Τρεις διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι οι πρώτοι στον κόσμο στους οποίους μεταμοσχεύθηκαν αιμοφόρα αγγεία που φτιάχτηκαν σε εργαστήριο, βασισμένα σε δερματικά κύτταρα δότη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο για τη μελλοντική δημιουργία ενός κατεψυγμένου αποθέματος αρτηριών και φλεβών διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για τη θεραπεία διαβητικών ατόμων, στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα άκρα τους αλλά και για ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις μπάι-πας.

Οι τρεις ασθενείς, από την Πολωνία, έλαβαν τα νέα αγγεία πριν από δύο ως οκτώ μήνες και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτά συνεχίζουν να είναι πλήρως λειτουργικά. Παρότι η συγκεκριμένη προσέγγιση βρίσκεται ακόμη σε σχετικώς πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα σε λίγους μόνο ασθενείς είχε γίνει μεταμόσχευση αιμοφόρων αγγείων που προέρχονταν από τα δικά τους δερματικά κύτταρα – πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος και ακριβή.

«Η νέα εκδοχή των αγγείων τα οποία προέρχονται από τα κύτταρα δότη συνδέεται με πολύ μειωμένο κόστος» ανέφερε ο Τοντ ΜακΑλιστερ, επικεφαλής της εταιρείας Cytograft Tissue Engineering η οποία ηγείται της καινοτόμου έρευνας. Σημειώνεται ότι το κόστος των αγγείων δότη εκτιμάται στα 6.000 -10.000 δολάρια (περίπου 4.000 ως 7.000 ευρώ).

Η νεφρική ανεπάρκεια που εμφανίζεται πολύ συχνά σε διαβητικούς ασθενείς απαιτεί αιμοκάθαρση κατά την οποία ένα ειδικό μηχάνημα απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το αίμα μέσω της αποκαλούμενης φίστουλας, μιας σύνδεσης μεταξύ αρτηρίας και φλέβας. Ορισμένοι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν αιμοκάθαρση ακόμη και αρκετές φορές την εβδομάδα ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές όπως ο σχηματισμός θρόμβων και οι λοιμώξεις. Επιπλέον, οι ασθενείς αρχίζουν με την πάροδο των ετών να παρουσιάζουν έλλειψη κατάλληλων συνδέσεων μεταξύ φλεβών και αρτηριών για χρήση στην αιμοκάθαρση. Πλαστικές εκδοχές αυτών των συνδέσεων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί συνδέονται με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και επιπλοκών. Ετσι οι γιατροί εύχονταν εδώ και καιρό να υπάρξουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα.

Τα νέα αιμοφόρα αγγεία εργαστηρίου δεν περιέχουν τεχνητά υλικά ενώ για τη δημιουργία τους δεν απαιτείται χρήση των αμφιλεγόμενων βλαστικών κυττάρων.

Πως δημιουργούνται τα τεχνητά κύτταρα

Οι ειδικοί λαμβάνουν δείγμα δέρματος από το πίσω μέρος της παλάμης, αφαιρούν κύτταρα και τα καλλιεργούν στο εργαστήριο ώστε να δημιουργηθούν λωρίδες ιστού. Οι λωρίδες αυτές τυλίγονται ώστε να λάβουν την κυλινδρική μορφή των αγγείων.

Μέχρι στιγμής και στις τρεις περιπτώσεις ασθενών που έλαβαν τα αγγεία δεν υπήρξε απόρριψη των μοσχευμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη με δεδομένο ότι «δέρμα εργαστηρίου» χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποστεί εγκαύματα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία»σημείωσε ο ΜακΑλιστερ. Η εταιρεία σχεδιάζει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερου εύρους δοκιμή σε Ευρώπη και Νότια Αμερική στην οποία θα συγκριθούν 40 ασθενείς που θα λάβουν τα αγγεία εργαστηρίου με 20 ασθενείς στους οποίους θα τοποθετηθούν πλαστικές εκδοχές των αγγείων. Εάν όλα πάνε καλά οι υπεύθυνοί της Cytograft ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα αγγεία που θα προέρχονται από τα κύτταρα δότη θα μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

πηγη:https://tvxs.gr/