Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Νοέ 2021
Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν, Αμερικανός αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου, περισσότερο γνωστός για το σχεδιασμό της Καμπέρα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Ο Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν (Walter Burley Griffin) (24 Νοεμβρίου 1876 – 11 Φεβρουαρίου 1937) ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου, περισσότερο γνωστός για το σχεδιασμό της Καμπέρα, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας. Είναι επίσης γνωστός για την ανάπτυξη της κάτοψης σε σχήμα Γ, τα σκέπαστρα οχημάτων καθώς και για μία προοδευτική χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος.

Επηρεασμένος από το κίνημα των «εξοχικών σπιτιών» που έχει τη βάση του στο Σικάγο, ο Γκρίφιν ανέπτυξε ένα μοναδικό μοντέρνο στυλ. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του δούλεψε σε συνεργασία με τη γυναίκα του Μάριον Μαχόνι Γκρίφιν (Marion Mahony Griffin). Στα 28 χρόνια της αρχιτεκτονικής τους συνεργασίας, οι Γκρίφιν σχεδίασαν περισσότερα από 350 κτήρια, σχέδια τοπίου και πολεοδομικά σχέδια καθώς και δομικά υλικά, σχέδια εσωτερικού χώρου, έπιπλα και άλλα είδη οικιακής χρήσης.

Γεννήθηκε το 1876 στο Μέιγουντ, Ιλινόι, ένα προάστιο του Σικάγο. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Τζορτζ Γουόλτερ Γκρίφιν, ενός μεσίτη ασφαλειών, και της Εστέλ Γκρίφιν. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Όακ Παρκ και αργότερα στο Elmhurst κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Σαν παιδί είχε δείξει ενδιαφέρον για το σχεδιασμό τοπίου και την κηπουρική, και οι γονείς του τον άφησαν να σχεδιάσει την αυλή τους στο καινούριο τους σπίτι στο Elmhurst. Τελείωσε το σχολείο στο Oak Park High School, και το 1899 πήρε το πτυχίο του στην αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα κηπουρικής και δασοκομίας.

Τα «εξοχικά σπίτια» (Prairie School)

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στο Σικάγο και δούλεψε ως σχεδιαστής για δύο χρόνια στα γραφεία των προοδευτικών αρχιτεκτόνων Dwight H. Perkins, Robert C. Spencer, Jr., και H. Webster Tomlinson. Οι αρχιτέκτονες αυτοί ακολουθούσαν το ξεχωριστό κίνημα των «εξοχικών σπιτιών». Το στυλ αυτό χαρακτηρίζεται από οριζόντιες γραμμές, επίπεδες στέγες με ευρύ προεξέχοντα γείσο, στιβαρές κατασκευές, δεξιοτεχνία και αυστηρή πειθαρχία στη χρήση διακοσμητικών στοιχείων. Ο Γκρίφιν ήταν θαυμαστής πολλών αρχιτεκτόνων του κινήματος αυτού όπως ο Louis Sullivan, o George Grant Elmslie, o George Washington Maher, o William Gray Purcell, o William Drummond αλλά περισότερο του Frank Lloyd Wright.

Το 1901 ο Γκρίφιν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο του Frank Lloyd Griffin. Παρ’όλο που δεν έγιναν ποτέ συνεργάτες, ο Γκρίφιν επέβλεπε την κατασκευή πολλών σπιτιών του Wright συμπεριλαμβανομένου και του Willits House το 1902 και του Larkin Administration Building το 1904. Από το 1905 ξεκίνησε επίσης να φτιάχνει τα σχέδια τοπίου για τα κτήρια του Wright, ενώ το 1903 του ανέθεσε το πρώτο του ατομικό εγχείρημα, το σπίτι του William Emery στο Ιλινόι.

Το πρώτο ανεξάρτητο εγχείρημα του Γκρίφιν ήταν ένα σχέδιο τοπίου για την Κρατική Παιδαγωγική Σχολή στο Charleston του Ιλινόι, γνωστό τώρα ως Eastern Illinois University. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, 1906, ανέλαβε να σχεδιάσει την πρώτη του κατοικία, το σπίτι του Harry Peters. Το κτήριο αυτό είναι το πρώτο σπίτι με κάτοψη σε σχήμα Γ. Το σχήμα αυτό ήταν ένα οικονομικό σχέδιο και εύκολο στην κατασκευή. Από το 1907, χτίστηκαν 13 σπίτια στο ίδιο στυλ στη γειτονιά του Σικάγο που τώρα γνωρίζουμε ως Beverly-Morgan Park. Επτά από αυτά τα σπίτια βρίσκονται στην οδό W.104th Place, γνωστή και ως Walter Burley Griffin Place, η οποία αποτελεί μία ιστορική συνοικία, καθώς περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή σχεδίων μικρής κλίμακας του Γκρίφιν.

To 1911 o Γκρίφιν παντρεύτηκε τη Marion Lucy Mahony, απόφοιτη του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης στην αρχιτεκτονική. Η Μahony δούλευε τότε στο γραφείο του αρχιτέκτονα Herman V. von Holst, στον οποίον συνέστησε τον Γκρίφιν για το σχεδιασμό τοπίου για την περιοχή γύρω από τρία σπίτια στο Milliken Place. Μετά το γάμο τους η Mahony ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο του Γκρίφιν. Το Rock Crest Rock Glen των Griffins στο Mason City της Iowa αποτελεί ένα σχεδιασμό πολλών σπιτιών, το οποίο θεωρείται η πιο δραματική αμερικάνικη ανάπτυξη σχεδιασμού της δεκαετίας, ενώ παραμένει η μεγαλύτερη συλλογή «εξοχικών σπιτιών» γύρω από ένα φυσικό περιβάλλον.

Καμπέρα 

Τον Απρίλιο του 1911 η κυβέρνηση της Αυστραλίας προέβη σε έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό της καινούριας της πρωτεύουσας. Ο Γκρίφιν δημιούργησε ένα σχεδιασμό με εντυπωσιακή απόδοση της κάτοψης. Το Μάιο του 1912 η πρότασή του επιλέχθηκε ανάμεσα σε 137 προτάσεις. Η νίκη αυτή έγινε γνωστή από τον τύπο και προσέδωσε στον Γκρίφιν επαγγελματική και δημόσια αναγνώριση.

Λόγω έλλειψης κονδυλίων και γραφειοκρατικών προβλημάτων πολλά από τα σχέδια του Γκρίφιν άλλαξαν από το αρχικό πλάνο. Διαφωνίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επιθέσεις κατά των σχεδίων του οδήγησαν στην παραίτησή του από το σχεδιασμό το 1920. Ο ίδιος σχεδίασε μεγάλο αριθμό κτηρίων για την Καμπέρα, κανένα από αυτά όμως δε χτίστηκε. Ο τάφος του στρατηγού Bridges στο Mount Pleasant ήταν η μοναδική μόνιμη κατασκευή του Γκρίφιν που χτίστηκε στην Κανμπέρα.

Μετέπειτα καριέρα 

Κατά τη διαμονή του στην Αυστραλία ο Γκρίφιν σχεδίασε το Newman College, το καθολικό οικοτροφείο του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, καθώς και το Capitοl Theatre στη Μελβούρνη. Το 1964 ο αρχιτεκτονικός συγγραφέας Robin Boyd περιέγραψε το Capitol σαν «τον καλύτερο κινηματογράφο που χτίστηκε ή που θα χτιστεί ποτέ».

Το 1916 και 1927 ο Γκρίφιν ανέπτυξε ένα πατενταρισμένο αρθρωτό σύστημα κατασκευής σκυροδέματος, γνωστό ως Knitlock, για χρήση στην κατασκευή της Καμπέρα. Κανένα Knitlock κτήριο δε χτίστηκε ποτέ στην Καμπέρα, αρκετά όμως χτίστηκαν στην Αυστραλία. Το πρώτο χτίστηκε σε ιδιοκτησία του Γκρίφιν στο Frankston το 1922, όπου κατασκεύασε δύο εξοχικά σπίτια με το όνομα Gumnuts. Τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα Knitlock αποτελούν το S.R Salter House στο Toorak και το Paling House.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου