Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 29 Ιουλ 2018
Ντόροθι Χότζκιν 1910 – 1994
Κλίκ για μεγέθυνση


Βρετανίδα χημικός, με σημαντικό έργο στην ανάπτυξη τεχνικών κρυσταλλογραφίας με ακτίνες Χ, που οδήγησαν στον προσδιορισμό της δομής των πεπλεγμένων οργανικών μορίων. Το 1964 βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας για τον προσδιορισμό της δομής της βιταμίνης Β12.

Η Ντόροθι Κρόουφουτ (Dorothy Crowfoot), όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1910 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο αρχαιολόγος πατέρας της βρισκόταν σε ανασκαφική αποστολή. Μετά τον χωρισμό των γονέων της, ακολούθησε τη μητέρα της στην Αγγλία και το 1928 άρχισε να σπουδάζει χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ασχολήθηκε με τη μελέτη της δομής πολύπλοκων μακρομοριακών ενώσεων με την τεχνική της περίθλασης των ακτίνων Χ.

Ακολούθως άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου το 1934, μαζί με τους συνεργάτες της, έλαβε την πρώτη φωτογραφία του φάσματος περίθλασης των ακτίνων Χ της πεψίνης, η οποία ανήκει στην κατηγορία των πρωτεϊνών. Το ίδιο έτος άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1970 έγινε πρύτανις του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Το 1934 προσβλήθηκε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, που με την πάροδο του χρόνου τής δημιούργησε μεγάλα κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περάσει πολλά χρόνια της ζωής της σε αναπηρικό καροτσάκι. Η δυσμενής εξέλιξη της υγείας δεν επηρέασε καθόλου το διδακτικό και ερευνητικό της έργο. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον μαρξιστή ιστορικό Τόμας Χότζκιν (1910-1982), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Ο Χότζκιν υπήρξε δραστήριο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και ο μεγάλος έρωτάς της και μέντοράς της στη Χημεία, Τζον Ντέσμοντ Μπερνάλ (1901-1971), με τον οποίο συνέχισε να έχει ερωτικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του γάμου της.

Τη δεκαετία του '40, η Χότζκιν συνέχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πιο γνωστή της μαθήτρια από εκείνα τα χρόνια ήταν η μετέπειτα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε με τη μελέτη της δομής της πενικιλίνης. Μαζί με τους συνεργάτες της έλαβε μία σειρά φωτογραφιών των φασμάτων περίθλασης ακτίνων Χ της βιταμίνης Β12, μιας ένωσης με την πιο πολύπλοκη δομή μη πρωτεϊνικής φύσης, για να οδηγηθεί τελικά το 1948 στην πλήρη διευκρίνηση της διάταξης των ατόμων στο μόριό της. Για την ανακάλυψή της αυτή τιμήθηκε το 1964 με το Νόμπελ Χημείας.

Κοινωνικά ευαίσθητο άτομο, η Χότζκιν έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ανισοτήτων και διεθνούς ειρήνης, μέσα από τις γραμμές της διεθνούς οργάνωσης Pugwash, που ίδρυσε το 1957 ο Μπέρτραντ Ράσελ. Από το 1976 έως το 1988 διετέλεσε πρόεδρος αυτής της οργάνωσης, που συσπείρωνε στις τάξεις της πανεπιστημιακούς και πρόσωπα κύρους απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό τον διάλογο για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη.

Το 1983 δέχθηκε έντονες επικρίσεις, όταν προλόγισε ένα επιστημονικό άρθρο της Έλενας Τσαουσέσκου, συζύγου του ρουμάνου κομμουνιστική ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, που θεωρούταν σπουδαία χημικός, κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του άνδρα της. Όταν μετά την πτώση του ρουμάνου δικτάτορα το 1989 αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του δεν είχε τελειώσει ούτε καν το γυμνάσιο, η εικόνα της Χότζκιν αμαυρώθηκε ελαφρώς.

Η Ντόροθι Χότζκιν πέθανε στο Ίλμινγκτον της Αγγλίας στις 29 Ιουλίου του 1994, σε ηλικία 84 ετών.

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου