδή όσους ανήκουν στην έδρα και τους δημότες δεύτερης επιλογής, δημότες ενός κατώτερου θεού, που έχουν την ατυχία… να ζουν στην περιφέρεια του δήμου.

Τα θεάματα ακόμα και γι’ αυτό το καλοκαίρι, συνεχίζουν με δελτίο… για τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Η δημοτική αρχή επικαλείται ( όταν έρχονται τα δύσκολα…), την οικονομική κρίση και ως εκ τούτου, δικαιολογείται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στον καλοκαιρινό σχεδιασμό πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, περιφερειακός πολιτιστικός σύλλογος που διοργανώνει μεγάλου εύρους εκδηλώσεις και συνέδρια, λόγω της κρίσης, ζήτά την αρωγή του Δήμου. Ο υπεύθυνος τομέας απαντά, ότι αδυνατεί λόγω έλλειψης χρημάτων.

Αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, δεν συνάδει με την οικονομική στενότητα που επικαλείται, διότι, «φως –φανάρι» διέπεται από μιαν άγνωστη, αδιευκρίνιστη συμπεριφορά. Έχει ήδη δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για: Την κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο Αίγιο, που εκσυγχρονίστηκε με νέα τεχνολογία για την προβολή ταινιών και για «Παγκόσμια Πρώτη Προβολή». Για τη Μαγιάτικη «μεγάλη εβδομάδα» των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Αιγίου

Αυτή η μεγάλη πολιτιστική εβδομάδα έδωσε ευκαιρία στο δήμαρχο να παρουσιάσει στα ΜΜΕ, την μεγάλη αλλαγή που έφερε η παράταξή του στην πόλη του Αιγίου με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου. Όλα αυτά τα ανωτέρω, μπορεί να έφεραν χαμόγελα και αίσθημα αισιοδοξίας στο αστικό μέρος του δήμου Αιγιάλειας αλλά έφεραν ταυτόχρονα την απογοήτευση στους περιφερειακούς π. Δήμους της Ανατ. Αιγιάλειας για την πλήρη απουσία ουσιαστικής πολιτιστικής δραστηριότητας στις ήδη υπάρχουσες υποδομές τους.

 

Τα έργα… θα μου επιτραπεί να τα χαρακτηρίσω ότι λειτουργούν κάτω από το πρίσμα του παλαιοκομματικού ψηφοθηρικού τρόπου ανάπτυξής των. Διότι:

· Το αποχετευτικό δίκτυο σταματά λόγω έλλειψης σχεδιασμού και το χρονοδιάγραμμα αρχίζει να μεταφέρεται από το τέλος του 2015 στο 2017. Καμιά ενημέρωση για τη σύνδεση Κραθίου και Αιγείρας στο αποχετευτικό δίκτυο, καθ’ ότι η δημοπράτηση των εσωτερικών δικτύων αναμένει την έγκριση επιπλέον κονδυλίου από το νέο ΕΣΠΑ που θα αρχίζει να χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα, φυσικά και οι ώριμες μελέτες τους.

Με άλλα λόγια επιχαίρουν οι αυτόχειρες αυτόχθονες κάτοικοι των παραλιακών οικισμών που έναντι ολίγων χρημάτων που χρειάζονται για την εγκατάσταση στεγανού βόθρου – που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να έχουν, ασχέτως αν έχουν τον μπάρμπα… στο δημαρχείο που τον εκλέγουν για να μην ελέγχονται στο υδρόμετρο και στην πολεοδομική παράβαση (στεγανότητας βόθρου)… χρόνια τώρα – απολαμβάνοντος ένα μικρό οικονομικό όφελος που μακροχρόνια θα το ακριβοπληρώσουν…

· Συνένοχες, η πρώην και η νυν Καλλικρατική δημοτική αρχή, που από τα πέντε βυτία της Ανατολικής Αιγιάλειας ( Ακράτας – Αιγείρας), αφήνει ανεξέλεγκτη την αποκομιδή των βοθρολυμάτων σε ιδιώτες εμπόρους με τεράστια έμμεση φορολόγηση των κατοίκων και των τουριστών. Οδυνηρά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής που αφορά την ανάπτυξη της Ανατολικής Αιγιάλειας η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στη θάλασσά της και τις βοτσαλωτές παραλίες της.

· Ελλιπής και η καθαριότητα καθ’ ότι οι εντός του σχεδίου πόλεως δρόμοι στο τουριστικό τμήμα των παραλιών της Αν. Αιγιάλειας παραμένουν ακαθάριστοι χρόνια, αφημένοι στους δημότες που πληρώνουν τέλη καθαριότητας, κληρονομημένος τρόπος δράσης από την περασμένη δημοτική αρχή.

· Ελλιπής και ο δημοτικός φωτισμός στις Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας με πολλές εκατοντάδες χαλασμένους λαμπτήρες. από την περίοδο της περασμένης Καλλικρατικής Δημοτικής Αρχής.

· Ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας έφτασε στα όρια του και όσο δεν λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς των σκουπιδιών των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων πιθανόν να αρχίσει να ακολουθεί το μοντέλο άλλων πολύπαθων ΧΥΤΑ όπως του «ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ» ο οποίος καίγονταν… κατά διαστήματα για να εξασφαλιστεί χώρος για τα απορρίμματα.

· Ο ΧΥΤΑ «Παπανικολού» έφυγε από την επικαιρότητα λόγω της «Σολωμόντειας λύσης» που έδωσε η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια με την προσωρινή αναστολή εργασιών για την επανεξέταση περιβαλλοντικών όρων. Μια λύση που λύνει προσωρινά το πρόβλημα των προεκλογικών υποσχέσεων της δημοτικής αρχής και ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση δικαίωσης για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Παπανικολού.

Αυτό όμως γεμίζει άγχος και προβληματισμό τους Κατοίκους Αιγείρας Ακράτας και Διακοπτού που βλέπουν τα σκουπίδια των άλλων επτά Δημοτικών Ενοτήτων (Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινεού, Καλαβρύτων, Αροανίας, Παΐων και Κλειτορίας) να βρίσκουν ανάπαυση… στην Ανατολική Αιγιάλεια κατά τα λεγόμενα και του π, Δημάρχου και νυν αρχηγού της αντιπολίτευσης το Δήμου Αιγιαλείας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου.

· Τα προβλήματα της ρύπανσης του Βουραϊκού ποταμού, που ξεδίπλωσαν περιβαλλοντικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής στη φιέστα του περάσματος του φαραγγιού του Βουραϊκού εντός της ζώνης του Δήμου Αιγιάλειας στη θέση Νιάματα (στάση του οδοντωτού Διακοπτού –Καλαβρύτων) , με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών στην Δ.Ε. Διακοπτού και τα προβλήματα της μόλυνσης από τα λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα της πόλης των Καλαβρύτων, ανάγκασαν σε μια τυπική εκπροσώπηση τη δημοτική αρχή Αιγιάλειας,, ενώ απουσίαζε η εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής των Καλαβρύτων ως συνήθως, λόγω διαφωνιών με το Δ.Σ του Χιονοδρομικού και Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων που διοργανώνει το ετήσιο πέρασμα του φαραγγιού..

· Η αποδοχή του 5% των αδρανών υλικών από τις αμμοληψίες στον Κράθη και Κερυνίτη και από τα άλλα ποτάμια της Αιγιάλειας που διενεργούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες των μεγάλων έργων, αποκαλύπτουν το γιατί η Δημοτική αρχή κωλυσιεργεί για την σύνταξη της προσφυγής ακύρωσης στο ΣτΕ για τις αμμοληψίες.

· Όσο για τις καταστροφές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η διάβρωση των ακτών, ακόμα αναμένεται κάποια ανακοίνωση για λήψη πρωτοβουλιών και εκτέλεση προστατευτικών μέτρων ιδιαίτερα στις παραλίες της Ανατολικής Αιγιάλειας σε Παραλία Πλατάνου, Αιγείρα και Κρυονέρι Καλαμιά..

· Στα χέρια και τα συρτάρια της δικαιοσύνης βρίσκονται τα πορίσματα τόσο για την έρευνα που διέταξε ο επιθεωρητής περιβάλλοντος για την παράνομη χωματερή στην περιοχή του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ Διακοπτού και την μόλυνση του Βουραϊκού από υγρά αστικά και βιομηχανικά απόβλητα του Δήμου Καλαβρύτων, όσο και η πρόσφατη καταστροφή του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ Αιγείρας. Ίδωμεν...

Επίσης το χωματουργικό μηχάνημα του δήμου χρησιμοποιείται από τον εργολάβο για την επιχωμάτωση των σκουπιδιών παρά την απαγόρευση χρήσης του δημοτικού μηχανήματος».

Σε απάντηση των προαναφερόμενων καταγγελιών ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας κ. Φ. Σταυρόπουλος, δηλώνει ότι τα σκουπίδια που φτάνουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι 40 τόνοι ημερησίως.

 

Σε αυτές τις καταγγελίες ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Φιλιππάτος εγκάλεσε τον π. αντιδήμαρχο Βασίλη Ανδρουτσόπουλο, ο οποίος παραμένει ακόμη Πρόεδρος της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας που έχει την ευθύνη για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και ζήτησε την παραίτησή του καθώς και οικονομικό απολογισμό. Έκπληκτος ο π. δήμαρχος κ. Θεοδωρακόπουλος, για την κατά 9 μήνες καθυστέρηση άκαιρη τοποθέτηση του κ. Φιλιππάτου τόνισε ότι με τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, έληξε η προεδρία της στην 4η διαχειριστική Ενότητας η οποία πέρασε αυτοδίκαια στην νέα δημοτική αρχή από το Σεπτέμβριο του 2014.

 

Ερώτημα έθεσε και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, για το τι γίνεται με τα απορρίμματα και το εργοστάσιο. Η προσωρινή παύση εργασιών και τα πρόστιμα για το ΧΥΤΑ Παπανικολού έγιναν για περιβαλλοντικούς όρους. Δεν ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή η τραγική κατάσταση στο ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του;

Από την πλευρά του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ακράτας, εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες για την παύση των εργασιών στο ΧΥΤΑ Παπανικολού σε συνδυασμό με το ΧΥΤΑ Αιγείρας που σχεδόν γέμισε και κινδυνεύει μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα να κατολισθήσει με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.

Τι ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος όταν δηλώνει ότι ο ΧΥΤΑ «Παπανικολού» χρειάζεται δυο μήνες για να ολοκληρωθεί. Ο ΧΥΤΑ «Παπανικολού» πρέπει να ολοκληρωθεί, διότι σε αντίθετη περίπτωση αλίμονό μας, αφού θα πληρώσουμε πρόστιμα από την Ε.Ε και από την αποζημίωση της εργολήπτριας εταιρείας που θα αρχίσει να ζητά όλα τα υπόλοιπα χρήματα.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα ερωτήματα για τη δημιουργία του δεύτερου κυττάρου του ΧΥΤΑ Αιγείρας που τίθενται στη δημοτική αρχή η απάντηση του δημάρχου Αιγιάλειας κ Αθ. Παναγόπουλου είναι η ακόλουθη:

«Δεύτερο κύτταρο δεν θα υπάρξει απαντά ο δήμαρχος. Με τον καινούργιο εθνικό σχεδιασμό που επίσημα θα ισχύσει από τις 2 Ιουνίου 2015, θα ισχύουν τα οριζόντια μέτρα και θα υπάρχει ειδικό κονδύλι για την αποκατάσταση των ήδη λειτουργούντων ΧΥΤΑ ( περιφράξεις, στραγγίδια, βιοαέριο, γεωτρήσεις, ζυγαριές). Έχουμε μπει στη διαδικασία σύνταξης μελέτης για να την υποβάλλουμε ώστε ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας να λειτουργεί κανονικά». -

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου