Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Μάρ 2022
Μάικλ Γκρέιβς, Αμερικανός αρχιτέκτονας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Ο Μάικλ Γκρέιβς (Michael Graves, 9 Ιουλίου 1934 – 12 Μαρτίου 2015) ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής του μεταμοντερνισμού. Γεννήθηκε στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνα. Έλαβε την αρχιτεκτονική κατάρτισή του στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι σε ένα συνεταιριστικό πρόγραμμα που του επέτρεψε να εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Carl A. Strauss. Ως συνέταιροι ολοκλήρωσε την επίσημη εκπαίδευση της σχολής του. Πήγε να εργαστεί με τον σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Τζορτζ Νέλσον, όπου ανέπτυξε και μεγάλο ενδιαφέρον για τα τον σχεδιασμό επίπλων. Η παραμονή του Μάικλ Γκρέιβς στο γραφείο του Νέλσον ήταν σύντομη, επειδή το 1960 έλαβε την υποτροφία “Βραβείο της Ρώμης” της αμερικανικής ακαδημίας στη Ρώμη.
 
Υπό την αιγίδα της αμερικανικής ακαδημίας, ο Μάικλ Γκρέιβς πέρασε τα επόμενα δύο έτη στη Ρώμη , μελετώντας καλές τέχνες, και σχεδιάζοντας τα κτήρια και τη δομή τους. Στην ακαδημία, ο Γκρέιβς ήρθε σε επαφή όχι μόνο με τα κτήρια των μεγάλων κλασσικών αρχιτεκτόνων αλλά και τις γραφές των μεγάλων κλασσικών κριτικών και των θεωρητικών.
 

Portland Building

Σε όλη προηγούμενη εκπαίδευσή του, ο Γκρέιβς δεν είχε έρθει πότε σε επαφή με τη λογοτεχνία της κριτικής της αρχιτεκτονικής. Αυτή η εμπειρία στην ακαδημία είχε τεράστια επιρροή στην επόμενη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του καθώς και στην αρχιτεκτονική πρακτική του. Από το 1962, ο Μάικλ Γκρέιβς δίδαξε αρχιτεκτονική θεωρία στο πανεπιστήμιο Πρίνστον. Οι σειρές μαθημάτων ήταν οι σχέσης των κτηρίων στο τοπίο, των παραδοσιακών στοιχείων της αρχιτεκτονικής, της ιδέας της μεταφοράς στην αρχιτεκτονική, της αντίθεσης μεταξύ του ανοιχτού χώρου και της παραγωγής των χώρων, και της προέλευσης των επίπλων.

Εκτός από να διδάσκει στο Πρίνστον, ο Μάικλ Γκρέιβς ήταν επισκεπτόμενος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, το πανεπιστήμιο του Χιούστον, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, το πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ, το πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας στο Σαρλόττα, και το νέο σχολείο για την κοινωνική έρευνα στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκρέιβς συμμετείχε τακτικά στις κριτικές και τις επιτροπές σχεδίου για πολλά πανεπιστήμια, επαγγελματικές οργανώσεις, και δημοσιεύσεις παγκοσμίως. Επίσης έχει δημοσιεύσει διάφορα κείμενα σχετικά με την αρχιτεκτονική και το βιομηχανικό σχεδιασμό.

Σημαντικότερα έργα

O’Reilly Theater (1999) Κατασκευασμένο στην καρδιά του Πίτσμπουργκ το O’Reilly Theater στεγάζει το χώρο του θεάτρου άλλα και το μεγάλο χώρο στάθμευσης της περιοχής. Αποτελείται από τρία μέρη το καθένα από τα οποία εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Το κόστος κατασκευής έφτασε τα 25 χιλιάδες δολάρια. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 650 θέσεων και άνοιξε το Δεκέμβριο του 1999. Εξωτερικά έχει επενδυθεί με κεραμικά υλικά.Τα χρώματα είναι γήινα και στην είσοδο είναι κατασκευασμένο ένα υπόστεγο σε σχήμα μισής καμάρας και δίνουν στον επισκέπτη αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας.

  1. Team Disney Building,
  2. Μπέρμπανκ, Καλιφόρνια, 1991
  3. Disney’s Hotel New York, Marne-la-Vallée, Γαλλία, 1992
  4. Michael C. Carlos Museum, Emory University, Ατλάντα, Τζόρτζια, 1993
  5. 1500 Ocean Drive, South Beach, Φλόριντα, 1993
  6. Engineering Research Center, University of Cincinnati, Οχάιο, 1994-1995
  7. Bryan Hall, University of Virginia, Charlottesville, Βιρτζίνια, 1995
  8. The Central Library Ντένβερ 1996

Στον τομέα της εσωτερικής σχεδίασης ο Γκρέιβς το 1985 σχεδίασε την τσαγιέρα Alessi η οποία όταν βγήκε στην αγορά πούλησε χιλιάδες αντίτυπα και τον έκανε γνωστό στον χώρο του ντιζάιν.

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου