Στην κατεύθυνση της συστηματικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πολύπλευρου ελέγχου δισεκατομμυρίων πολιτών μέσω μίας παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας στη βάση βιομετρικών δεδομένων από την ίριδα των ματιών και «τυράκι» στη φάκα μία αμοιβή κρυπτονομισμάτων Worldcoin. κινείται σταθερά η εταιρία Tools for Humanity. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο 38χρονος Σαμ Άλτμαν, που είναι πιο γνωστός ως ο διευθύνων σύμβουλός της τεχνολογικής εταιρίας OPEN AI που έκανε διεθνώς πάταγο τον περασμένο Οκτώβριο όταν λάνσαρε δημοσίως στο Διαδίκτυο την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, Chat GPT.
Ο Άλτμαν δεν είναι τυχαίος. Διετέλεσε πρόεδρος του Y Combinator και ήταν για λίγο καιρό και Διευθύνων Σύμβουλος του Reddit. Τώρα, προωθεί το κρυπτονομισματικό σχέδιο «Worldcoin» που είχε επινοήσει το 2019 και τώρα επιχειρεί να το προσφέρει παράλληλα σαν μία «Παγκόσμια Ταυτότητα» (World ID) και ένα «ψηφιακό διαβατήριο» που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ, AI bot ή οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Σαμ ΆλτμανΌμως για να πάρεις αυτό το «ψηφιακό διαβατήριο» που θα πιστοποιεί την ανθρώπινή σου οντότητα, θα πρέπει προηγουμένως να δεχτείς το σκανάρισμα της ίριδας των ματιών σου από τον ενσωματωμένο ανιχνευτή ( scanner) μίας ασημένιας σφαίρας μεγέθους μπάλας μπόουλινγκ. Σε πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, η μπάλα αυτή αποκαλείται από την ιδρύτρια εταιρία Tools for Humanity, «Orb».
Η εταιρία Tools for Humanity έχει την έδρα της στο Βερολίνο και δημιουργεί λογισμικά «εργαλεία» που θα στηρίξουν το σχέδιο κρυπτονομίσματος Worldcoin, το οποίο αντίθετα έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο, από όπου ξεκίνησε επίσημα στις 19 Ιουνίου 2023. Από το 2019 ως τους πρώτους μήνες του 2023, ο Άλτμαν είχε συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια από ενδιαφερόμενους κερδοσκόπους «επενδυτές», (π.χ. εταιρίες Khosla Ventures και Bain Capital) μολονότι είχε προηγηθεί προ 18μήνου η κατάρρευση του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς κρυπτονομισμάτων…
Στο πλαίσιο αυτού του παγκόσμιου κρυπτονομίσματος, ο Άλτμαν προσπαθεί να διανείμει διεθνώς τουλάχιστον 50.000 σφαίρες «οrb» ανίχνευσης της ίριδας και βιομετρικής συλλογής δεδομένων του παγκόσμιου πληθυσμού περίπου 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Γιατί; Τους υπόσχεται πως θα τους «διευκολύνει» σε ένα νέο, «ψηφιακό μέλλον» όπου θα είναι απαραίτητη η πιστοποίηση των ανθρωπίνων οντοτήτων από εκείνες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Για την ώρα έχουν παραχωρήσει τα βιομετρικά δεδομένα της ίριδας πάνω από 2.200.000 άτομα. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, προστίθεται και άλλος ένας σχεδόν από κάθε γωνιά του πλανήτη…
Ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της Tools for Humanity , Άλεξ Μπλάνα, φρόντισαν κατά την έναρξη του σχεδίου Worldcoin να το προωθήσουν με τη διοργάνωση μίας γιορτής στην γκαλερί Canvas 3.0 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Στο επίκεντρο της αίθουσας εκδήλωσης στήθηκε ένα σύνολο οκτώ μεγάλων μεταλλικών, αστραφτερών σφαιρών «orb» που σχημάτιζαν σταυρό, μπροστά από τις οποίες στήθηκαν στη συνέχεια δεκάδες άτομα που δέχθηκαν το σκανάρισμα της ίριδας μεταξύ σοβαρού και αστείου για χάρη του… μέλλοντος.
Τι γίνεται όμως με την ιδιωτικότητα;
Τι γίνεται με την ελευθερία;
Αυτά ήταν «ψιλά γράμματα» για όσα άτομα βρέθηκαν τον Ιούνιο στη δεξίωση της Tool for Humanity και ήταν κάτω των 35 ετών. Οι περισσότεροι εξ αυτών με αφοπλιστική αφέλεια ή απάθεια υποστήριζαν πως το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή έστω ό,τι απέμεινε από δαύτη είναι ξεπερασμένο αν όχι παραβιασμένο προ πολλού. Σκεφτείτε μόνο, έλεγαν, πόσα στοιχεία έχετε παραχωρήσει εν γνώση ή εν αγνοία σας κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κ.α.
Μπορεί εκατομμύρια πολίτες να είναι αφελείς ή παραδομένοι «στη μοίρα» της αναπόφευκτης συστηματικής ηλεκτρονικής πανταχόθεν παρακολούθησης, οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται μέρος των βιομετρικών δεδομένων πολιτών για διάφορους λόγους αντιδρούν.
Πρώτες από όλες ξεκίνησαν έρευνα οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία και Γερμανία ξεκινώντας από τις τακτικές που ακολουθεί η εταιρία Tools for Humanity για να προωθήσει το Worldcoin. Η Κένυα από την άλλη πήρε πιο δραστικά μέτρα. Ζήτησε από την Tools for Humanity να σταματήσει άμεσα τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων ανίχνευσης ίριδας λόγω «ασαφειών στη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών».
Απέναντι σε αυτά, τα αφεντικά της Tools for Humanity (Τ4Η) και του σχεδίου Worldcoin απαντούν πως αυτό που κάνει το σχέδιό τους «είναι να δώσει σε όλους, όχι μόνον στους ανθρώπους της Ευρώπης ή των ΗΠΑ μία ταυτότητα και να τους ανοίξει έναν «οικονομικά εφικτό δρόμο». Στο κάτω-κάτω ο Άλτμαν είναι ένας από τους εκατομμυριούχους διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιριών που ενδιαφέρονται για τη θέσπιση ενός «Παγκόσμιου Βασικού Επιδόματος». Ένα δωρεάν «επίδομα» που στην πραγματικότητα θα είναι κάποια ποσά που θα διασφαλίζουν απλώς την επιβίωση και θα δίνονται στους πολίτες που θα μένουν άπραγοι και άνεργοι ή νεόφτωχοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν άμεσα τα επόμενα χρόνια από την κλιμάκωση της αυτοματοποίησης και τις επιπτώσεις της νέας «Βιομηχανικής Επανάστασης». Το παγκόσμιο βασικό επίδομα δεν αποσκοπεί στην ευημερία του ανθρώπου αλλά στην αποτροπή διεθνών λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Δε θα ήταν…βασικό, εάν πράγματι η πρόταση για αυτό το παγκόσμιο βασικό εισόδημα (όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων άνθρωποι όπως ο Άλτμαν) αφορά τον πραγματικό διαμοιρασμό του πλούτου που παράγουν με την εργασία τους δισεκατομμύρια άνθρωποι και τον οποίο, σε τελική ανάλυση, υπό το παρόν καπιταλιστικό σύστημα, απομυζούν μία χούφτα εταιρίες και μία χούφτα πανίσχυροι δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι.
Πάντως, από το ξεκίνημά της η εταιρία Τ4Η αντιμετώπισε εύλογες επικρίσεις επειδή έστειλε συμβασιούχους χειριστές ανιχνευτών ίριδας σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Κάποιοι από αυτούς τους συμβασιούχους χειριστές ή «εργολάβους» πήγαιναν για παράδειγμα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, σε χωριά της Ιάβας στην Ινδονησία, σε επαρχίες της Κένυας, της Γκάνας, της Χιλής και του Σουδάν.
Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια ή τη φτώχεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που είχε επιδεινωθεί από την αναγκαστική ανεργία λόγω περιοριστικών μέτρων πανδημίας, κατάφεραν σε μερικούς μήνες να συγκεντρώσουν τα βιομετρικά δεδομένα περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων έναντι ευτελούς αντιτίμου ή αβέβαιων υποσχέσεων.
Σε εκτενές περσινό ρεπορτάζ του technologyreview.com αναφέρεται έρευνα του MIT και πως οι εργολάβοι της εταιρίας που είχαν αναλάβει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων δεν αρκέστηκαν μόνον στην καταγραφή της ίριδας των «δοτών» αλλά και σε άλλα προσωπικά δεδομένα δίχως να εξασφαλίζουν τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου ατόμου.
Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής «Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και μετέπειτα πληροφοριοδότη Edward Snowden που κάλεσε απλά τον Σαμ Αλτμαν να «μην καταλογοποιήσει ακόμη και τις ίριδες των ματιών»…