Ένας πύραυλος Soyuz 2.1 που μετέφερε το σκάφος Luna-25 εκτοξεύτηκε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή και κοντά στα σύνορα με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.
Αφού έφτασε σε τροχιά, από εκεί εκτοξεύτηκε προς τη Σελήνη το διαστημόπλοιο που περιλαμβάνει το Luna-25, ένα μη επανδρωμένο όχημα που θα επιδιώξει να προσεληνωθεί στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, στις 21 Αυγούστου σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της αποστολής.
Σύμφωνα με την Roscosmos το διαστημόπλοιο θα κάνει το ταξίδι ως τη Σελήνη σε 5 ημέρες και στη συνέχεια θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από αυτή για άλλες 5 ως 7 ημέρες. Το χρονοδιάγραμμα αυτό υποδεικνύει ότι θα υπάρξει στην πράξη ένας αγώνας με το χρόνο απέναντι στο ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 για το ποιος θα προσεληνωθεί πρώτος.
Ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της αποστολής Μαξίμ Λίτβακ τόνισε ότι οι δύο σημαντικοί στόχοι είναι η ομαλή προσελήνωση και ο εντοπισμός νερού. «Υπάρχουν ίχνη πάγου στο έδαφος εκεί που επιδιώκεται να προσεληνωθεί το Luna-25», όπως ανέφερε.
Το Luna-25, με μέγεθος περίπου ενός μικρού αυτοκινήτου, είναι σχεδιασμένο να παραμείνει ενεργό για ένα έτος στο νότιο πόλο της Σελήνης.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στη Σελήνη για την Ρωσία μετά το 1976 όταν και σταμάτησε το αντίστοιχο σοβιετικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ο νότιος πόλος της Σελήνης έχει προσελκύσει το τελευταίο διάστημα έντονο ενδιαφέρον από τους άλλους «μεγάλους παίκτες» της διαστημικής εξερεύνησης (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα αλλά και την Ιαπωνία πρόσφατα την Ινδία) και η Ρωσία επανέρχεται με την αποστολή αυτή στην πρώτη γραμμή στα διαστημικά προγράμματα που αφορούν τη Σελήνη.
Το πρόγραμμα Luna της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτό που το 1959 έστειλε το πρώτο διαστημόπλοιο στην επιφάνεια της Σελήνης με το Luna-2 και επτά χρόνια αργότερα το Luna-9 ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που πέτυχε ομαλή προσελήνωση στο έδαφος του δορυφόρου της Γης.
Κανείς ως τώρα δεν έχει πετύχει προσελήνωση στο νότιο πόλο, ενώ όπως σημειώνει το Reuters σε σχετικό θέμα του, ο εντοπισμός πάγου νερού θα ήταν ένα ορόσημο ιστορικής σημασίας, καθώς θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό σε μία μόνιμη ανθρώπινη αποστολή και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείται για την παραγωγή οξυγόνου και υδρογόνου.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ρωσικού διαστημικού προγράμματος Γιούρι Μπορίσοφ σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν νέες αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ Ρωσία και Κίνα θα διερευνήσουν κοινή επανδρωμένη αποστολή στο δορυφόρο του πλανήτη μας.
πηγη: https://www.avgi.gr