Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη των πτηνών;
Κλίκ για μεγέθυνση








Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 δεν αποτελεί σημαντική απειλή για τον άνθρωπο σήμερα. Να τι χρειάζεται για να γίνεις.


 
Κοτόπουλα σε φάρμα στο Σέφιλντ του Ιλινόις.  Daniel Acker/Bloomberg μέσω Getty Images

Βοηθήστε τις αναφορές μας για τη βιοποικιλότητα συμμετέχοντας στην έρευνά μας .

Ίσως έχετε παρατηρήσει: Τα αυγά είναι πολύ ακριβά.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το μέσο κόστος μιας ντουζίνας μεγάλων αυγών κατηγορίας Α είχε υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο. Ήταν τόσο ακριβά - περισσότερα από 10 $ σε ορισμένους λιανοπωλητές - που μερικοί άνθρωποι τα μεταφέρουν τώρα λαθραία στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Ένας μεγάλος ένοχος; Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών , γνωστή και ως γρίπη των πτηνών.

Η ιογενής ασθένεια έχει εξαφανίσει δεκάδες εκατομμύρια άγρια ​​και εκτρεφόμενα πτηνά στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων όρνιθες που γεννούν αυγά, πολλές από τις οποίες δεν μολύνθηκαν αλλά θανατώθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της γρίπης. Η συνεχιζόμενη αύξηση θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ένας εργαζόμενος σε παντοπωλείο εφοδιάζει ράφια με αυγά στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, στις 18 Ιανουαρίου.  Matthew Hatcher/Bloomberg μέσω Getty Images

Υπάρχει κάποια άνεση στο όνομα, η γρίπη των πτηνών. Ο ιός που διαχέεται στα πτηνοτροφεία, γνωστός ως H5N1, στοχεύει συνήθως τα πουλιά και όχι τους ανθρώπους.

Όμως, ένα πρόσφατο ξέσπασμα του H5N1 σε ένα αγρόκτημα γουναρικών βιζόν στην Ισπανία έχει ανησυχήσει ορισμένους επιστήμονες . Οι φάρμες με πυκνούς πληθυσμούς βιζόν - που είναι θηλαστικά, όπως εμείς - είναι ιδανικά μέρη για να αποκτήσει αυτός ο ιός νέες μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Και η δοκιμή στη φάρμα γουναρικών αποκάλυψε ότι ο ιός είχε ήδη αποκτήσει τουλάχιστον μία τέτοια μετάλλαξη.

Εν τω μεταξύ, η παρακολούθηση της άγριας ζωής έδειξε ότι ορισμένα άλλα θηλαστικά έχουν προσβληθεί πρόσφατα από τη γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων μερικών αρκούδων γκρίζλι στη Μοντάνα , skunks και ενυδρίδων .

Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Η γρίπη των πτηνών σέρνεται πιο κοντά στον άνθρωπο;

Η σύντομη απάντηση: όχι. Στην τρέχουσα μορφή του, ο H5N1 δεν έχει τον μηχανισμό για να μολύνει εύκολα τους ανθρώπους ή να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ μας. Αυτά είναι τα καλά νέα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι γνωστό ότι αλλάζουν γρήγορα — ειδικά όταν είναι άφθονοι και εξαπλώνονται σε ορισμένους πληθυσμούς ζώων. Ως εκ τούτου, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν τώρα.

«Η γρίπη των πτηνών βρίσκεται κοντά στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τους ιούς που έχουν δυνατότητα πανδημίας», δήλωσε στο Vox ο Daniel Olson, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Οι κορωνοϊοί είναι επίσης εκεί ψηλά, αλλά η γρίπη των πτηνών είναι εξίσου υψηλή — και ίσως ακόμη μεγαλύτερη».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γρίπη των πτηνών πρόκειται να γίνει η επόμενη πανδημία. Ωστόσο, οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή και αναζητούν οποιαδήποτε σημάδια ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον τρέχοντα κίνδυνο της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο.

Τι θα χρειαζόταν για να μετατραπεί η γρίπη των πτηνών σε ανθρώπινη πανδημία

Ο ιός H5N1 που εξαπλώνεται τώρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90 , σε ένα αγρόκτημα χήνας στη νότια Κίνα, καθιστώντας τον έναν σχετικά νέο τύπο γρίπης των πτηνών. (Υπάρχουν και άλλα στελέχη της γρίπης των πτηνών, αλλά για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "γρίπη των πτηνών" για να σημαίνει H5N1.)

Τις δεκαετίες από τότε, ο ιός ήταν ως επί το πλείστον πρόβλημα για τα πουλιά, ιδιαίτερα για τα οικόσιτα πουλερικά. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα των πτηνών. Τα κρούσματα του ιού μπορούν να εξαφανίσουν το 90 τοις εκατό ή περισσότερο των πτηνών φάρμας μέσα σε 48 ώρες.

Η γρίπη των πτηνών μολύνει άγρια ​​πτηνά όπως οι χήνες που απεικονίζονται εδώ.  Jim Watson/AFP μέσω Getty Images

Αρκετά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν επίσης μολυνθεί με τα χρόνια. Ενώ μπορεί να μας σκοτώσει - ο H5N1 έχει τρομακτικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - αυτός ο ιός δεν έχει ακόμη διαδοθεί ευρέως ή δεν έχει πλησιάσει τίποτα κοντά σε πανδημία.

Για να μπορεί οποιοδήποτε παθογόνο να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ανθρώπινη πανδημία, πρέπει να έχει τρεις σημαντικές ιδιότητες, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς της γρίπης. Πρέπει να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα μέσω του αέρα. Πρέπει να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια. Και πρέπει να είναι κάτι που τα περισσότερα από τα ανοσοποιητικά μας συστήματα δεν έχουν συναντήσει στο παρελθόν — δηλαδή, πρέπει να είναι νέο.

Ευτυχώς, ο H5N1 δεν πληροί όλα αυτά τα κριτήρια.

Πρώτον, δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό για να μολύνει αποτελεσματικά το σώμα μας και δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ τους.

Για να διεισδύσουν σε έναν ξενιστή, οι ιοί πρέπει πρώτα να συνδεθούν με ορισμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων τους. Ο ιός που εξαπλώνεται αυτήν τη στιγμή, ο H5N1, το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης που είναι γνωστό ως αιμοσυγκολλητίνη 5 ή Η5. Μπορείτε να σκεφτείτε το H5 ως κλειδί και τους υποδοχείς ως κλειδαριές.

Ακολουθώντας αυτή τη μεταφορά, το H5 μπορεί να ξεκλειδώσει ορισμένους υποδοχείς που βρίσκονται σε κύτταρα που επενδύουν την αναπνευστική και πεπτική οδό των πτηνών. Με την εισβολή σε αυτά τα κύτταρα και την αναπαραγωγή, ο ιός μπορεί να βλάψει αυτά τα ζωτικά συστήματα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή των πτηνών και εύκολο για αυτά να διαδώσουν τον ιό μεταξύ τους (μέσω της αναπνοής και των κοπράνων).

Οι άνθρωποι έχουν μερικούς παρόμοιους υποδοχείς τύπου πτηνών και στα αναπνευστικά μας συστήματα. Αλλά για λόγους που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως, δεν μας κάνουν τόσο ευάλωτους στη γρίπη των πτηνών όσο τα πτηνά. Σημαντικά, έχουμε επίσης μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών υποδοχέων, μη τύπου πτηνών, με τους οποίους οι ιοί της γρίπης των πτηνών δεν θέλουν να δεσμεύονται τόσο πολύ. Η αφθονία αυτών των υποδοχέων εκτός των πτηνών στη μύτη μας φαίνεται να μας προστατεύει από την εύκολη μόλυνση από ιούς όπως ο H5N1.

Το αποτέλεσμα: Ο H5N1 δεν συνδέεται εύκολα με τα κύτταρα των αεραγωγών μας, επομένως είναι πιο δύσκολο για τον ιό να μας μολύνει. Οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μολυνθούν, αλλά πιθανότατα μόνο εάν εκτεθούμε σε μεγάλη ποσότητα ιού ή οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μετάδοση (αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς είναι αυτές οι συνθήκες). Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών πέρασαν περισσότερο από περιστασιακό χρόνο γύρω από τα πουλιά, συνήθως ενώ εργάζονταν με ή γύρω από άρρωστα σμήνη.

«Αν κοιτάξετε όλες τις λοιμώξεις από τον Η5 τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή περισσότερες, η συντριπτική πλειονότητα αυτών ανέφερε έκθεση σε άρρωστα ή ετοιμοθάνατα πουλερικά πριν από τη μόλυνση», δήλωσε ο Richard Webby, ιολόγος που ειδικεύεται στη γρίπη των ζώων και των πτηνών στο St. Jude Children's Research Hospital.

Οι ιοί της γρίπης που δεν μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στους αεραγωγούς των ανθρώπων είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταδοθούν μεταξύ των ανθρώπων — και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προκαλέσουν πανδημία. Εκτός κι αν αλλάξει κάτι.

Η γρίπη των πτηνών εξελίσσεται γρήγορα. Αυτό είναι που το κάνει απειλή.

Αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό σχετικά με την τρέχουσα γρίπη των πτηνών, είναι ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί. Αν δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο σήμερα, θα μπορούσε να γίνει.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί της γρίπης είναι απίστευτα μεταβλητοί. Όπως και άλλοι ιοί, ο H5N1 λαμβάνει μικρές μεταλλάξεις καθώς αναδιπλασιάζεται μέσα σε έναν ξενιστή. με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να δώσει στον ιό ορισμένα οφέλη (αν και οι μεταλλάξεις είναι συχνά κακές για τον ιό).

Αλλά οι ιοί της γρίπης μπορούν επίσης να υποστούν πολύ μεγαλύτερες και πιο συνεπακόλουθες αλλαγές μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναδιάταξη.

Η ανακατανομή είναι σαν κάτι έξω από επιστημονική φαντασία: Όταν δύο ιοί γρίπης μολύνουν το ίδιο κύτταρο στον ίδιο ξενιστή, μπορούν να ανταλλάξουν ολόκληρα κομμάτια του γονιδιώματός τους μεταξύ τους, προκαλώντας μια ποικιλία γρίπης Franken.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι κόκκινη σημαία για τους ερευνητές όταν η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται μεταξύ ζώων που μπορούν επίσης εύκολα να αρρωστήσουν με άλλα είδη γρίπης. Οι χοίροι, για παράδειγμα, έχουν υποδοχείς γρίπης στο αναπνευστικό τους σύστημα με τους οποίους συνδέονται εύκολα τόσο οι ιοί του ανθρώπου όσο και των πτηνών, ώστε να μπορούν να μολυνθούν και από τους δύο. Εάν αυτοί οι δύο ιοί συναντηθούν μέσα σε αυτά τα ζώα, μπορεί να ανταλλάξουν μέρη, προκαλώντας μια γρίπη των πτηνών που μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τα θηλαστικά.

Το ίδιο ισχύει και για τα βιζόν : Μπορούν να μολυνθούν από γρίπη πτηνών και θηλαστικών. (Η διάσημη και ιδιαίτερα καταστροφική πανδημία του 1918 πιθανότατα προήλθε από πτηνά και μπορεί να πέρασε από ένα θηλαστικό πριν πηδήξει στους ανθρώπους.)

Οι ειδικοί φοβούνται ότι σε «δοχεία ανάμειξης» όπως οι χοίροι ή τα βιζόν , ο H5N1 θα μπορούσε να ανταλλάξει ένα τμήμα του γονιδιώματός του που τον καθιστά εύκολα μεταδιδόμενο μεταξύ των πτηνών με ένα τμήμα που τον καθιστά εύκολα μεταδοτικό μεταξύ των θηλαστικών - και, τελικά, στον άνθρωπο. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ιού με όλα τα άλλα κακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του H5N1 - την ικανότητά του να προκαλεί σοβαρή ασθένεια, για παράδειγμα - με το πρόσθετο πλεονέκτημα, ας πούμε, να μπορεί εύκολα να διεισδύσει στα κύτταρα στους αεραγωγούς μας.

(Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ιός H5N1 που εξαπλώθηκε μέσω της ισπανικής φάρμας βιζόν πήρε μια μετάλλαξη που είναι γνωστό ότι τον βοηθά να αναπαραχθεί πιο εύκολα στα θηλαστικά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ιός πήρε τη μετάλλαξη πριν ή μετά τη διάδοση στα μινκ .)

Ένα βιζόν σε μια φάρμα γουναρικών στη Δανία στις 14 Νοεμβρίου 2020.  Ole Jensen/Getty Images

Αυτές οι μεγάλες γενετικές αλλαγές είναι τόσο ανησυχητικές γιατί μπορούν να παράγουν νέους ιούς στους οποίους οι άνθρωποι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Αν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει ένα κοινό στέλεχος γρίπης που μεταλλάσσεται ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ πιο δύσκολο να ανταποκριθούμε γρήγορα σε ένα ολοκαίνουργιο στέλεχος.

Η δυνατότητα εξέλιξης της καινοτομίας είναι αυτό που βάζει τη γρίπη των πτηνών στο ραντάρ πιθανής πανδημίας, σύμφωνα με τη Seema Lakdawala, ιολόγο και ειδικό στη μετάδοση της γρίπης A στο Πανεπιστήμιο Emory. «Οι πανδημίες εμφανίζονται με μετατοπίσεις», είπε.

 

Να είστε σίγουροι ότι δεν παράγουν όλες οι γενετικές μετατοπίσεις ένα παθογόνο με δυνατότητα πανδημίας, είπε ο Lakdawala. Επιπλέον, ακόμα κι αν ο H5N1 εξελίξει έναν τρόπο για να εισβάλει πιο εύκολα στους αεραγωγούς μας, αυτό δεν εγγυάται ότι θα μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Για να μεταδοθεί εύκολα , ο ιός πρέπει επίσης να αναπαραχθεί αποτελεσματικά μόλις βρεθεί μέσα στο κύτταρο και να επιβιώσει στον αέρα αφού αποβληθεί με βήχα ή φτάρνισμα.

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η γρίπη των πτηνών έχει προσαρμοστεί ώστε να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των θηλαστικών, πολύ λιγότερο μεταξύ των ανθρώπων. Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις H5N1 μεταξύ άγριων ζώων - και στις τελευταίες περιπτώσεις φάρμας βιζόν - οι μολύνσεις μεταξύ πολλών ζώων πιθανότατα δεν εμφανίστηκαν λόγω μετάδοσης μεταξύ ζώων, αλλά επειδή πολλά ζώα έφαγαν όλα μολυσμένα πουλιά φορτωμένα με ιό.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη γρίπη των πτηνών

Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Ακόμα κι αν η γρίπη των πτηνών εξελίσσει εργαλεία για να διεισδύσει σε έναν ανθρώπινο ξενιστή και να εξαπλωθεί ανάμεσά μας, έχουμε τα δικά μας εργαλεία για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση του ιού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει ήδη ένα απόθεμα ανθρώπινων εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ειδικά για τον H5N1 , σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια για πτηνά φάρμας (αν και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως, για λόγους που εξηγεί εδώ ο Kenny Torrella του Vox ).

Εν τω μεταξύ, το oseltamivir, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία πιο κοινών τύπων λοιμώξεων γρίπης, ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία ανθρώπινων περιπτώσεων γρίπης H5 . Και η επιτήρηση της γρίπης σε πληθυσμούς ανθρώπων και ζώων αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα υγείας .

Ένα κοπάδι από γαλοπούλες σε ένα αγρόκτημα στο Conowingo, Maryland.  Edwin Remsberg/VWPics/Universal Images Group μέσω Getty Images

Ωστόσο, η γρίπη των πτηνών αποτελεί άμεση απειλή για τους ανθρώπους, όχι επειδή κινδυνεύουμε να μολυνθούμε, αλλά επειδή συμπιέζει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων , σύμφωνα με την Carol Cardona, ειδικό στην υγεία των πτηνών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τα αυγά και άλλα προϊόντα πουλερικών, καθώς και ορισμένα άγρια ​​πτηνά, είναι από καιρό σχετικά φθηνές και ζωτικής σημασίας πηγές πρωτεΐνης σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Εάν η γρίπη των πτηνών συνεχίσει να σχίζει μεγάλες φάρμες ή να εξαπλωθεί σε κοτέτσια στην πίσω αυλή, θα μπορούσε να επεκτείνει την κρίση κόστους ζωής.

«Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μέσω της παροχής τροφίμων και τροφίμων», είπε η Cardona. «Και οι άνθρωποι που αποκόπτονται από την προσφορά τροφίμων βρίσκονται στο χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο».

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το CDC παρακολουθούν τους ιούς της γρίπης που βρίσκονται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα για σημάδια ενός νέου ιού με τη δυνατότητα να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια - ένα κρίσιμο συστατικό της ετοιμότητας για πανδημία, δήλωσε ο Tim Uyeki, ιατρός επιδημιολόγος και ειδικός στη γρίπη των πτηνών. το CDC. Αν και ο πιο φρέσκος ιός στο μυαλό μας μπορεί να είναι ένας κορονοϊός, οι περισσότερες ανθρώπινες αναπνευστικές πανδημίες στην πρόσφατη μνήμη - αυτές του 1918 , του 1957 , του 1968 και του 2009 - έχουν προκληθεί από νέους ιούς γρίπης τύπου Α.

«Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και επιτήρηση παγκοσμίως για την παρακολούθηση της πιθανής απειλής αυτών και άλλων ιών καθώς εξελίσσονται», είπε ο Uyeki.

Αλλαγές στο περιβάλλον, όπως η αποψίλωση των δασών και το θερμαινόμενο κλίμα, οδηγούν επίσης σε μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών ειδών και των μολυσματικών οργανισμών που τα αποκαλούν σπίτι - συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. «Έχουμε ανθρώπους και ζώα που ζουν πιο κοντά μαζί σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι στο παρελθόν», είπε ο Olson.

Αυτή η ανάμειξη θα μπορούσε κάποια στιγμή να δημιουργήσει μια γρίπη με το δυναμικό ανθρώπινης πανδημίας, είπε ο Lakdawala. «Όσες περισσότερες προσπάθειες κάνουν αυτοί οι ιοί για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, τόσο πιο πιθανό είναι κάποιοι από αυτούς να είναι επιτυχείς», είπε. «Η φύση είναι τόσο καλή στο να το κάνει αυτό».

Ή όπως το έθεσε η Cardona: «Ποτέ μην στοιχηματίζετε ενάντια σε έναν ιό της γρίπης».


Μετάφραση - Επιμέλεια Β. Αντωνίου
πηγη: https://www.vox.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου