Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Φεβ 2023
Γνωρίζουμε πού θα συμβούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί — αλλά όχι πότε
Κλίκ για μεγέθυνσηΈνας τεράστιος σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Εδώ είναι οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα σεισμικά γεγονότα.

 
Ο κόσμος θρηνεί καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται στο κτίριο που κατέρρευσε μετά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε το Χατάι της Τουρκιάς στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Οι διασώστες στο Χατάι της Τουρκίας εργάζονται για να καθαρίσουν τα ερείπια και να βρουν επιζώντες μετά από σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ.  Ercin Erturk/Anadolu Agency μέσω Getty Images
Ο Umair Irfan είναι ανταποκριτής στο Vox που γράφει για την κλιματική αλλαγή, τον Covid-19 και την ενεργειακή πολιτική. Ο Irfan είναι επίσης τακτικός συνεργάτης στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Science Friday. Πριν από το Vox, ήταν ρεπόρτερ για το ClimateWire στο E&E News.

Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία και τη Συρία νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Άλλος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή λίγες ώρες αργότερα. Οι σεισμοί σκότωσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους και ανέτρεψαν περισσότερα από 6.600 κτίρια στην περιοχή . Οι επιζώντες που έμειναν άστεγοι αντιμετωπίζουν πλέον παγωμένο καιρό.

Δραματικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν κτίρια που καταρρέουν και διάσπαρτα ερείπια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν η χειρότερη καταστροφή στη χώρα του εδώ και δεκαετίες.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν είναι ξένη στους σεισμούς. Δύο μεγάλες γραμμές ρήγματος διασχίζουν τη χώρα και προκαλούν κραδασμούς σε τακτική βάση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η Τουρκία γνώρισε περισσότερους από 60 σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 Ρίχτερ την περασμένη ημέρα. «Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου είναι σεισμικά ενεργή», ανέφερε το USGS τη Δευτέρα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί είναι λιγότερο συχνοί, αλλά εξακολουθούν να είναι συχνό φαινόμενο. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέστη σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Σεισμός 7,0 Ρίχτερ έπληξε το Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 2020.

Χάρτης των σεισμών στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Περισσότεροι από 60 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην Τουρκία την περασμένη ημέρα.  Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ

Ο σεισμός της Δευτέρας συνέβη επειδή δύο τεμάχια του φλοιού της γης κινήθηκαν το ένα δίπλα από το άλλο οριζόντια κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος, ένα φαινόμενο γνωστό ως ρήγμα ολίσθησης. Οι διασώστες εξακολουθούν να εργάζονται απελπισμένα μέσα από τα ερείπια και το παγωμένο κρύο, αλλά είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Η Τουρκία αναθεώρησε πολλούς από τους οικοδομικούς της κώδικες το 2000 για να αντισταθεί στους σεισμούς, αλλά πολλά παλαιότερα κτίρια παρέμειναν ευάλωτα και έπεσαν στους πρόσφατους σεισμούς. «Αυτά που έχουν καταρρεύσει χρονολογούνται πριν από το έτος 2000», είπε στο Al Jazeera ο Μουσταφά Ερντίκ, καθηγητής στο Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη .

Υπό το φως των πρόσφατων καταστροφών, ακολουθεί μια ανανέωση για τους σεισμούς, μαζί με μερικές από τις πιο πρόσφατες επιστήμες για τη μέτρηση και την πρόβλεψή τους.

1) Τι προκαλεί τους σεισμούς

Ένας σεισμός συμβαίνει όταν τεράστια τμήματα του φλοιού της γης περνούν ξαφνικά το ένα δίπλα στο άλλο . Αυτά τα μπλοκ, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες, βρίσκονται στην κορυφή του μανδύα της γης, ένα στρώμα που συμπεριφέρεται σαν ένα πολύ αργά κινούμενο υγρό για εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται μεταξύ τους με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν επίσης να γλιστρήσουν το ένα πάνω στο άλλο, ένα φαινόμενο που ονομάζεται υποβύθιση. Τα μέρη στον πλανήτη όπου το ένα πιάτο συναντά το άλλο είναι τα πιο επιρρεπή σε σεισμούς. Οι συγκεκριμένες επιφάνειες όπου κομμάτια γης γλιστρούν το ένα δίπλα στο άλλο ονομάζονται ρήγματα. Καθώς οι πλάκες κινούνται, η πίεση συσσωρεύεται πέρα ​​από τα όριά τους, ενώ η τριβή τις κρατά στη θέση τους. Όταν το πρώτο κατακλύζει το δεύτερο, η γη σείεται καθώς η κλειστή ενέργεια διαχέεται.

Οι επιστήμονες κατανοούν καλά αυτά τα είδη σεισμών, που περιλαμβάνουν εκείνους που προέρχονται από το ρήγμα του San Andreas στην Καλιφόρνια και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στην Τουρκία. Ωστόσο, σεισμοί μπορούν να συμβούν και μέσα στις τεκτονικές πλάκες, καθώς η πίεση κατά μήκος των άκρων τους προκαλεί παραμορφώσεις στη μέση. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να μετρηθούν.

«Η κατανόησή μας για αυτούς τους σεισμούς εντός της πλάκας δεν είναι τόσο καλή», δήλωσε ο καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γκρεγκ Μπερόζα. Ένας σεισμός μέσα σε μια τεκτονική πλάκα έχει λιγότερα ενδεικτικά σημάδια από αυτά που συμβαίνουν στις γραμμές ρηγμάτων, πρόσθεσε.

2) Η κλίμακα Ρίχτερ δεν είναι πλέον το μόνο παιχνίδι μέτρησης στην πόλη

Η κλίμακα Ρίχτερ, που αναπτύχθηκε από τον Τσαρλς Ρίχτερ το 1935 για τη μέτρηση των σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, έχει ξεφύγει από τη μόδα.

Χρησιμοποιεί μια λογαριθμική κλίμακα, αντί για μια γραμμική κλίμακα, για να εξηγήσει το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο τεράστια διαφορά μεταξύ των πιο μικροσκοπικών δονήσεων και των σεισμών που ανατρέπουν πύργους. Σε μια λογαριθμική κλίμακα, ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι 10 φορές πιο έντονος από έναν μέγεθος 6 και 100 φορές πιο έντονος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.

Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά στην πραγματικότητα το μέγιστο πλάτος των σεισμικών κυμάτων, καθιστώντας την μια έμμεση εκτίμηση του ίδιου του σεισμού. Έτσι, εάν ένας σεισμός μοιάζει με βράχο που πέφτει σε μια λίμνη, η κλίμακα Ρίχτερ μετρά το ύψος του μεγαλύτερου κύματος, όχι το μέγεθος του βράχου ούτε την έκταση των κυματισμών.

Και στην περίπτωση ενός σεισμού, οι κυματισμοί δεν ταξιδεύουν μέσα από ένα ομοιογενές μέσο όπως το νερό, αλλά μέσα από συμπαγή βράχο που έχει διαφορετικά σχήματα, μεγέθη, πυκνότητες και διατάξεις. Το συμπαγές βράχο υποστηρίζει επίσης πολλαπλά είδη κυμάτων. (Ορισμένες γεωλογικές δομές μπορούν να μειώσουν τους μεγάλους σεισμούς, ενώ άλλες μπορούν να ενισχύσουν μικρότερους σεισμούς.)

Ενώ η κλίμακα του Ρίχτερ, βαθμονομημένη στη Νότια Καλιφόρνια, ήταν χρήσιμη για τη σύγκριση των σεισμών εκείνη την εποχή, παρέχει μια ελλιπή εικόνα των κινδύνων και χάνει την ακρίβεια για ισχυρότερα γεγονότα. Επίσης, χάνει μερικές από τις αποχρώσεις άλλων σεισμογενών περιοχών στον κόσμο και δεν είναι και τόσο χρήσιμο για ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν κατασκευές για να τις αντέξουν.

«Δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στους υπολογισμούς του σχεδιασμού μας», δήλωσε ο Steven McCabe, επικεφαλής της ομάδας αντισεισμικής μηχανικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας. «Ασχολούμαστε με μετατοπίσεις».

Η μετατόπιση, ή πόσο πραγματικά κινείται το έδαφος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να περιγράψουμε τους σεισμούς. Μια άλλη είναι η κλίμακα μεγέθους της στιγμής. Αντιπροσωπεύει πολλούς τύπους σεισμικών κυμάτων, αντλώντας από πιο ακριβή όργανα και καλύτερους υπολογισμούς για να παρέχει μια αξιόπιστη ράβδο μέτρησης για τη σύγκριση σεισμικών γεγονότων.

Όταν ακούτε για το μέγεθος ενός σεισμού στις ειδήσεις —όπως ο πρόσφατος σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία— το μέγεθος της στιγμής είναι συνήθως η κλίμακα που χρησιμοποιείται.

Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένας δείκτης για το μέγεθος του σεισμού. Και με μόνο έμμεσες μετρήσεις, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αποκρυπτογραφηθεί η κλίμακα ενός γεγονότος, όπως ο σεισμός του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε η Marine Denolle, ερευνήτρια σεισμών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε μέγιστη επιτάχυνση εδάφους», είπε. Αυτή είναι μια μέτρηση που μετρά πώς αλλάζει η ταχύτητα και η κατεύθυνση του εδάφους και έχει αποδειχθεί η πιο χρήσιμη για τους μηχανικούς.

Οπότε, ναι, οι κλίμακες του σεισμού έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες και συγκεκριμένες με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό βοήθησε επίσης τους επιστήμονες και τους μηχανικούς να κάνουν πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις - κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά στον προγραμματισμό για αυτούς.

3) Δεν μπορούμε πραγματικά να τα προβλέψουμε τόσο καλά

Η πρόβλεψη σεισμών είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για τους επιστήμονες, εν μέρει επειδή είναι εδώ και καιρό ένα παιχνίδι απατεώνων και ψευδοεπιστημόνων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέπουν τους σεισμούς. (Οι δηλώσεις τους έχουν, φυσικά, μαραθεί υπό έλεγχο .)

Οι επιστήμονες έχουν μια καλή αίσθηση για το πού θα μπορούσαν να συμβούν σεισμοί. Χρησιμοποιώντας ιστορικά αρχεία και γεωλογικές μετρήσεις, μπορούν να επισημάνουν πιθανά σεισμικά καυτά σημεία και τα είδη δονήσεων που αντιμετωπίζουν. (Μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη με τις γραμμές ρήγματος του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ και τον διαδραστικό χάρτη σεισμικών γεγονότων του NOAA .)

Όσο για το πότε θα χτυπήσουν οι σεισμοί , αυτό είναι ακόμα θολό.

«Πολλοί σεισμολόγοι έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το πρόβλημα για πολλές δεκαετίες. Δεν προβλέπουμε σεισμούς βραχυπρόθεσμα», είπε ο Beroza. «Αυτό απαιτεί να γνωρίζουμε όλα τα είδη πληροφοριών που δεν έχουμε».

 

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε θα συμβεί ένας σεισμός, καθώς οι δυνάμεις που τον προκαλούν συμβαίνουν αργά σε μια τεράστια περιοχή, αλλά διασκορπίζονται γρήγορα σε μια στενή περιοχή. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι δυνάμεις που συσσωρεύονται στις ηπείρους για εκατομμύρια χρόνια μπορούν να χτυπήσουν πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πρόβλεψη σεισμών θα απαιτούσε μετρήσεις υψηλής ευκρίνειας βαθιά κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια δεκαετιών, αν όχι περισσότερο, σε συνδυασμό με εξελιγμένες προσομοιώσεις. Και ακόμη και τότε, είναι απίθανο να αποφέρει χρόνο παράδοσης μιας ώρας. Επομένως, υπάρχουν τελικά πάρα πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι και πολύ λίγα εργαλεία για να αναλυθούν με ουσιαστικό τρόπο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι προεισμοί μπορεί να προηγούνται ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά είναι δύσκολο να διακριθούν από τους εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς που συμβαίνουν σε τακτική βάση.

Σε μικρότερες χρονικές κλίμακες, τα κείμενα και τα tweets μπορούν πραγματικά να προηγηθούν των σεισμικών κυμάτων. Στον σεισμό του Τοχόκου του 2011 στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι προειδοποιήσεις από κοντά στο επίκεντρο έφτασαν στο Τόκιο 232 μίλια μακριά, αγοράζοντας τους κατοίκους περίπου ένα λεπτό χρόνο προειδοποίησης.

Πολλές χώρες δημιουργούν τώρα συστήματα προειδοποίησης για να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες ηλεκτρονικές επικοινωνίες για την ανίχνευση δονήσεων και τη μετάδοση ειδοποιήσεων πριν από το σεισμό, αγοράζοντας μερικά πολύτιμα λεπτά για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, μετά από έναν μεγάλο σεισμό, μετασεισμοί συχνά συγκλονίζουν την πληγείσα περιοχή. «Αν είχαμε απλώς ένα μεγάλο, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και μικρότερα σύντομα», είπε ο Denolle.

Όσον αφορά την πρόβλεψη, οι ερευνητές εύλογα θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα υποσχέσεις υπερβολικά και θα υποσχέσεις, ειδικά όταν διακυβεύονται χιλιάδες ζωές και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά και αυτή η προσοχή είχε συνέπειες.

Το 2012, έξι Ιταλοί επιστήμονες καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση επειδή είπαν με ακρίβεια ότι οι κίνδυνοι ενός μεγάλου σεισμού στην πόλη L'Aquila ήταν χαμηλοί μετά από ένα μικρό σύμπλεγμα σεισμών που έπληξε την περιοχή το 2009. Έξι ημέρες μετά τη συνάντηση των επιστημόνων στο εκτιμήσει τον κίνδυνο, ένας μεγάλος σεισμός έπληξε και σκότωσε 309 ανθρώπους. Αυτές οι πεποιθήσεις αργότερα ανατράπηκαν και η δοκιμασία έγινε μια μελέτη περίπτωσης για το πώς οι επιστήμονες μεταφέρουν την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο στο κοινό.

4) Λυπούμαστε, ούτε τα κατοικίδιά σας μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς

Οι αναφορές για ζώα που συμπεριφέρονται παράξενα πριν από σεισμούς χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Αλλά ένα χρήσιμο μοτίβο παραμένει άπιαστο. Φτερωτοί και γούνινοι μετεωρολόγοι εμφανίζονται κάθε φορά που γίνεται σεισμός και υπάρχει ένα χαριτωμένο ζώο για φωτογράφηση, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωση μεροληψίας . Τα ζώα κάνουν παράξενα πράγματα (με τα δικά μας πρότυπα) όλη την ώρα και δεν τους δίνουμε καμία σημασία μέχρι να συμβεί ένας σεισμός.

«Κάθε μέρα, θα υπάρχουν εκατοντάδες κατοικίδια που κάνουν πράγματα που δεν έχουν κάνει ποτέ πριν και δεν έχουν κάνει ποτέ μετά», είπε ο Beroza. Συμπέρασμα: Μην περιμένετε την περίεργη συμπεριφορά των ζώων να σηματοδοτήσει ότι έρχεται σεισμός.

5) Μερικοί σεισμοί είναι σίγουρα ανθρωπογενείς

Η τεράστια επέκταση των υδραυλικών ρωγμών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αφήσει μια επιδημία σεισμού στον απόηχο της. Δεν είναι η πραγματική θραύση του σχιστολιθικού βράχου που οδηγεί σε δονήσεις, αλλά η έγχυση εκατομμυρίων γαλονιών λυμάτων υπόγεια.

Οι επιστήμονες λένε ότι το νερό που εγχέεται διευκολύνει τους βράχους να γλιστρήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. "Όταν κάνετε έγχυση υγρού, λιπάνετε τα σφάλματα", είπε ο Denolle.

Χάρτης του φυσικού και επαγόμενου σεισμού κινδύνου του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ το 2017.  USGS

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αποκαλεί αυτούς τους «προκαλούμενους σεισμούς» και ανέφερε ότι στην Οκλαχόμα, ο αριθμός των σεισμών αυξήθηκε σε 2.500 το 2014, 4.000 το 2015 και 2.500 το 2016.

«Η πτώση το 2016 μπορεί να οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς των ενέσεων που εφαρμόστηκαν από τους κρατικούς αξιωματούχους», έγραψε το USGS σε μια ανακοίνωση . «Από τους σεισμούς του περασμένου έτους, οι 21 ήταν μεγαλύτεροι από 4,0 και τρεις ήταν μεγαλύτεροι από 5,0».

Αυτό είναι υψηλότερο από έναν μέσο όρο δύο σεισμών ανά έτος μεγέθους 2,7 ή μεγαλύτερου μεταξύ 1980 και 2000. (Οι «φυσικοί» σεισμοί, από την άλλη πλευρά, δεν γίνονται πιο συχνοί, σύμφωνα με τον Beroza.)

Οι άνθρωποι προκαλούν σεισμούς και με άλλο τρόπο: Η ταχεία άντληση νερού από υπόγειες δεξαμενές έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί σεισμούς σε πόλεις όπως η Τζακάρτα, είπε ο Denolle.

6) Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει μικρή επίδραση στους σεισμούς

Γενικά, οι επιστήμονες δεν έχουν μετρήσει καμία επίδραση στους σεισμούς από την κλιματική αλλαγή. Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο.

Καθώς οι μέσες θερμοκρασίες αυξάνονται, τεράστια στρώματα πάγου λιώνουν, μεταφέροντας δισεκατομμύρια τόνους νερού από την εκτεθειμένη γη στον ωκεανό και επιτρέποντας στις χερσαίες μάζες να ανακάμψουν. Αυτή η παγκόσμια επανεξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει σεισμικές συνέπειες , αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη σήματα.

"Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι αρκετό λιώσιμο πάγου που θα μπορούσε να ξεφορτώσει τον φλοιό", είπε ο Beroza, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό, ούτε για ποια μέρη του κόσμου θα αποκαλύψουν ένα σήμα. Η Denolle συμφώνησε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός, αλλά εάν υπάρχει κάποια επίδραση από την κλιματική αλλαγή στους σεισμούς, λέει ότι υποψιάζεται ότι θα είναι πολύ μικρή.

7) Έχουμε γίνει καλύτεροι μειώνοντας τους κινδύνους σεισμών και σώζοντας ζωές

Περίπου το 90 τοις εκατό των σεισμών στον κόσμο συμβαίνουν στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, την περιοχή γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που διασχίζει μέρη όπως οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, η Αλάσκα, η Καλιφόρνια, το Μεξικό και η Χιλή. Ο δακτύλιος φιλοξενεί επίσης τα τρία τέταρτα όλων των ενεργών ηφαιστείων.

Χάρτης του δακτυλίου της φωτιάς Οι περισσότεροι από τους σεισμούς του πλανήτη συμβαίνουν κατά μήκος του χείλους του Ειρηνικού σε μια περιοχή γνωστή ως το Δαχτυλίδι της Φωτιάς.  Javier Zarracina/Vox

Το Μεξικό είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης. Η χώρα βρίσκεται πάνω από τρεις τεκτονικές πλάκες, καθιστώντας την σεισμικά ενεργή. Το 1985, ένας σεισμός έπληξε την πρωτεύουσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 . Ο Denolle σημείωσε ότι η γεωλογία της περιοχής το κάνει έτσι ώστε οι δονήσεις από κοντινές περιοχές να διοχετεύονται προς την Πόλη του Μεξικού, καθιστώντας οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα απειλή.

Η μεξικανική πρωτεύουσα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης των Αζτέκων Tenochtitlan, ενός νησιού στη μέση μιας λίμνης. Ο ξερός βυθός της λίμνης που αποτελεί πλέον το θεμέλιο της σύγχρονης μητρόπολης ενισχύει το τρέμουλο από τους σεισμούς.

Ο σεισμός του 1985 ξεκίνησε πιο κοντά στην επιφάνεια και τα σεισμικά κύματα που παρήγαγε είχαν σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ κορυφών και κοιλάδων. Αυτή η δόνηση χαμηλής συχνότητας κάνει τους ουρανοξύστες να ταλαντεύονται, σύμφωνα με τον Denolle. «Οι πρόσφατοι σεισμοί ήταν βαθύτεροι, επομένως είχαν μεγαλύτερη συχνότητα», είπε.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την πρόληψη θανάτων από σεισμούς είναι οι οικοδομικοί κώδικες. Ο σχεδιασμός κτιρίων για να κινούνται με τη γη ενώ παραμένουν όρθια μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η εφαρμογή τους στην πράξη μπορεί να είναι δαπανηρή και συχνά γίνεται πολιτικό ζήτημα.

«Σε τελική ανάλυση, αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εφαρμοστούν και μπορείτε να τις εφαρμόσετε λίγο πολύ σε νέες κατασκευές», είπε ο McCabe. «Το πιο δύσκολο πρόβλημα είναι τα υπάρχοντα κτίρια και τα παλαιότερα αποθέματα».

Οι σεισμογενείς χώρες το γνωρίζουν καλά: Η Ιαπωνία υπήρξε επιθετική όσον αφορά την τακτική ενημέρωση των οικοδομικών της κωδίκων για να αντέχει σε σεισμούς. Τα αναθεωρημένα πρότυπα έχουν εν μέρει τροφοδοτήσει την κατασκευαστική έκρηξη της Ιαπωνίας παρά τη μείωση του πληθυσμού της.

Το Μεξικό έχει επίσης αυξήσει τα πρότυπα για νέες κατασκευές. Οι νόμοι που θεσπίστηκαν μετά τον σεισμό του 1985 απαιτούσαν από τους κατασκευαστές να λογοδοτούν για το μαλακό έδαφος στην πρωτεύουσα και να ανέχονται κάποιο βαθμό μετακίνησης.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει περάσει από διάφορες εκδοχές των εθνικών προτύπων δόμησης για την ανθεκτικότητα σε σεισμό. Και η Αλάσκα αναπτύσσει στρατηγικές μετριασμού των ζημιών από σεισμό και σχέδια αντιμετώπισης εδώ και χρόνια.

Ωστόσο , οι κώδικες δεν επιβάλλονται πάντα και οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για νέα κτίρια. Ένα σχολείο που κατέρρευσε σε σεισμό στην Πόλη του Μεξικού το 2017 ήταν προφανώς ένα παλαιότερο κτίριο που δεν ήταν ανθεκτικό σε σεισμό. Και επειδή οι πιο πρόσφατοι σεισμοί στο Μεξικό ταρακούνησαν το έδαφος με διαφορετικό τρόπο, ακόμη και μερικά από τα κτίρια που επέζησαν από τον σεισμό του 1985 κατέρρευσαν μετά από σεισμούς το 2017.

Σε χώρες όπως το Ιράν, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται τα κτίρια στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας ζει σε αγροτικές περιοχές , όπου τα σπίτια χτίζονται χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά όπως τούβλα λάσπης και πέτρα αντί από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί τα θύματα είναι τόσο υψηλά όταν οι σεισμοί χτυπούν απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πέφτουν σε χώρες που δεν έχουν μεγάλο σεισμό στη μνήμη τους και επομένως δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτούς ή δεν έχουν τους πόρους για να το κάνουν. Η έλλειψη ενός ενιαίου οικοδομικού κώδικα οδήγησε σε πολλούς από τους περισσότερους από 150.000 θανάτους στην Αϊτή που προήλθαν από τον σεισμό μεγέθους 7,0 Ρίχτερ του 2010.

8) Ο μεγάλος έρχεται πραγματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες (κάποια μέρα)

Το πραγματικά μεγάλο για το οποίο ακούτε συνέχεια είναι αληθινό.

Το New Yorker κέρδισε ένα βραβείο Πούλιτζερ το 2015 για την αναφορά του σχετικά με την πιθανότητα ενός τεράστιου σεισμού που θα συγκλονίσει τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό - «τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής», η οποία θα επηρεάσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους και θα εκτείνεται σε μια περιοχή που καλύπτει 140.000 τετραγωνικά μίλια.

Ο πιθανός σεισμός θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 8,7 και 9,2 Ρίχτερ, μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο αναμενόμενο σεισμό από το ρήγμα του San Andreas, του οποίου οι επιστήμονες αναμένουν να κορυφωθούν σε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ.

Μεγάλοι σεισμοί επιφυλάσσουν επίσης η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και άλλα μέρη του Δακτυλίου της Φωτιάς. Δεν ξέρουμε πότε θα μας ταρακουνήσουν αυτοί οι σεισμοί. έχουμε απλώς μια πρόχειρη εκτίμηση του μέσου χρόνου μεταξύ τους, ο οποίος αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.

«Στην επιχείρηση, μιλάμε για αυτό το σενάριο [Βορειοδυτικού Ειρηνικού] εδώ και δεκαετίες», είπε ο Beroza. «Δεν θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει, αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή».

«Είναι μια απειλή», αντήχησε ο Denolle. «Ξεχνάμε αυτήν την απειλή γιατί δεν είχαμε σεισμό εκεί για καιρό». «Λίγο» σημαίνει περισσότερα από 300 χρόνια.

Έτσι, ενώ η Καλιφόρνια έχει από καιρό προετοιμαστεί για μεγάλους σεισμούς με οικοδομικούς κώδικες και σχεδιασμό καταστροφών, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός μπορεί να είναι απροσδόκητος, αν και η συγγραφέας του κομματιού του New Yorker, Κάθριν Σουλτς, παρείχε βοηθητικά έναν οδηγό προετοιμασίας .

Ενημέρωση, 6 Φεβρουαρίου, 2:20 μ.μ.: Αυτή η ιστορία δημοσιεύθηκε αρχικά το 2018 και έχει ενημερωθεί για να περιλαμβάνει νέα για τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.


Επιμέλεια Μετάφραφραση Β. Αντωνίου


πηγη: https://www.vox.com

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου