Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Ιούν 2020
Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας ( International Hydrographic Organization)
Κλίκ για μεγέθυνση

Η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 29 Νοεμβρίου 2005.

Υδρογραφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την σύνταξη και την παραγωγή χαρτών για τις περιοχές της επιφάνειας της Γης που καλύπτονται από νερά.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO), ένα διακυβερνητικό διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου 1921 και εδρεύει στο Μονακό, αρχικά ως Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο, με σκοπό την ασφαλέστερη και ευκολότερη ναυσιπλοΐα. Ο IHO κατέχει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ και αποτελεί διεθνώς τον αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.

Το βρετανικό ναυτικό διόρισε τον πρώτο του υδρογράφο το 1795,ενώ οι ΗΠΑ ίδρυσαν υδρογραφική υπηρεσία το 1854. Έκτοτε πολλά παραθαλάσσια κράτη ίδρυσαν υδρογραφικές υπηρεσίες για να εφοδιάζουν τους ναυτιλλομένους με ναυτικούς χάρτες και άλλες δημοσιεύσεις απαραίτητες τόσο για την ναυσιπλοΐα των χωρικών τους υδάτων όσο και των διεθνών.

Η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1919 και υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού και έχει διαδραματίσει αυτά τα χρόνια το δικό της ξεχωριστό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών για την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας 2020

Η φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υδρογραφία στην υποστήριξη των αυτόνομων τεχνολογιών. Αυτό περιλαμβάνει αεροσκάφη, επιφανειακά και υποβρύχια αεροσκάφη έρευνας καθώς και αυτόνομα πλοία.

Οι αυτόνομες τεχνολογίες δεν είναι κάτι καινούργιο: οι ναυτικοί χρησιμοποιούν συστήματα όπως αυτόματους πιλότους εδώ και δεκαετίες. Πιο πρόσφατα, τα μη επανδρωμένα σκάφη, όπως τα ανεμοπλάνα, βοηθούν στην πρόοδο των επιστημών των ωκεανών. Ωστόσο, παρατηρούμε αυξανόμενα επίπεδα αυτονομίας και ευρύτερες εφαρμογές. Χώρες όπως η Νορβηγία πραγματοποιούν επιτυχημένες δοκιμές με αυτόνομα πλοία. Αυτόνομα σκάφη έρευνας παρέχουν επίσης νέες και απροσδόκητες πληροφορίες σχετικά με τον βυθό. Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη ασφαλών και περιβαλλοντικά ορθών λειτουργιών θα απαιτήσει πιστοποιημένες ενημερωμένες υδρογραφικές πληροφορίες.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν οι ίδιες να παρέχονται από αυτόνομα οχήματα επιφανείας (ASV) ή αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV). Τα αεροσκάφη που φέρουν τώρα είναι επίσης σε θέση να μεταφέρουν ελαφρούς αισθητήρες Multibeam Lidar για να παρέχουν υψηλής ακρίβειας δεδομένα βαθυμετρίας υψηλής ανάλυσης για κοντινά και παράκτια περιβάλλοντα. Αυτό θα συνέβαλε στην αύξηση της κάλυψης των περιοχών που δεν έχουν υποβληθεί σε έρευνα, ενώ παράλληλα θα παρέχει ένα πεδίο δοκιμής για αυτές τις τεχνολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

·         International Hydrographic Organization
·         Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου