Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και άλλες δομές υγείας της Κεφαλονιάς περιγράφουν σε επιστολή προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) γιατροί από το Κέντρο Υγείας Σάμης.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η Δημόσια Υγεία στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διαρκείς μετακινήσεις γιατρών για να μπαλωθούν τα κενά.
Σύμφωνα με την επιστολή, στην Κεφαλονιά σήμερα λειτουργούν ένα νοσοκομείο στο Αργοστόλι πλήρως υποστελεχωμένο, ένα “νοσοκομείο” στο Ληξούρι που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, ένα κέντρο υγείας στη Σάμη με ελάχιστο προσωπικό, εγκαταλελειμμένα Περιφερειακά Ιατρεία και 2 ασθενοφόρα.
Οι κάτοικοι πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες λόγω των πολυάριθμων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, σε ένα νησί το οποίο έχει περισσότερους από 35.000 κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες και τεράστιες αποστάσεις.
Η κατάσταση που επικρατεί διαπερνά όλες τις βαθμίδες της υγείας.
Στο νοσοκομείο του Αργοστολίου υπηρετεί για ολόκληρη την παθολογική κλινική μόνο ένας μόνιμος γιατρός, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται και στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.
Η λύση που δίνεται στην υποστελέχωση από το υπουργείο Υγείας δεν είναι ούτε προσλήψεις, ούτε κίνητρα στους υγειονομικούς προκειμένου να εργαστούν στο νοσοκομείο, αλλά η μετακίνηση αγροτικών ιατρών από το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού, προκειμένου να μπαλώσουν τα κενά στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των γιατρών από το Κέντρο Υγείας Σάμης
«Λίγοι μόνο μήνες είναι αρκετοί για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Κεφαλονιά, μια συνθήκη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς.
Ένα νοσοκομείο στο Αργοστόλι πλήρως υποστελεχωμένο, ένα “νοσοκομείο” στο Ληξούρι που έχει μετατραπεί σε κέντρο υγείας, ένα κέντρο υγείας στη Σάμη με ελάχιστο προσωπικό, εγκαταλελειμμένα Περιφερειακά Ιατρεία, 2 ασθενοφόρα και κατοίκους που πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες λόγω των πολυάριθμων ελλείψεων.
Αυτή είναι η κατάσταση που συνθέτει την εικόνα της πλήρους διάλυσης της δημόσιας υγείας στην Κεφαλονιά, ένα νησί το οποίο έχει περισσότερους από 35.000 κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες και τεράστιες αποστάσεις (μιας και μιλάμε για το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου).
Η κατάσταση που επικρατεί διαπερνά όλες τις βαθμίδες της υγείας. Στο νοσοκομείο του Αργοστολίου υπηρετεί ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, ενώ τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται και στην χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.
Η λύση που δίνεται στην υποστελέχωση δεν είναι ούτε προσλήψεις, ούτε κίνητρα στους υγειονομικούς προκειμένου να εργαστούν στο νοσοκομείο, αλλά η μετακίνηση αγροτικών ιατρών από το κέντρο υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού προκειμένου να μπαλώσουν όπως-όπως τα κενά στο νοσοκομείο.
Η κατάσταση αυτή, πέραν του ότι αφήνει εκτεθειμένο τον νέο ιατρό ο οποίος δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα για αυτή τη δουλειά, αφήνει και εντελώς απογυμνωμένο τόσο το κέντρο υγείας, όσο και τα περιφερειακά ιατρεία από τα οποία δε λειτουργεί σχεδόν κανένα. ΜΕ 19 ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ (ΑΝΤΙ ΓΙΑ 12 ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ), ενώ μια ακόμα συνάδελφος μετακινείται μεταξύ κέντρου υγείας Σάμης και νοσοκομείου Αργοστολίου (με αποκλειστικά δικά της έξοδα) έπειτα από την υποχρεωτική μετακίνηση που διέταξε μόλις πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ, μετά από πιέσεις του διοικητή του νοσοκομείου. Σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις χθες, με νέο έγγραφο μας ενημερώνουν για την προσεχή μετακίνηση ενός ακόμα συναδέλφου από το κέντρο υγείας, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο του Ληξουρίου (μια απόσταση σχεδόν μίας ώρας), ενός νοσοκομείου το οποίο απαξιώνεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει καταλήξει να λειτουργεί σαν κέντρο υγείας, με αρκετούς συναδέλφους να παραιτούνται καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν: είναι προς όφελος της κοινωνίας να καλύπτονται τα επείγοντα και οι κλινικές ενός νοσοκομείου από αγροτικούς ιατρούς που οι περισσότεροι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και όχι από ειδικευμένο προσωπικό; Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να μένουν εντελώς ακάλυπτα τα χωριά από ιατρούς και να τρέμουν οι κάτοικοι μην χρειαστεί να αναζητήσουν ιατρό; Ή μήπως είναι προς το δημόσιο συμφέρον να καλύπτεται ένα νησί τέτοιου μεγέθους από 2 ασθενοφόρα και να περιμένουν οι ασθενείς ακόμα και για περισσότερο από 3 ώρες; Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι. Ο μοναδικός λόγος που δεν έχουμε καθημερινούς θανάτους ασθενών στην αναμονή για το ΕΚΑΒ ή εξαιτίας των ελλείψεων, είναι οι υπέρ του δέοντος προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε όλο το νησί προκειμένου να περιθάλψουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του νησιού, αλλά τον κανόνα για όλη τη χώρα. Τα δημόσια νοσοκομεία αναβαθμίζονται ΜΟΝΟ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η οποία οφείλει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας. Οι αγροτικοί ιατροί αλλά και όλο το προσωπικό στην υγεία ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εργαζόμαστε υπό ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες, στις θέσεις που κατέχουμε και να μη γινόμαστε έρμαια μιας υποτιθέμενης προσπάθειας κάλυψης των ελλείψεων η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει την ισχύουσα επικίνδυνη κατάσταση. Δεν δεχόμαστε να τίθεται σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία ούτε η δικιά μας ούτε των ασθενών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που βιώνουν τις ίδιες συνθήκες σε όλη τη χώρα και καλούμε τόσο αυτούς όσο και την τοπική αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να πάρουν θέση διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ».
πηγη: https://left.gr