Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 25 Φεβ 2021
Πλουτώνιο στο Διάστημα; Ποιες είναι οι πιθανότητες μιας ολικής καταστροφής;
Κλίκ για μεγέθυνση

Κανείς δεν ασχολείται με την πηγή ενέργειας του διαστημικού γεωλόγου “Perseverance” στον Άρη και τους κινδύνους ενός ατυχήματος.

Η προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ “Perseverance” στον πλανήτη Άρη ήταν αδιαμφισβήτητα ιστορικής σημασίας για την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) καθώς στέφθηκε με επιτυχία και είναι η πρώτη αποστολή με στόχο την αναζήτηση σημείων ζωής στον κόκκινο πλανήτη από την εποχή του Viking το 1970.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στα “λεπτά τρόμου” που βίωσε το κέντρο ελέγχου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και αγνόησαν παντελώς μια εξίσου σημαντική πληροφορία: ότι η πηγή ενέργειας του ρομποτικού ρόβερ είναι το πλουτώνιο, το οποίο θεωρείται το πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο από όλα τα ραδιενεργά μέταλλα. Μάλιστα, πουθενά δεν αναφέρθηκε ότι η ίδια η NASA γνώριζε πως υπήρχαν μία στις 960 πιθανότητες διαρροής πλουτωνίου στο Διάστημα σε περίπτωση ατυχήματος ή λάθους κατά την εκτόξευση ή την προσεδάφιση του “Perseverance” στον Άρη.

“Η ‘1 στις 960’ πιθανότητες διαρροής πλουτωνίου είναι εξαιρετικά υψηλή και  ανησυχητική”, δήλωσε ο Μπρους Γκάνιον, συντονιστής στο Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Όπλων και της Πυρηνικής Ενέργειας στο Διάστημα. “Για τους τζογαδόρους στο Λας Βέγκας μια απόδοση ‘1 προς 960’ θεωρείται ιδανική για να δοκιμάσουν την τύχη τους και να τζογάρουν”, πρόσθεσε.

O αρθογράφος Καρλ Γκρόσμαν στο δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα “CounterPunch” αναφέρει ότι η NASA είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μια άλλη πηγή ενέργειας για το ρομποτικό της ρόβερ και την αποστολή των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν το έκανε. Αυτή η πηγή ενέργειας είναι η ηλιακή και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα επιλεγόταν για να κινήσει τα ρόβερ στον πλανήτη Άρη. Η ηλιακή ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων/πάνελ έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για πολλά τροχοφόρα ρομπότ στον κόκκινο πλανήτη.

Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτόξευση του πυρηνοκίνητου γεωλόγου “Perseverance”; Σημειωτέον ένας στους 100 πυραύλους παρουσιάζει προβλήματα κατά τη διαδικασία της εκτόξευσης. Δηλαδή συνήθως εκρήγνυται και γίνεται κομμάτια. Η συμπληρωματική έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της NASA για την αποστολή του “Perseverance” αναφέρει ποιες θα ήταν οι συνέπειες στην περιοχή γύρω από το ακρωτήριο Κανάβεραλ σε περίπτωση ατυχήματος: “Εκτός από τις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, ένα πιθανό ατύχημα κατά την εκτόξευση θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή διοξειδίου του πλουτωνίου. Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνονται πιθανή μόλυνση της βλάστησης, υγροτόπων, αγροτικής γης, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, αστικών περιοχών, υδροφόρου ορίζοντα, ωκεανών και εν γένει επιπτώσεις στην πανίδα”.

Και συνεχίζει η ίδια έκθεση: “Εκτός από το πιθανό άμεσο κόστος των ερευνών λόγω του κινδύνου των ακτινοβολιών, την παρακολούθηση και τον πιθανό καθαρισμό μετά από ένα ατύχημα, υπάρχουν δυνητικά δευτερογενή κοινωνικά κόστη που σχετίζονται με τις δραστηριότητες απολύμανσης και μετριασμού λόγω ατυχημάτων στην περιοχή εκτόξευσης. Το κόστος αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: προσωρινή ή μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση κατοίκων, προσωρινή ή μακροπρόθεσμη απώλεια απασχόλησης, καταστροφή ή καραντίνα γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών , περιορισμοί χρήσης γης , περιορισμοί ή απαγορεύσεις εμπορικής αλιείας και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ιατρική περίθαλψη”.

Plutonium_pellet.jpg

Η NASA υποχρεούται να κάνει όλες αυτές τις αποκαλύψεις για τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, την πιθανή διαρροή πλουτωνίου και τις εναλλακτικές λύσεις αντί της πυρηνικής ενέργειας βάσει του Νόμου για την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν την παραγωγή του πλουτώνιου-238 το 1988 και το προμηθεύονταν από τη Ρωσία. Σήμερα έχει ξαναρχίσει η παραγωγή του πλουτωνίου-238 σε μεγάλες ποσότητες για τις διαστημικές αποστολές της NASA. Το πλουτώνιο-238 είναι 280 φορές πιο ραδιενεργό από το πλουτώνιο-239, δηλαδή το ραδιενεργό ισότοπο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ατομικών βομβών και ως “πυροκροτητής” για τις βόμβες υδρογόνου. Στο ρομποτικό τροχοφόρο “Perseverance” υπάρχουν περίπου πέντε κιλά πλουτώνιου-238.

Το χειρότερο μέχρι σήμερα ατύχημα με πυρηνική ενέργεια στο Διάστημα σημειώθηκε το 1978 με τον δορυφόρο “Κόσμος 954” της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Σοβιετικοί είχαν χάσει κάθε τρόπο ελέγχου του σκάφους και ο πυρηνικός αντιδραστήρας δεν είχε εκτοξευτεί προς υψηλότερη, ασφαλέστερη τροχιά. Στις 24 Ιανουαρίου 1978, η NORAD προειδοποίησε ότι το “Κόσμος 954” θα συντριβόταν σε αμερικανικό ή καναδικό έδαφος. Έπεσε στον Καναδά. Το σκάφος διαλύθηκε σε συντρίμμια, τα οποία διασκορπίστηκαν σε μια τεράστια έκταση πάνω από το βορειοδυτικό Καναδά, σε ακατοίκητη περιοχή. Τις επόμενες βδομάδες, μια συνδυασμένη αμερικανοκαναδική επιχείρηση με την ονομασία “Πρωινό Φως” χτένισε μια έκταση 18.000 τετραγωνικών μιλίων υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, προσπαθώντας να ανακτήσει τα ραδιενεργά συντρίμμια του “Κόσμος 954”. Ελάχιστα από αυτά ανακτήθηκαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πυρηνικό καύσιμο του σοβιετικού δορυφόρου ήταν 50 κιλά.

“Με θλίβει η απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αρθρώσουν τις λέξεις ‘πλουτώνιο’ ή ‘πιθανότητες ενός ατυχήματος’ στα ρεπορτάζ τους για τις αποστολές στον Άρη. Σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιον δουλεύουν’, σχολιάζει ο Μπρους Γκάνιον. “Ακούμε καθημερινά ρεπορτάζ για τις ενθουσιώδεις προσδοκίες της πυρηνικής βιομηχανίας, καθώς αποκαλύπτονται τα αυξανόμενα σχέδια για πυρηνικούς εκτοξευτήρες, για περισσότερα τροχοφόρα οχήματα στον Άρη, εξόρυξη αποικιών στο φεγγάρι, ακόμη και πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυραύλους ισχύος που κατευθύνονται για τον Άρη. Η πυρηνική βιομηχανία ρίχνει τα ζάρια, ενώ οι άνθρωποι στη Γη ζουν με την με την ελπίδα ότι η τεχνολογία δεν θα αποτύχει – όπως συμβαίνει συχνά”, πρόσθεσε ο Γκάνιον, του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στο Μέιν των ΗΠΑ και από το έτος ίδρυσής του το 1992 αμφισβητεί τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη όπλων στο διάστημα. Οι ΗΠΑ όμως ευνόησαν και ευνοούν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας για διαστημικά όπλα αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 24/02/2021

Πηγή: CounterPunch

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου