Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Οκτ 2020
Νόμπελ 2020 / Ο Έλληνας επιστήμονας που είναι φαβορί για το βραβείο Φυσικής
Κλίκ για μεγέθυνση

 



 

Ο Έλληνας καθηγητής αστροφυσικής και φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δημήτρης Ψάλτης, έκανε το 2019 μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Την φωτογράφηση της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87, που επί της ουσίας, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

 

Έτσι, σήμερα προβάλλει ως το φαβορί για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2020, το οποίο θα ανακοινωθεί την Τρίτη στις 12:45 ώρα Ελλάδας.

Εάν του απονεμηθεί θα είναι ο τρίτος Έλληνας που βραβεύεται με Νόμπελ μετά τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979) και ο πρώτος στον τομέα των θετικών επιστημών.

Η ανακάλυψη είναι άκρως σημαντική, όπως εξηγεί ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, « γιατί οι μελέτες που έγιναν στη Μαύρη Τρύπα του γαλαξία Μ87 επιβεβαιώνουν την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά 500 φορές πιο πολύ σε σχέση με άλλα τεστ που έχουν γίνει στο ηλιακό μας σύστημα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ

Όπως αναφέρει ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook, «Η καταπληκτική φωτογράφηση έγινε πραγματικότητα από την συνδυασμένη λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίων σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της Γης, την Ανταρκτική, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Χαβάη, την Αριζόνα και την Ισπανία, τα οποία είχαν συνδεθεί συμβολομετρικά μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα τηλεσκόπιο με το μέγεθος του πλανήτη μας».

Οι μηχανές του χρόνου

Ο Διονύσης Σιμόπουλος στην ανάρτησή του, μας εξηγεί τι είναι μια «Μαύρη Τρύπα» και πόσο σημαντική ήταν η φωτογράφησή της.

«Μια μαύρη τρύπα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ένα πραγματικά αδιανόητο ουράνιο αντικείμενο, όπου οι νόμοι της φυσικής έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αδυνατώντας να προβλέψουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του», σημειώνει και η «φωτογράφηση, όμως,  μας οδηγεί να δώσουμε απαντήσεις και σε ερωτήματα όπως είναι, για παράδειγμα, για το τι θα συνέβαινε εάν ταξιδεύαμε κοντά σε μια μαύρη τρύπα!»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ

Όπως αναφέρει ο Διονύσης Σιμόπουλος «ο μαύρες τρύπες μπορεί να θεωρηθούν και σαν ένα είδος "μηχανών του χρόνου"! Μηχανές του χρόνου όμως που μπορούν να μας μεταφέρουν μόνο προς το μέλλον».

 

Ταξίδι στο μέλλον

Τι θα γινόταν εάν ο άνθρωπος μπορούσε να πλησιάσει μια Μαύρη Τρύπα; Γράφει ο κ. Σιμόπουλος: «Αν δηλαδή με κάποιο τρόπο αφήναμε το διαστημόπλοιο και πλησιάζαμε την μαύρη τρύπα, δεν θα αισθανόμασταν καμιά αλλαγή στον χρόνο. Γιατί το ρολόι που θα είχαμε μαζί μας θα έδειχνε ότι για μας ο χρόνος τρέχει κανονικά. Αντίθετα αν μπορούσαμε να διακρίνουμε τους δείχτες του ρολογιού που αφήσαμε στο διαστημόπλοιό μας, θα τους βλέπαμε να τρέχουν με τεράστιες ταχύτητες».

Δηλαδή, αν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε να ξεφύγουμε από την ελκτική δύναμη της μαύρης τρύπας και επιστρέφαμε και πάλι στο διαστημόπλοιό μας, θα βρισκόμασταν στο μέλλον!

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ψάλτης

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και σπούδασε Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1992, και ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Illinois στην Urbana-Champaign.

Το 1997, μετακόμισε στο Κέντρο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν για την Αστροφυσική, ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Smithsonian ενώ από το 2003 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Είναι επικεφαλής μιας ομάδας 36 ερευνητών και υπεύθυνος του Event Horizon Telescope από τα πρώτα στάδιά του, ενώ με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη δοκιμών της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας που πραγματοποιεί το τηλεσκόπιο ΕΗΤ.

Ακολουθεί ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου

 

πηγη:https://twitter.com/AvgiOnline

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου