Loading...
Σάββατο 12 Αύγ 2017
Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται
Κλίκ για μεγέθυνση

Αποχαιρετώντας μία από τις πιο θερμές από πλευράς θερμοκρασίας εβδομάδα του φετινού καλοκαιριού όσοι δεν βρίσκονται σε κάποια παραλία, προσπαθούν να δροσιστούν με τη συντροφιά του κλιματιστικού ή κάποιου ανεμιστήρα, και παράλληλα ετοιμάζονται ή για τις διακοπές που έρχονται ή έστω και για μια σύντομη εξόρμηση για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο ειδικά οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, οι Αυτοαπασχολούμενοι και οι Αγρότες, πριν κάνουν τον προϋπολογισμό για τα έξοδα των διακοπών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, καθώς στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε αναρτήθηκαν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Φορέα οι εισφορές Ιουλίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Πέμπτη 31/8/2017, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Περνώντας στην επικαιρότητα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και τα οποία δείχνουν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, για τον μήνα Ιούλιο 2017, με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 7.242 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουλίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 225.856, ενώ οι αποχωρήσεις σε 218.614.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης, δόθηκαν με το με Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ 1118853 ΕΞ 2017 έγγραφο της ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο καταλήγει ότι δεδομένου ότι ο νόμος δεν προβλέπει περιοριστικά ότι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μόνο οι κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ημεδαπή, συνάγεται ότι από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλοδαπής προέλευσης, εκπίπτουν οι κρατήσεις από τους μισθούς που έχουν πραγματοποιήσει στην αλλοδαπή οι εργοδότες, είτε αυτές αποτελούν κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες επιβάλλονται με νόμο, είτε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο, είτε αποτελούν κρατήσεις στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων όπως αυτές αναγράφονται σε βεβαιώσεις που προσκομίζονται με τη δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα.

Με το με Αριθ. Πρωτ.Φ80020/34576/Δ15.537/07-08-2017 έγγραφο του υπουργείου Εργασίας γνωστοποιούνται οι ρυθμίσεις του άρθρου 96 του Ν.4461/2017 σχετικά με τις κρατήσεις υπέρ του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ και την βάση υπολογισμού τους από 1/1/2017 για τους μισθωτούς, τους αυτοτελώς απασχολούμενους αλλά και τους Δικηγόρους, Μηχανικούς και Υγειονομικούς, “παλαιούς” ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, που παρέχουν μισθωτή εργασία ή απασχολούνται με έμμισθη εντολή.

Το παραπάνω έγγραφο πυροδότησε δημοσιεύματα που ανέφεραν επιβολή νέου χαρατσιού για τους αυτοαπασχολούμενους. Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε από πλευράς του ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με τον Ν.4387/2016. Παράλληλα επισήμανε ότι «ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις". Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.»

Κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για την εργασία και το ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο που προσπαθεί να καλύψει και εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία με περισσότερες υποχρεώσεις για αναγγελίες στο σύστημα Εργάνη, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την απλήρωτη εργασία, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα θα υπάρξουν διατάξεις που αφορούν θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, που απασχολεί πολύ τους μηχανικούς και τους δικηγόρους και άλλες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα των ασφαλισμένων.

Με την ΠΟΛ.1122/2017 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τροποποιείται η ΠΟΛ.1212/2015 που αφορά τη διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της ενότητας Α του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1212/2015 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.»

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο Ν.4487/2017 για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. Με το άρθρο 56 του νόμου ορίζεται πως θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης. Η διάταξη τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 9/8/2017.

Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί η 677/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ΄ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης.

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος του Ιουλίου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ.1117/2017 με την οποία δίνεται παράταση προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στο νησί της Κω στις 21.7.2017.

Ενώ με την ΠΟΛ.1116/2017 δόθηκε παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο νησί της Κω. Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2017 οι προθεσμίες υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 26.7.2017, 28.8.2017, 26.9.2017 και στις 26.10.2017 για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο νησί της Κω.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2017 για τους ανωτέρω υποκειμένους:

α) Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31.7.2017, 31.8.2017 και στις 29.9.2017.

β) Οι προθεσμίες καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις ΦΠΑ. Η ιδία ημερομηνία είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Νέα επικαιροποιημένη έκδοση του εγχειριδίου Ερωτήσεων-Απαντήσεων σε Φορολογικά Θέματα έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει θέματα Φορολογίας Εισοδήματος, Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, Φορολογίας Κεφαλαίου, ΦΠΑ, θέματα Τελών και Ειδικών Φορολογιών, Φορολογικών ελέγχων, Μητρώου, Φορολογικής Συμμόρφωσης, Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και θέματα που αφορούν στην άσκηση Ενδικοφανούς Προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δίνοντας τα πρώτα στοιχεία λειτουργίας της πλατφόρμας: «Για τις 4 πρώτες μέρες λειτουργίας του είχαμε πάνω από 90.000 ‘χτυπήματα’ στην ηλεκτρονική σελίδα της ειδικής γραμματείας διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, από αυτές 12,8 χιλιάδες, περίπου 13.000, μπήκαν στην πλατφόρμα κι επίσης από αυτές, περίπου 4.300 επιχειρήσεις έκαναν ‘log in’. Περίπου 670 επιχειρήσεις απορρίφθηκαν, διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου κι αυτό ίσως έχει να κάνει ότι ήταν πολύ βιαστικοί ή δεν ήταν καλά κατατοπισμένοι για τη διαχείριση της πλατφόρμας, οπότε έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν και οι περισσότεροι από αυτούς νομίζω θα μπορέσουν να περάσουν επιτυχώς στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αλλά 420 επιχειρήσεις πέρασαν επιτυχώς στα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου κι από αυτές 314 επιχειρήσεις είναι σε ώριμο στάδιο της αίτησης κι έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα αρχείο από την πλατφόρμα. Τέλος, έχουμε 6 αιτήσεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί στον συντονιστή ή προχωρούν για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι είμαστε και στον Αύγουστο».

 

Η εβδομάδα που έρχεται θα βρει τους περισσότερους σε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης που τόσο χρειαζόμαστε όλοι μετά από έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα. Σας ευχόμαστε να γεμίσετε μπαταρίες και να επιστρέψετε πιο αισιόδοξοι και δυνατοί για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας με τις όποιες προκλήσεις της. Όσοι δεν κάνετε αυτή την απόδραση χαρείτε τη διαφορετική εικόνα της άδειας πόλης που σε συνδυασμό με την εύκολη μετακίνηση, μπορεί να αποτελέσει ένα διαφορετικό παράδεισο ξεκούρασης.

πηγη:e-forologia.gr

 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου