Ο Μαξ και η Λίζι είναι δύο αξιαγάπητα σκυλιά που συμμετέχουν σε πείραμα Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών προσπαθεί να ανιχεύσει με ποιο τρόπο μπορεί ένας σκύλος να μάθει το όνομα ενός αντικειμένου ή μίας κατηγορίας αντικειμένων και να τα εντοπίζει με ακρίβεια. Ο Μαξ έχει ήδη μάθει πως λέγονται περισσότερα από 100 παιχνίδια.

«Εργαζόμαστε με αυτά τα σκυλιά για να δουμε πως μαθαίνουν τα ονομάτα αντικειμένων και το συγκρίνουμε με τον τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι. Έτσι έχουμε μία καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας και αναζητούμε την εξέλιξη της νόησης» λέει η Σάντι Ντρόρ, ερευνήτρια.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως ενώ τα περισσότερα σκυλιά είναι αδύνατον να ταυτοποιήσουν αντικείμενα με λέξεις, κάποια από αυτά, όπως ο Μαξ το κάνουν με μεγάλη ευκολία. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν ταλέντο. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί διεθνώς μόλις έξι σκυλιά-ιδιοφυίες όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές.

«Η παραδοσιακή έρευνα ψάχνει τον μέσο όρο, την μέση απόδοση μιας ομάδας ή πληθυσμού, αλλά σε αυτή την περίπτωση αναζητούμε τις εκκεντρικές περιπτώσεις. Βλέπουμε ότι στους σκύλους η μάθηση λέξεων είναι εφικτή για έναν πολύ μικρό αριθμό και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, αν το συγκρίνουμε για παράδειγμα με το πως κάποιος γίνεται μουσική ιδιοφυΐα σε σχέση με άλλους ανθρώπους» λέει ο Άνταμ Μίκλοσι, επικεφαλής του τμήματος Ηθολογίας του παντεπιστήμου.

Η έρευνα πάνω στη μάθηση λέξεων περιλαμβάνει και άλλες κατευθύνσεις. Οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις στο τι προκαλεί αυτο το χαρακτηριστικό πλάγιο κούνημα του κεφαλιού στα σκυλιά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεχωρίζουν οι λέξεις όταν μιλάνε οι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα δεν θα μας πουν περισσότερα μόνο για τα σκυλιά αλλά θα μάθουμε πράγματα και για τους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αυτά που θα μάθουν οι ερευνητές για την επικοινωνία σκύλων και ανθρώπων, να εφαρμοστούν και στη ρομποτική.

Πηγή: euronews
πηγη: https://tvxs.gr