Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Μάι 2019
Σέρεν Σέρενσεν 1868 – 1939
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Ο Δανός βιοχημικός Σέρεν Σέρενσεν (S.P.L Sørensen), είναι γνωστός για την εργασία του στα αμινοξέα, τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα. Αναφέρεται ως ο «πατέρας του pH», για την εισαγωγή και ονομασία της κλίμακας pH, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οξύτητας ή αλκαλικότητας ενός διαλύματος.

 

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1868 στο Χάβριεμπεργκ και σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από το 1901 έως το 1938 διετέλεσε διευθυντής του περίφημου εργαστηρίου της ζυθοποιίας Carlsberg, όπου πραγματοποίησε πλήθος ερευνών.

Το επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην θεωρία των ιόντων και στην ανάπτυξη των αναλυτικών τεχνικών της οξυμετρίας και της αλκαλιμετρίας. Το 1909 εισήγαγε την κλίμακα pH για τον χαρακτηρισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διεξήγαγε επίσης ερευνητικές εργασίες με αντικείμενο τις ζυμώσεις, τις πρωτείνες και την σύνθεση των αμινοξέων.

Ο Σέρεν Πίντερ Λάουριτς Σέρενσεν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, πέθανε στην Κοπεγχάγη στις 12 Φεβρουαρίου 1939, σε ηλικία 71 ετών.

 
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου