Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Ιούλ 2021
Μαντάμ Κιουρί: Πηγή έμπνευσης και δύναμης για κάθε γυναίκα
Κλίκ για μεγέθυνση





Η πολωνή φυσικός και χημικός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα. Το 1906 η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που της δινόταν έδρα πανεπιστημίου.



04.07.2021


«Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, παρά μόνο για να το καταλάβουμε». Με αυτά τα λόγια η μεγάλη κυρία της επιστήμης και των 2 Νόμπελ, Μαρί Κιουρί πριν από σχεδόν έναν αιώνα έστελνε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η πολωνή φυσικός και χημικός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα. Το 1906 η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που της δινόταν έδρα πανεπιστημίου, ενώ ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ.

Η μακρόχρονη έκθεση στη ακτινοβολία λειτούργησε επιβαρυντικά για την υγεία της, με αποτέλεσμα να πεθάνει από απλαστική αναιμία «που χαρακτηρίζεται από έλλειψη όλων των τύπων των κυττάρων του αίματος και μείωση ή εξαφάνιση των κυτταρικών σειρών στο μυελό των οστών». Σαν σήμερα το 1934 πεθαίνει στο Πασί της Γαλλίας.

Η πρωτοπόρος επιστήμονας πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική έρευνα στη ραδιενέργεια, έναν όρο που επινόησε η ίδια. Οι ανακαλύψεις της οδήγησαν σε αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας για τον καρκίνο και βοήθησαν στην ανάπτυξη των ακτίνων Χ στην χειρουργική.

Η Κιουρί ήταν ένα ασυμβίβαστο και μοντέρνο πνεύμα που ενδιαφερόταν για κάθε τι που ερχόταν σε σύγκρουση με τις επικρατούσες απόψεις. Ο κόσμος σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται επιστήμονες, όπως η Κιουρί. Μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τις επιστήμες.
Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου