Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Ιούλ 2018
Νερό, αυτός ο άγνωστος!
Κλίκ για μεγέθυνση


Γνωστό και θαυματουργό από την αρχαιότητα για τα ευεργετικά του οφέλη, το νερό, αυτό το τόσο απλό αλλά και σπουδαίο αγαθό, είναι σύμφωνα με τον Πίνδαρο «το καλύτερο απ' όλα». Και, σύμφωνα με τον Διοκλή: «Το νερό διευκολύνει την πέψη, δεν δημιουργεί αέρια, δροσίζει αρκετά, ενισχύει την όραση, ελάχιστα βαραίνει το κεφάλι και διεγείρει την ψυχή και το σώμα».

Ενα τόσο πολύτιμο και χρήσιμο αγαθό, η αξία του οποίου είχε γίνει κατανοητή από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη καθημερινότητα φαίνεται να είναι, αν όχι παρεξηγημένο, σίγουρα παραμελημένο! Τείνουμε συνεχώς να ξεχνάμε πως χωρίς την παρουσία του πολύ απλά δεν θα υπήρχαμε!

Κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται νερό για να ζήσει. Είναι μάλιστα ίσως το μοναδικό στοιχείο που όταν μπαίνει στον οργανισμό μας, δεν δίνει ενέργεια (θερμίδες), αλλά δίνει όλα τα πολύτιμα στοιχεία του! Ενδεικτικό είναι πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά χωρίς νερό το πολύ 12.

Το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Από νερό αποτελείται το μεγαλύτερο ποσοστό σημαντικότατων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Ενας μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 1 τόνο νερό ετησίως. Αυτό αναλογικά αντιστοιχεί σε 15 έως 20 φορές το σωματικό του βάρος.

Μπορεί το νερό να έχει γεύση;

Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το νερό πιο εύγευστο. Χρήσιμα τρικ ενυδάτωσης, που θα βοηθήσουν τους «εχθρούς» του νερού, να ενυδατωθούν σωστά. Μπορούμε:

■ Να αρωματίσουμε το νερό με φύλλα δυόσμου, βασιλικού, μέντας ή και με οποιοδήποτε βότανο της αρεσκείας μας.

■ Να φτιάξουμε αφέψημα από βότανα της αρεσκείας μας, δίχως να προσθέτουμε ζάχαρη ή υποκατάστατά της. Με αυτόν τον τρόπο και ενυδατωνόμαστε αλλά και λαμβάνουμε ευεργετικές ιδιότητες ανάλογα με το βότανο που έχουμε προτιμήσει.

■ Να βάλουμε σταγόνες ή φέτες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, δίνοντας μια διαφορετική και γευστική αίσθηση στο νερό.

■ Να ρίξουμε κομματάκια αγγουριού ή να τοποθετήσουμε ένα μπαστούνι από κανέλα Κεϊλάνης.

■ Να τρίψουμε λίγο τζίντζερ, το οποίο ενισχύει σε ένα μικρό ποσοστό και τον μεταβολισμό πέραν του ότι νοστιμίζει το νεράκι μας.

■ Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε αμιγώς κακάο, χωρίς ζάχαρη, το οποίο είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεν προσθέτει θερμίδες, κάνοντας το νερό να μοιάζει με ρόφημα κακάου.

■ Μια διαφορετική λύση είναι να καταναλώνουμε νερό ήδη αρωματισμένο από το εμπόριο, όπως ξινόνερο, νερό με γεύση μαστίχας ή αλόης, ακόμη και ανθρακούχο.

Οποιο νερό κι αν επιλέξετε, θα ήταν καλό να είναι χαμηλό σε νάτριο, ελεγμένο από τις αρμόδιες αρχές για την καταλληλότητά του και φυσικά να σας καλύπτει και γευστικά.

Τρόποι για να εντάξουμε το νερό στην καθημερινότητά μας:

■ Θυμηθείτε: Πιείτε ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνήσετε, ίσως με λίγες σταγόνες λεμονιού αν σας αρέσει. Ο οργανισμός το χρειάζεται, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου αφυδατώνεται.

■ Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (γυάλινο ή πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ καλύτερο από ό,τι το πλαστικό), είτε στο αυτοκίνητο, είτε στην τσάντα, είτε στο γραφείο σας.

■ Βάλτε υπενθύμιση: Μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη ενυδάτωση, βάζοντας ένα post stick στο γραφείο μας, είτε με μια υπενθύμιση στα e-mail μας, είτε με μια υπενθύμιση στο κινητό μας για το πόσο νερό πρέπει να πιούμε ακόμη. Και ένα ποτήρι περισσότερο να πετύχουμε, είναι κέρδος.

Πώς να κάνετε το νερό πιο ελκυστικό

Μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας το νερό σε ένα πολύχρωμο μπουκάλι, κάνοντάς το πιο ευχάριστο για κατανάλωση.

Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε στο γραφείο σας γλαστράκια μέντας ή βασιλικού τα οποία μετά θα έχουν διπλή χρήση. Και θα ομορφαίνουν τον χώρο σας αλλά και θα χρησιμοποιείτε τα φύλλα τους για να αρωματίζετε το νεράκι σας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2010 αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκής πρόσληψη νερού είναι για τις γυναίκες τα 2 λίτρα, ενώ για τους άνδρες τα 2,5 λίτρα, προερχόμενη όμως, όχι μόνο από το πόσιμο νερό αλλά και από τις υπόλοιπες πηγές (τρόφιμα, τσάι κ.ά.).

Επομένως, πέρα από το νερό, καταναλώστε σε καθημερινή βάση και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας και καλύπτοντας τις προσωπικές σας ανάγκες.

Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί αναντικατάστατη πηγή ενυδάτωσης και κανένα άλλο ρόφημα ή ποτό δεν μπορεί να πάρει τη θέση του στις καθημερινές μας συνήθειες.

Εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης

■ Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό. Καταναλώστε τα σε αφθονία!

■ Το πράσινο τσάι συμβάλλει στην ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, αρκεί να είναι σε λογικές δόσεις (το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία προκαλεί κατακράτηση υγρών, οπότε δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε).

■ Μια κρύα σούπα ή ένα smoothie μπορεί να συμβάλει την προσπάθειά σας.

■ Το ξινόγαλο, το γάλα ή το γιαούρτι είναι πολύ καλές πηγές νερού.

■ Μια διαφορετική λύση είναι να αραιώσουμε τον χυμό φρούτων με ανθρακούχο νερό, δίνοντάς του έτσι την αίσθηση αναψυκτικού. Οπότε και επιπλέον ζάχαρη δεν καταναλώνουμε και λαμβάνουμε την ίδια ευχαρίστηση.

Πώς μπορώ να προκαλέσω το αίσθημα της δίψας;

Η αλήθεια είναι πως σε αρκετούς ανθρώπους το να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα νερού καθημερινά είναι μια επίπονη προσπάθεια. Οπότε μπορούμε να βοηθηθούμε προκαλώντας εμείς οι ίδιοι το αίσθημα της δίψας στον οργανισμό μας. Πώς; Με το να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ αλμυρό σνακ χωρίς υπερβολές, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας (υπέρταση κ.ά.).

Τέλος, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό γιατί η δίψα εμφανίζεται σε -2% του σωματικού βάρους. Επομένως, αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι αφυδάτωσης! Επίσης τα σκουρόχρωμα ούρα με άσχημη οσμή είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Ετσι λοιπόν, αν παρατηρηθούν, προσέξτε την ενυδάτωση!

Θυμηθείτε ότι:

● Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό! Το αίσθημα της δίψας είναι ένα δυνατό σημάδι αφυδάτωσης. Αλλά και τα σκουρόχρωμα ούρα με άσχημη οσμή είναι ακόμη μία ένδειξη αφυδάτωσης.

● Η διατήρηση ενός ενυδατωμένου προφίλ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οχι μόνο σε περιόδους δίαιτας, αλλά κυρίως στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, που στόχο έχει και να μας ομορφύνει, αλλά πρωτίστως να μας κρατήσει ζωντανούς και υγιείς.

Στην υγειά σας, λοιπόν!

*Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc. Διατροφή και Ασκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου