Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Σεπ 2023
Σε κατάρρευση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση






 

 
«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, ενώ η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνά τα δύο έτη», μεταξύ όσων περιγράφονται στην αναλυτική έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ ● Η φυγή του προσωπικού συνεχίζεται, ενώ οι χαμηλοί μισθοί αποτρέπουν ακόμη και από τη συμμετοχή στις προκηρύξεις, που βγαίνουν άγονες

«Tο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο λειτουργικής κατάρρευσης. Αν δε γίνουν άμεσα κινήσεις για την ανάταξή του, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, η πρόβλεψη είναι μία: έρχεται βαρύς χειμώνας». Με τις λέξεις αυτές συνοψίζει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, την αναλυτικότατη έρευνα που η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα για την κατάσταση όλων των υγειονομικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας. Η έρευνα είναι το «χτύπημα της καμπάνας» για την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με προσυγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (8.30 π.μ.) και χαρακτηρίζεται «Πορεία Σωτηρίας των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοιας».

Η έκθεση σε 4.000 λέξεις απεικονίζει το ΕΣΥ σε κατάσταση αποδρομής, αφού η φυγή του προσωπικού συνεχίζεται, ενώ οι χαμηλοί μισθοί αποτρέπουν ακόμη και από τη συμμετοχή στις προκηρύξεις, που βγαίνουν άγονες. «5.000 έφυγαν (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις) μόνο το 2022 και άλλες 2.000 άτομα, τους πρώτους μήνες του 2023 που έχουμε στοιχεία», λέει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας πως ήδη έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών, καθώς η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης βρίσκεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο στο ΑΣΕΠ και περιμένουμε, όσο οι νοσηλείες αυξάνονται λόγω της έξαρσης των ιώσεων, και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού».

«Αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις για την ανάταξή του (ΕΣΥ) με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, η πρόβλεψη είναι μία: έρχεται βαρύς χειμώνας» - Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Συνοψίζοντας τα αναλυτικά στοιχεία για όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ διαπιστώνει ότι: «Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνά τα δύο έτη. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας δε λειτουργεί ή υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων. Εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά, σε κλινικές άλλων παθήσεων, λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών, με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Μείζον ζήτημα, η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα οκτώ κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, που πάντα είναι γεμάτη, με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών τον χειμώνα, από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Μείζον ζήτημα η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού. Ειδικά στα επείγοντα, λόγω καθυστερήσεων, για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, με σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, η τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή ΣΟΧ και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους».

Ενδεικτικά μόνο καταγράφουμε στο «Γεννηματάς»: στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί - ΟΑΕΔ). Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το Ιπποκράτειο, από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα πέντε, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ.

Στο ΑΧΕΠΑ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο τέσσερις αίθουσες από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα το 2019, λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, γιατρών και χρηματοδότησης. Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο, κάτω από τα όρια ασφαλείας, και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας (επικουρικό, από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων). Κι αυτό, ενόσω στις Γενικές Εφημερίες η προσέλευση ασθενών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανέρχεται στους 650 με 700. Ανάλογα προβλήματα στο «Άγιος Δημήτριος», το «Παπαγεωργίου», το «Παπανικολάου», τον «Άγιο Παύλο» και στο Ψυχιατρείο. Τα νοσοκομεία σε Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Σέρρες, Γουμένισσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη και Πολύγυρο ψάχνουν αναισθησιολόγους, παθολόγους, ακτινολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα ίδια ακριβώς προβλήματα καταγράφονται στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά), αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Κομοτηνή). Αν τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, δε χρειάζεται να επιστρατεύσει κανείς τη φαντασία του για τις ελλείψεις, τα κενά και την υποστελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας.

«Αυτή η κατάσταση», μας λέει ο κ. Γιαννάκος, «εξηγεί πολύ καλά γιατί είμαστε πρωταθλητές στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, γιατί οι λίστες αναμονής για ασθενείς φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια». Κι όπως τονίζει, «τα είπαμε όλα αυτά στον νέο υπουργό Υγείας, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Του εξηγήσαμε ότι αν δεν αυξηθούν οι μισθοί και δε δοθούν κίνητρα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αν δε θεσμοθετηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμη και οι προκηρύξεις θέσεων που θα κάνει θα βγουν άγονες, γιατί όλοι προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό ή να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου