Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Αύγ 2022
Οι μισοί που νόσησαν με Όμικρον, δεν γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν, σύμφωνα με μελέτη
Κλίκ για μεγέθυνση






© Photovs | Dreamstime.com





21.08.2022, 14:06

 

Αμερικανοί επιστήμονες, σε έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς που έχουν νοσήσει με την παραλλαγή «Ο» της ασθένειας Covid-19 (ποσοστό 56%) δεν το γνωρίζουν καν. Αιτία, το γεγονός ότι δεν είχαν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους ήταν πολύ ελαφρά.

Η μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου στο JAMA Network Open πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του  Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars-Sinai Smidt, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, και τα εργαστήρια Abbott, ερεύνησε 210 εργαζόμενους και ασθενείς στο Cedars-Sinai που παρείχαν στο τουλάχιστον δύο δείγματα αίματος για εξέταση αντισωμάτων — ένα πριν από την έκρηξη της παραλλαγής Όμικρον και ένα μετά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων στον ιό SARS-CoV-2.

Τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν εμβολιασμένα και οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δύο διαφορετικών τύπων αντισωμάτων: εκείνων που παρήγαγε το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στα εμβόλια και εκείνων που παρήγαγε το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τη μόλυνση με τον ιό. Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι εθελοντές έπρεπε να έχουν επίπεδα αντισωμάτων που προκαλούνται από μόλυνση κάτω από ένα ορισμένο όριο, υποδεικνύοντας ότι δεν είχαν πρόσφατα μολυνθεί από τον ιό. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων χρησίμευε ως υποκατάστατο μιας λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης έρευνες για την υγεία που περιγράφουν τα συμπτώματά τους και οποιαδήποτε μοριακή εξέταση για Covid-19, για να προσδιορίσουν εάν είχαν λοίμωξη κατά την περίοδο της μελέτης.

Όπως διαπίστωσαν, το 56% των ατόμων στη μελέτη που βρέθηκαν θετικά δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί, είτε επειδή δεν παρουσίασαν συμπτώματα είτε ένιωθαν μόνο ήπια συμπτώματα που απέδωσαν σε κρυολόγημα ή αλλεργίες. Τα ευρήματα υποστηρίζουν πρώιμα δεδομένα από όλο τον κόσμο που υποδηλώνουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το 25% έως το 40% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας που προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού.

Η Δρ Σούζαν Τσενγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars-Sinai Smidt, εξηγεί ότι «αν βγαίνει ένα μήνυμα από τη μελέτη μας, είναι ότι η επίγνωση της κατάστασης της μόλυνσης θα είναι πραγματικά κλειδί για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία πιο γρήγορα. Η έλλειψη επίγνωσης και η έλλειψη γνώσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να μεταδώσετε άθελά σας τον ιό σε ένα μέλος του νοικοκυριού σας, σε γείτονα, συνάδελφο ή κάποιον στο μπακάλικο».

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η επίγνωση των ανθρώπων ότι έχουν νοσήσει βελτιώθηκε αφότου κυκλοφόρησαν τα κιτ ταχείας δοκιμής στο σπίτι μέσα στο 2022, καθώς ενώ περίπου το 75% των ανθρώπων δεν γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 56% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι ένας στους δύο ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με «Όμικρον» δεν το γνωρίζει είναι ισχυρό κίνητρο για να γίνονται συχνά self test, ακόμη και αν δεν αισθανόμαστε άρρωστοι, λένε οι επιστήμονες, καθώς η μετακίνηση με τα ΜΜΜ, οι χώροι δουλειάς, το σχολείο και οι πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι είναι μέρη όπου μπορεί κανείς να μολυνθεί.

Το να γνωρίζετε την κατάσταση της μόλυνσης σας, λέει η Δρ Τσενγκ, γίνεται όλο και πιο σημαντικό, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές, ακόμη και πολλές φορές, με τις υποπαραλλαγές της Όμιμκρον. 

«Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την κατάστασή τους είναι ο στόχος», λέει. «Δυστυχώς, πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για κάποιο χρονικό διάστημα, και αν μπορούμε να είμαστε περισσότερο ενήμεροι, τότε μπορούμε ενδεχομένως να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου