Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Κάπνισμα και αλκοόλ οι αιτίες για τις μισές περιπτώσεις καρκίνου
Κλίκ για μεγέθυνση






© Adam88x | Dreamstime.com
19.08.2022, 11:13
 

Έρευνα των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι κύριες αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο να αναπτύξει καρκίνο είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αυξημένο βάρος σώματος. Οι δύο πρώτες συνήθειες δε, ευθύνονται για τα μισά περιστατικά καρκίνου.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Ιατρικής Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελέτησε έναν κατάλογο από 34 παράγοντες κινδύνου (συμπεριφορικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς) όσον αφορά τον καρκίνο και την κακή υγεία διεθνώς, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και στα δύο φύλα, διαχρονικά.

Διαπιστώθηκε ότι 4,45 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο σε όλο τον κόσμο (το 44,4% των θανάτων από καρκίνο) το 2019 οφείλονταν στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στη Βρετανία ειδικά, οι θάνατοι που συνδέονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ φτάνουν σε ποσοστό 49,7%.

Σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αυτή η έρευνα «αποδεικνύει ότι ο καρκίνος συνιστά μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία που επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο. Το κάπνισμα παραμένει κορυφαίος παράγοντας κινδύνου διεθνώς, με τα υπόλοιπα αίτια ανάπτυξης καρκίνου να διαφέρουν».

Επισημαίνει ότι τα ευρήματα της έρευνας «μπορούν να βοηθήσουν τους αρμόδιους για τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας και του ερευνητές να ταυτοποιήσουν τους παράγοντες-κλειδιά που πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών για να μειωθούν οι θάνατοι και τα προβλήματα υγείας».

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί κίνδυνοι συνδέονται με επιλογές των ίδιων των ανθρώπων, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το σεξ χωρίς προφυλάξεις, η κακή διατροφή. Αυτές οι συνήθειες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο, φτάνοντας τα 3,7 εκατομμύρια σε ένα χρόνο.

Η πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου, που οδήγησαν σε θάνατο το 2019 ήταν, σύμφωνα με την έρευνα (36,9%) ήταν καρκίνοι της τραχείας, του βρόγχου και του πνεύμονα, ενώ ακολουθούνταν από καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού (13,3%), του οισοφάγου (9,7%) και του στομάχου (6,6%) στους άνδρες και του τραχήλου της μήτρας (17,9%), του παχέος εντέρου και του ορθού (15,8%) και του μαστού (11%) στις γυναίκες.

Μάλιστα διαπιστώνεται ότι μεταξύ του 2010 και του 2019, οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 20,4%, από 3,7 εκατομμύρια σε 4,45 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τη δρα Λίζα Φορς, επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Ιατρικής Αξιολόγησης, «οι πολιτικές για την υγεία ώστε να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου είναι σημαντικές και πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές ελέγχου του καρκίνου, που θα περιλαμβάνουν την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου