EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
13:11
Η Ρωσία και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο φεγγάρι από το 2033-35, δήλωσε την Τρίτη (5 Μαρτίου) ο Yuri Borisov, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την κατασκευή σεληνιακών οικισμών.
Ο Borisov, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού σε ένα σεληνιακό πρόγραμμα και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να συμβάλει με την τεχνογνωσία της στην «πυρηνική διαστημική ενέργεια».
«Σήμερα εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός σχεδίου – για το 2033 με 2035 – να παραδώσουμε και να εγκαταστήσουμε μια μονάδα ενέργειας στη επιφάνεια της σελήνης μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Borisov.
Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα ήταν σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των μελλοντικών σεληνιακών οικισμών, είπε, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε.
«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση… θα πρέπει να γίνει με αυτόματο τρόπο, χωρίς την παρουσία ανθρώπων» είπε για το πιθανό σχέδιο.
Ο Borisov μίλησε επίσης για τα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή ενός φορτηγού διαστημόπλοιου με πυρηνική ενέργεια. Είπε ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το σχέδιο έχουν επιλυθεί, εκτός από την εξεύρεση λύσης για τον τρόπο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα.
«Εργαζόμαστε πράγματι σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια κατασκευή που θα είναι σε θέση, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και μια τουρμπίνα υψηλής ισχύος… να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να συμμετέχει σε πολλές άλλες εφαρμογές», δήλωσε ο Borisov.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για φιλόδοξα σχέδια να κάνουν μια μέρα ορυχεία στη Σελήνη, αλλά το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί μια σειρά από αποτυχίες τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη αποστολή της στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια πέρυσι απέτυχε, αφού το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 βγήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διεξάγει περισσότερες αποστολές στο φεγγάρι και στη συνέχεια θα διερευνήσει την πιθανότητα μιας κοινής ρωσοκινεζικής αποστολής με πλήρωμα και ακόμη και μιας σεληνιακής βάσης.
Η Κίνα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στοχεύει να στείλει τον πρώτο Κινέζο αστροναύτη στο φεγγάρι πριν από το 2030.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin όμως απέρριψε τον περασμένο μήνα μια προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα σχεδίαζε να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα ως ψευδή, λέγοντας ότι ήταν ένα τέχνασμα για να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις για τα όπλα με τους όρους της Δύσης.