«Στα κέρδη μόνοι μας, στις ζημιές μόνοι σας», είναι το δόγμα που έχουν υιοθετήσει οι εταιρείες τεχνολογίας, προχωρώντας σε δραστικές απολύσεις για να εξευμενίσουν τους μετόχους τους ή, κάποιες φορές, να εξυπηρετήσουν το υπερφίαλο «εγώ» των ιδιοκτητών τους.

Η περίπτωση του Twitter που από την ημέρα που πέρασε στον έλεγχο του Ίλον Μασκ βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση του εργατικού του δυναμικού είναι χαρακτηριστική. Τον περασμένο Οκτώβριο το Twitter είχε γύρω στους 7.500 εργαζόμενους και οι διαβεβαιώσεις του Μασκ και των συνεργατών του για διατήρηση των θέσεων εργασίας διαψεύστηκαν σχεδόν αμέσως.

Μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών απολύθηκαν 5.500 εργαζόμενοι, με τον Μασκ να προσθέτει στην έκπληξη των, πρώην πια, υπαλλήλων και ολίγη ειρωνεία. Οι απολύσεις των πρώτων 3.5000 εργαζόμενων ανακοινώθηκαν στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, με τον Μασκ να γράφει στο Twitter ότι «ελπίζω να έχετε μια καλή Κυριακή. Είναι η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σας».

Στο Facebook οι απολύσεις δεν μείωσαν τόσο δραστικά σε επίπεδο ποσοστών τον αριθμό των εργαζομένων όσο στο Twitter, όπου αν πιστέψουμε τις πληροφορίες είναι πιθανό αυτή τη στιγμή στην εταιρεία να απασχολούνται ακόμα και λιγότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.  Στον όμιλο του Facebook, του Instagram και του WhatsApp πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον 23.000 απολύσεις, όταν τον Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων έφτανε τους 87.000.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ έχει προϊδεάσει για επιπλέον περικοπές, αφού… βάφτισε το 2023 ως έτος αποτελεσματικότητας, κάτι που στα μυαλά πολλών μεταφράζεται σε νέες απολύσεις.

Άλλωστε η περικοπή θέσεων εργασίας είναι συνηθισμένη όταν τα πράγματα πάνε στραβά, για παράδειγμα όταν τα επιτόκια παίρνουν την ανιούσα και οι επί χάρτου σχεδιασμοί των ακριβοπληρωμένων στελεχών διαψεύδονται πανηγυρικά από την πραγματικότητα. Παραδόξως τα συγκεκριμένα στελέχη συνήθως τιμωρούνται με ένα… χρυσό αλεξίπτωτο, δηλαδή με μια παχυλή αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι στα κατώτερα στρώματα της πυραμίδας, που από τα χέρια τους περνούσαν όλες οι καινοτομίες που κάνουν τους χρήστες να μένουν «κολλημένοι» στις οθόνες τους, οδηγούνταν στην έξοδο της εταιρείας μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες.

Συνολικά και μόνο μέσα στο 2023 έχασαν τη δουλειά τους 130.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν επηρέασε τους μετόχους των εταιρειών τεχνολογίας ή τις ίδιες τις εταιρείες, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε πλάτη και εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων. Αλλά αυτή η προστασία περιορίστηκε όπως όλα δείχνουν μόνο στα χρηματικά διαθέσιμα των εταιρειών χωρίς να γίνει κάποια σύνδεση με την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ο ιός των απολύσεων φυσικά είναι μεταδοτικός και φτάνει και στη χώρα μας. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης και μίσθωσης ακινήτων Blueground απολύει το 15% του προσωπικού της, περίπου 150 εργαζόμενους από το σύνολο των 1.000 υπαλλήλων της σε όλο τον κόσμο. Η αιτιολογία; Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό.

Δηλαδή, τη στιγμή που ακριβοπληρωμένα στελέχη κλεισμένα σε γυάλινους πύργους «παίζουν» με τους αριθμούς και τις προβλέψεις, εκατοντάδες άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο λάμβαναν επαίνους για το πόσο σημαντικοί ήταν στη λειτουργία των εταιρειών τεχνολογίας όπου εργάζονταν, βρίσκονται στους πέντε δρόμους και όλο αυτό θεωρείται φυσιολογικό και στοιχείο της «αποτελεσματικότητας» των εταιρειών τεχνολογίας, μεγάλων και μικρών.

πηγη: https://tvxs.gr