Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Οκτ 2022
Συγκλονιστικές εικόνες από την αναπαραγωγή και το θάνατο στο Σύμπαν
Κλίκ για μεγέθυνση
 20.10.22
 
 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έδωσε μια συγκλονιστική εικόνα την Τετάρτη: μια εκπληκτικά λεπτομερή φωτογραφία των διάσημων Πυλώνων της Δημιουργίας και των χιλιάδων νεογέννητων αστεριών τους, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από το Hubble το 1995.

Πρόκειται για «μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία της κοσμολογίας», ένα στιγμιότυπο που «αλλάζει τον τρόπο θέασης του διαστήματος», παρατηρεί η El País. 

«Πριν από είκοσι επτά χρόνια, το 1995, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέπληξε τον κόσμο με ένα κοσμικό τοπίο γνωστό ως Πυλώνες της Δημιουργίας», θυμούνται οι New York Times. «Η εικόνα αποκάλυπτε πανύψηλα βουνά από αέριο και σκόνη στο νεφέλωμα Eagle, ένα από τα πιο παραγωγικά εργοστάσια αστεριών στον Γαλαξία μας». Για την εφημερίδα, επρόκειτο για «μεγάλη τέχνη, προερχόμενη από τα βάθη του διαστήματος» – 6.500 έτη φωτός, για την ακρίβεια.

http://artinews.gr/assets/images/natura/SympanWeb.jpg

Αν η εικόνα του Hubbl ήταν εντυπωσιακή, αυτή του James Webb είναι απλά συγκλονιστική. Χρησιμοποιώντας τις υπέρυθρες δυνατότητές του, το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA που κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορεί να διαβεί το αέριο και τη σκόνη «και να αποκαλύψει μυριάδες αστέρια που το Hubble δεν μπόρεσε να συλλάβει», γράφει ο The Independent.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας εμφανίζονται έτσι σε όλο τους το μεγαλείο, αστραφτεροί και πολύχρωμοι. «Οι μικρές κόκκινες κουκκίδες στις άκρες των Πυλώνων είναι μωρά αστέρια, μόλις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ετών», περιγράφει το Gizmodo. Οι κόκκινες λωρίδες που είναι ορατές στα σύννεφα, παρόμοιες με τη λάβα, είναι εκκρίσεις από αστέρια που είναι στη διαδικασία σχηματισμού.

«Αυτές οι εκκολαπτόμενες μπάλες αερίου», που αργότερα θα γίνουν αστέρια, «απορρίπτουν υλικά που, όταν έρχονται σε επαφή με τα αέρια των Πυλώνων, προκαλούν τα ενεργητικά μόρια υδρογόνου του συστήματος και τα κάνουν να λάμπουν».

Αυτή η νέα εικόνα είναι επίσης πολύτιμη για τους επιστήμονες: όπως μας υπενθυμίζει η El País , η αποστολή του James Webb είναι «να ενημερώσει τα παλιά μοντέλα σχηματισμού άστρων, χάρη σε πιο ακριβείς εικόνες».

Ο ιστότοπος Phys.org, επικαλούμενος τη NASA, επισημαίνει ότι η νέα εικόνα –η οποία καλύπτει μια γιγαντιαία περιοχή, περίπου 8 έτη φωτός– θα επιτρέψει να «διαπιστωθεί ένας πολύ πιο ακριβής αριθμός των νεοσχηματισθέντων άστρων και των ποσοτήτων αερίου και σκόνη» που υπάρχει στο νεφέλωμα Eagle.

Από τον περασμένο Ιούλιο, το James Webb έχει στείλει πολλές ξεχωριστές εικόνες, σημειώνει το Forbes, συμπεριλαμβανομένων νέων όψεων του γαλαξία από το Cartwheel - "ένα φωτεινό ροζ δαχτυλίδι σε σχήμα τροχού λούνα παρκ" - και το νεφέλωμα του Southern Ring, που περιγράφεται από τη NASA ως «το σάβανο ενός ετοιμοθάνατου ήλιου»!

Αλλά για τους New York Times, η ομορφιά των Πυλώνων της Δημιουργίας δεν έχει αντίστοιχη στον κόσμο. Γι’ αυτό  καλό είναι να απολαμβάνει κανείς το θέαμα «όσο είναι ορατό». Διότι «σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, το νεφέλωμα θα έχει εξαφανιστεί», καθώς θα έχει διαγραφεί από τον Γαλαξία «από τους άγριους αστρικούς απογόνους του, σαν ένα χνουδωτό σύννεφο που μεταφέρεται από τον άνεμο ενός καλοκαιρινού απογεύματος».

Πληροφορίες από courrierinternational
πηγη: http://artinews.grπηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου