Με τα δημοσιεύματα για την προέλευση του κορονοϊού να πληθαίνουν, ειδικοί επισημαίνουν πως η κατανόηση της προέλευσής του, θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε πρόσφατο δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, ανέφερε τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, η οποία καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020, από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια, και η οποία αναφέρει ότι η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Θυμίζουμε πως ο Τζο Μπάιντεν, πριν λίγο καιρό, είχε δώσει τελεσίγραφο προς τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σχετικά με την επίσπευση των ερευνών για την προέλευση του ιού, δίνοντας τους προθεσμία 90 ημερών, προκειμένου να υποβάλλουν μια έκθεση. Μάλιστα, ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο υγειονομικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ιός να έχει ξεφύγει από το εργαστήριο της Ουχάν, αποκάλυψε, προκαλώντας σάλο, πως οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, είχε χρηματοδοτήσει με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο. 

Η αποκάλυψη του Άντονι Φάουτσι αναζωπύρωσε τις θεωρίες πως ο ιός «ξέφυγε» από το εργαστήριο με τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεσπαθώνει: «Τι ήταν αυτό που ήξερε ο Φάουτσι για την έρευνα στην Κίνα και δεν το είπε; Η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισ. στις ΗΠΑ και τον κόσμο για τη ζημιά και τον θάνατο που προκάλεσε». Ο Φάουτσι, μιλώντας στο CNN και παραδεχόμενος πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο της διασποράς του ιού από το εργαστήριο, χαρακτήρισε «τραβηγμένη τη θεωρία ότι η διαρροή του κορονοϊού έγινε επίτηδες». «Δεν μπορεί να ήθελαν να κάνουν κάτι με στόχο να βλάψουν τρίτους και το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τους ίδιους τους Κινέζους», είπε. 

Πάντως η μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, είναι αυτή που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, από διεθνείς ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ταξίδεψαν στη Γουχάν. Οι ερευνητές στο πόρισμά τους κατέληξαν πως η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή», ενώ η υπόθεση του ατυχήματος σε εργαστήριο παραμένει «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, το εν λόγω πόρισμα δεν έφερε κάποια τρομερή εξέλιξη, ενώ πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα για μη παροχή επαρκών δεδομένων, κάτι το οποίο η ίδια αρνείται.

Με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα υπάρχουν 4 βασικά σενάρια για την προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με το National Geographic.

Απευθείας μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους

Το συγκεκριμένο σενάριο χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ ως «πιθανό». Προτείνει πως ο ιός ξεκίνησε από κάποιο ζώο, πιθανώς μια νυχτερίδα, η οποία ήρθε σε επαφή με έναν άνθρωπο, που μολύνθηκε. Έτσι, ο ιός άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως οι περισσότεροι κορονοϊοί που μολύνουν τους ανθρώπους, προέρχονται από ζώα, όπως ο ιός SARS του 2003. Οι νυχτερίδες είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται, αφού οι ίδιες φιλοξενούν έναν ιό, γενετικά συγγενή με τον SARS-COV-2. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που ζουν κοντά σε μέρη με νυχτερίδες στη Κίνα, έχουν αναπτύξει αντισώματα στους συγκεκριμένους κορονοϊούς που αυτές κουβαλούν.

Πηγές αναφέρουν πως θα έπαιρνε δεκαετίες για έναν κορονοϊό των νυχτερίδων, να εξελιχθεί στον σημερινό κορονοϊό που έχει πλήξει την ανθρωπότητα. Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω του παγκολίνου ή μέσω ενός μινκ (βιζόν).

Μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει το σενάριο αυτό «πιθανό έως πολύ πιθανό». Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει πως, ο ιός πρώτα μεταδόθηκε, πιθανώς από τη νυχτερίδα, σε κάποιο άλλο ζώο, όπως ο παγκολίνος ή το μινκ, και μετά στους ανθρώπους. Σε αντίθεση με τις νυχτερίδες, τα συγκεκριμένα ζώα έρχονται σε συχνή επαφή με τους ανθρώπους, είτε σε κάποια φάρμα είτε μέσω της παράνομης αγοράς άγριων ζώων.

Αυτό θα εξηγούσε, σύμφωνα με ειδικούς, πώς ο ιός κατάφερε να γίνει τόσο επιβλαβής για τους ανθρώπους. Βέβαια, ο David Robertson, υπεύθυνος του τομέα γενετικής των ιών και της βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναφέρει πως ο συγκεκριμένος ιός δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει και πάρα πολύ, καθώς δεν είναι αποκλειστικά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους, αλλά έχει πιο γενικό χαρακτήρα.

Μετάδοση μέσω κατεψυγμένων ή παγωμένων φαγητών

Το συγκεκριμένο σενάριο χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ «πιθανό». Υποστηρίζεται πως ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας κατεψυγμένων ή κρύων φαγητών. Δηλαδή, μπορεί ο ιός να δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, και να εισήχθη στη συνέχεια, έχοντας διατηρηθεί για παράδειγμα πάνω σε μια επιφάνεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επιστήμονες, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στηρίζουν αυτό το σενάριο. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως αυτό το σενάριο επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος από την Κίνα σε άλλες χώρες.

Διαρροή από εργαστήριο

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη θεωρία «εξαιρετικά απίθανη». Σύμφωνα με αυτή, ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν, στο οποίο ερευνητές μελετούσαν κορονοϊούς. Η αλήθεια είναι πως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επιστήμονες που επικαλείται το National Geographic, δεν υπάρχουν στοιχεία τόσο για να επιβεβαιώσουν, όσο και για να απορρίψουν τον παραπάνω ισχυρισμό.

Υπάρχουν ωστόσο δύο παραλλαγές του συγκεκριμένου σεναρίου. Πρώτον, ότι κάποιος ερευνητής μολύνθηκε καταλάθος στο εργαστήριο. Δεύτερον, ότι ερευνητές δημιούργησαν επίτηδες τον SARS-COV-2. Επιστήμονες απορρίπτουν την τελευταία περίπτωση, καθώς γενετικά ο ιός φαίνεται πως προέκυψε με φυσικό τρόπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι σε κάποιο εργαστήριο της Ουχάν, οι ερευνητές επεξεργάζονταν κάποιον ιό συγγενή με τον SARS-COV-2, ή ότι κάποιος από το προσωπικό παρουσίασε συμπτώματα, πριν τις πρώτες επιβεβαιωμένες υποθέσεις, τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο οι αποκαλύψεις του Άντονι Φάουτσι δημιούργησαν νέα δεδομένα, ιδιαίτερα για τις έρευνες σχετικά με τον κορονοϊό στο εργαστήριο της Ουχάν. 

Σε κάθε περίπτωση, η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Κέντρο για την Παγκόσμια Υγεία και Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Georgetown, επεσήμανε πως η απάντηση για την προέλευση της πανδημίας, δεν απαιτείται για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες.
πηγη: https://tvxs.gr