Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 03 Απρ 2019
Φαζλούρ Ραχμάν Χαν 1929 – 1982
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Αμερικανός πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, γνωστός για τις καινοτομίες που επέφερε στην κατασκευή υψηλών κτιρίων. Αποκλήθηκε «Αϊνστάιν της δομικής μηχανικής» και ο «μεγαλύτερος δομικός μηχανικός του 20ού αιώνα». Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον σχεδιασμό μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (CAD).

Ο Φαζλούρ Ραχμάν Χαν γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1929 στην Ντάκα της τότε Βρετανικής Ινδίας (αργότερα πρωτεύουσα του Ανατολικού Πακιστάν και σήμερα του Μπανγκλαντές). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιιτ.

Μετά την απασχόλησή του στην Ινδία και το Ανατολικό Πακιστάν σε διάφορες θέσεις, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου προσελήφθη το 1955 στην αρχιτεκτονική εταιρεία «Σκίντμορ, Όουνινγκς και Μέριλ» του Σικάγου, της οποίας το 1966 έγινε συνεταίρος. Τον επόμενο χρόνο απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Μεταξύ των πολλών μελετών του για ουρανοξύστες περιλαμβάνονται το Κέντρο Τζων Χάνκοκ(1970) και ο Πύργος Σίαρς (1973) στο Σικάγο, που συγκαταλέγονται στα υψηλότερα κτίρια του κόσμου, καθώς και το Ουάν Σελ Πλάζα στο Χιούστον (1971).

Ο Πύργος Σίαρς (νυν Πύργος Γουίλις) ήταν ο πρώτος του ουρανοξύστης, στον οποίον εφάρμοσε το δικής του επινόησης δομικό σύστημα «δεματισμένων σωλήνων», που συνίσταται σε δέσμη στενών χαλύβδινων σωλήνων συνενωμένων, ώστε να σχηματίζουν παχύτερο υποστύλωμα. Το σύστημα αποτέλεσε καινοτομία γιατί ελαχιστοποιούσε την απαιτούμενη για υψηλούς πύργους ποσότητα χάλυβα, καταργούσε την ανάγκη εσωτερικών αντιανεμικών συνδέσεων (καθώς τα περιμετρικά υποστυλώματα αναλάμβαναν την φόρτιση τού ανέμου) και επέτρεπε πιο ελεύθερη οργάνωση του εσωτερικού χώρου.

Μεταξύ των μεταγενέστερων έργων του περιλαμβάνονται ο πρωτότυπος Τερματικός Σταθμός Χατζ του Διεθνούς Αεροδρομίου «Βασιλιάς Αμπντούλ Αζίζ», στην Τζέντα τής Σαουδικής Αραβίας (1976-1981) και το Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ, επίσης στην Τζέντα , η οικοδόμηση του οποίου άρχισε το 1977.

Ο Φαζλούρ Ραχμάν Χαν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1982 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 52 ετών.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου