O πύραυλος Falcon 9 της Space X  με επιβάτες τέσσερις «αρχάριους» απλούς πολίτες απογειώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη το βράδυ από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στην πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

 

 

Αυτοί είναι οι τέσσερις επιβάτες

 
 

Μεταξύ των τεσσάρων αμερικανών επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση 4») είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, η  Χέιλι Άρσενο επέζησε από παιδικό καρκίνο και σήμερα είναι βοηθός νοσηλεύτρια. Στα 29 της χρόνια έγινε η νεότερη Αμερικανίδα και ο πρώτος άνθρωπος με τεχνικό άκρο που ταξίδεψε στο διάστημα. Η ίδια δηλώνει ότι από μικρή ήθελε να γίνει νοσοκόμα και μέντορας των ανθρώπων που περνάνε δύσκολα λέγοντας τους για την περιπέτεια της υγείας της.

Μαζί με την Χέιλι θα βρίσκεται και ο Κρις Σεμπρόσκι. Πρόκειται για έναν βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας που στα 42 του θα ζήσει μια εμπειρία που όμοια της δεν υπάρχει.
Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του σαν τον άνθρωπο που δεν βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά βοηθάει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους του και να βρεθούν στο επίκεντρο.

Το τελευταίο μέλος του πληρώματος είναι η Σάιαν Πρόκτορ. Είναι καθηγήτρια επιστημών της Γης και στα 51 της έγινε η τέταρτη Αφροαμερικανίδα που ταξιδεύει στο διάστημα.

Τρεις ημέρες στο διάστημα

Οι τέσσερις πολίτες που βρίσκονται στο σκάφος Dragon θα βρίσκονται για τις επόμενες τρεις μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. πάνω από τη Γη, 100 χλμ. ψηλότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Το πλήρωμα δεν θα απολαμβάνει απλά τη θέα στη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την εκτόξευση, θα πραγματοποιήσει και μια σειρά από πειράματα προσανατολισμένα όλα στον ιατρικό τομέα.

 

 
 

 


Ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ιδανική συνθήκη για να πραγματοποιηθούν αυτά τα πειράματα αφού το σκάφος θα βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν ταξιδεύουν συνήθως άνθρωποι, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολόκληρο διαστημικό πλήρωμα αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ο οργανισμός των οποίων δεν λειτουργεί το ίδιο με αυτόν των επαγγελματιών εκπαιδευμένων αστροναυτών.

Ετσι το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει πειράματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στις συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι αστροναύτες θα παρακολουθούν συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και θα κάνουν, επίσης, συνεχείς λήψεις δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος και του οργανισμού τους για διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

Θα γίνουν, δε, έρευνες για τα επίπεδα της ηλιακής αλλά και κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την παραμονή του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις όπως η πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδεύουν στο Διάστημα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε τέτοιο περιβάλλον.

«Κάποτε οι αστροναύτες της NASA θα αποτελέσουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα» δήλωσε ο Mason Peck του Πανεπιστημίου Cornell, καθηγητής μηχανικής που υπηρέτησε ως επικεφαλής τεχνολόγος της NASA πριν από σχεδόν μια δεκαετία. «Αλλά πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοπόροι τους οποίους θα ακολουθήσουμε εμείς οι υπόλοιποι».



πηγη: https://tvxs.gr