Με την «νόσο Χ» - ένα πανδημικό σενάριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2017 – ασχολήθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, από τον ΣΚΑΙ, λέγοντας ότι το θέμα συζητείται στην 76η Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ που πραγματοποιείται στη Γενεύη της Ελβετίας, από 21 – 30 Μαΐου.

«Συγκριτικά ο κορονοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό του covid.

Στην ίδια κατεύθυνση, πράττει το ίδιο και τώρα με στόχο, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για τη νέα πανδημία.

Η Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη νόσο, χωρίς να έχουν σημειωθεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως να προέλθει από άγρια ζώα.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Τον Νοέμβριο του 2022 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια παγκόσμια επιστημονική διαδικασία για την ενημέρωση της λίστας των παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας – δηλαδή παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν εστίες νόσων ή πανδημίες - για να προσανατολίσει τις παγκόσμιες επενδύσεις, την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων κλπ.

Η λίστα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 και η τελευταία ιεράρχηση πραγματοποιήθηκε το 2018.

Η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον COVID-19, τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκ, τα σύνδρομα MERS και SARS, αλλά και τη Νόσο X.

Ουσιαστικά, τα χαρακτηριστικά της «Νόσου X» τα έχει και ο Covid-19. Τον Νοέμβριο του 2021, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε σχετικά, ότι το 2018, ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα σχημάτισαν το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας - το GPMB - μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εντοπίσει τα κενά στην άμυνα του κόσμου και να διατυπώσει συστάσεις για τον τρόπο κάλυψης τους.

«Τότε δεν ξέραμε πότε θα εμφανιζόταν η επόμενη παγκόσμια κρίση ή ποια θα ήταν. Αλλά ξέραμε ότι η Νόσος Χ θα ερχόταν τελικά» τόνισε.

Το GPMB δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγους μήνες πριν το χτύπημα της πανδημίας. Προσδιόρισε πολλά από τα τρωτά σημεία που ο COVID-19 έχει εκθέσει και εκμεταλλευτεί:

  • Έλλειψη πολιτικής ηγεσίας
  • Έλλειψη ετοιμότητας του συστήματος υγείας
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης από τις κοινότητες
  • Έλλειψη διεθνούς συνεργασίας

Με τη «Νόσο Χ», λοιπόν, ο ΠΟΥ προσπαθεί να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις, προς την κατεύθυνση του πιθανού σεναρίου μιας πανδημίας χειρότερης του Covid-19.
πηγη: https://tvxs.gr