Το 1881 αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα ανθρώπινο κρανίο σε ένα σπήλαιο στο χωριό Μλάντετς στη σημερινή Τσεχία. Η ηλικία του κρανίου διαπιστώθηκε ότι είναι 31 χιλιάδες έτη αλλά αρχικά οι ειδικοί θεώρησαν ότι το κρανία αυτό ανήκε σε ένα άνδρα της λίθινης εποχής.

Σχεδόν 1,5 αιώνα μετά μία ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της Διοίκησης Σπηλαίων της Τσεχίας και της εταιρείας GEO-CZ πραγματοποίησαν μια ιατροδικαστικού χαρακτήρα εργασία στην οποία διαπίστωσαν ότι το κρανίο αυτό ανήκε σε μια γυναίκα και όχι σε άνδρα και επιπλέον κατάφεραν να ανασυνθέσουν το πρόσωπο της.

Έτσι η αρχαιότερη γυναίκα του είδους μας (homo sapiens) που έχουμε μια πλήρη εικόνα της εμφάνισης της και όπως φαίνεται στις εικόνες δεν έχει διαφορές με μια σημερινή γυναίκα. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 17 ετών.

Οι ερευνητές έκαναν τις ανακαλύψεις γύρω από το φύλο καθώς και την ανασύνθεση του προσώπου αυτή της γυναίκας πραγματοποιώντας ένα πλήθος αξονικών τομογραφιών τόσο σε σημερινούς ανθρώπους όσο και σε κρανία ανθρώπων που ζούσαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και σε διαφορετικές περιοχές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η ανάλυση και οι συγκρίσεις των τομογραφιών επέτρεψαν στους ερευνητές να προχωρήσουν στην ανασύνθεση του προσώπου αυτής της γυναίκας.
πηγη: https://tvxs.gr