Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Μάι 2022
Φάρμακα / Στη Βουλή οι σοβαρές ελλείψεις και οι αυξήσεις των τιμών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Για τις μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, σε φαρμακεία της χώρας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Θάνο Πλεύρη 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ειδικότερα, χιλιάδες ασφαλισμένοι, όχι μόνο ψάχνουν για αγωγή από φαρμακείο σε φαρμακείο, αλλά αδυνατούν να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν γενικότερα, χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά.

Παράλληλα με τις ελλείψεις, φαίνεται ότι το κύμα των ανατιμήσεων δεν άφησε ανεπηρέαστες τις τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κυρίως στα μη συνταγογραφούμενα να έχουν χτυπήσει κόκκινο. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καταγγέλλονται. Επιπλέον ζητούν να ενημερωθούν, πώς θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, που επηρεάζουν ήδη την τσέπη του καταναλωτή. 

Τέλος, επειδή έχουν δημιουργηθεί προβληματισμοί αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφής από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης, όπως κρέμες, κολλύρια και σιρόπια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή, οι βουλευτές ζητούν τη σαφή απάντηση του Υπουργού, αν κάτι τέτοιο σχεδιάζεται.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης 

Αθήνα, 30 Μαΐου 2022 

Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις και μεγάλες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων» 

Συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, σε φαρμακεία της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, όχι μόνο στον κλάδο των φαρμακοποιών αλλά και στους ασθενείς. 

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, όχι μόνο ψάχνουν για αγωγή από φαρμακείο σε φαρμακείο, αλλά αδυνατούν να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν γενικότερα, χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά.   

Για το εν λόγω ζήτημα έχουμε κρούσει ουκ ολίγες φορές των κώδωνα του κινδύνου, μέσα από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται.  

Παράλληλα με τις ελλείψεις, φαίνεται ότι το κύμα των ανατιμήσεων, δεν άφησε ανεπηρέαστες τις τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κυρίως στα μη συνταγογραφούμενα να έχουν χτυπήσει κόκκινο. 

Επιπρόσθετα, προβληματισμοί δημιουργούνται αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφής από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης, όπως κρέμες, κολλύρια και σιρόπια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή. 

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.  

Επειδή οι πολίτες αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν φάρμακα και, σε περίπτωση που αδυνατούν να πληρώσουν, να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. 

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός 

1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καταγγέλλονται; 

2.  Τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, που επηρεάζουν ήδη την τσέπη του καταναλωτή;  

3.  Θα υπάρξει διαγραφή από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης και αν ναι ποια συγκεκριμένα;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Βαρδάκης Σωκράτης 

Αβραμάκης Ελευθέριος 

Αλεξιάδης Τρύφων 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 

Αραχωβίτης Σταύρος  

Βαγενά Άννα 

Βαρεμένος Νικόλαος  

Βέττα Καλλιόπη 

Γιαννούλης Χρήστος  

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) 

Γκιόλας Ιωάννης  

Θραψανιώτης Εμμανουήλ 

 

Καλαματιανός Διονύσιος –Χαράλαμπος 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 

Λάππας Σπυρίδων  

Μάλαμα Κυριακή  

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 

Μάρκου Κωνσταντίνος  

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος  

Μουζάλας Ιωάννης  

Μπαλάφας Ιωάννης  

Μπάρκας Κωνσταντίνος  

Μιχαηλίδης Ανδρέας  

Μπουρνούς Ιωάννης 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) 

Παπαηλιού Γεώργιος 

Παπανάτσιου Αικατερίνη  

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Πολάκης Παύλος 

Σαντορινιός Νεκτάριος  

Σαρακιώτης Ιωάννης  

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ) 

Σπίρτζης Χρήστος   

Συρμαλένιος Νικόλαος   

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος 

Φάμελλος Σωκράτης  

Φίλης Νικόλαος 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης  

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γεώργιος πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου