Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Νοέ 2019
Σε κίνδυνο ασθενείς από τις διαχρονικές ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο Πατρών
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI
06.11.2019, 20:01

 

 
 
Μια «παγιωμένη κατάσταση που θεωρείται πλέον και αυτονόητη αφού επικρατεί τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια».

«Αργοσκοτώνουν τους πάσχοντες από θαλασσαιμία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.» 

Στην παραπάνω σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, με αφορμή τις «διαχρονικές και συνεχείς ελλείψεις αίματος, οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις μεταγγίσεις των 200 πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Οι μεταγγίσεις των πασχόντων γίνονται «με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος, εξαιτίας της αδυναμίας της αιμοδοσίας του νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους», επισήμανε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Μιχαλάκη γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας και έκανε λόγο για «παγιωμένη κατάσταση που θεωρείται πλέον και αυτονόητη αφού επικρατεί τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια».

Αυτό, εξήγησε, ήταν το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας από τον Αχαϊκό Σύλλογο Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας και αιτία να ζητήσει η Ομοσπονδία την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε να αναζητηθούν ευθύνες και να δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Αχαϊκό Σύλλογο, έπειτα από διαμαρτυρίες των ασθενών και του Συλλόγου τους, γίνονται κάποιες «συσκέψεις» με τους υπεύθυνους, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πέφτουν στο κενό.

Οι πάσχοντες στην Πάτρα και τις γύρω περιοχές «καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αναβολών της μετάγγισής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 10 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου», σημείωσε η Ελ. Μιχαλάκη.

Συνολικά, η χώρα μας μετράει 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ενώ οι ελλείψεις αίματος τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι, όπως εξήγησε η Ελ. Μιχαλάκη είναι δεδομένες. «Τότε κάνουμε έκκληση. Στην περίπτωση της Πάτρας όμως, είδαμε ότι είναι μία μόνιμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Η υπομετάγγιση —μας είπε— προκαλεί μία σειρά από προβλήματα καταρχάς καθαρά υγείας, αφού ο άνθρωπος καλείται να ζήσει με χαμηλή αιμοσφαιρίνη για πολλές μέρες, ενώ οι αναβολές των μεταγγίσεων ανατρέπουν τον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό των πασχόντων, εμποδίζοντάς τους να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.
https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου