Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 22 Ιούν 2021
Μιχάλης Τρεμόπουλος / Τρεις πνευμονίες, νεφρική ανεπάρκεια και μάχη να ξαναπερπατήσει
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Mε τον πλέον σαφή τρόπο έδωσε πρόσωπο στους συμπολίτες μας που εδώ και πάνω από ένα χρόνο δίνουν μάχη για την ζωή τους στις ΜΕΘ covid-19, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία, Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η διασωλήνωσή του επί 22 ημέρες σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, καθώς είχε νοσήσει πολύ σοβαρά με covid-19 τον οδήγησε, εκτός από την απώλεια άνω των 20 κιλών σωματικού βάρους, να έχει πλέον σημαντικά προβλήματα και να βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης, προκειμένου «να μάθει να ξαναπερπατάει».

Ο κ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι τα ποσοστά επιβίωσης μετά την είσοδο στις ΜΕΘ και την διασωλήνωση είναι πολύ μικρά, θυμίζοντας την τραγική «επίδοση» του νοσοκομείου του Αγρινίου, όπου έχασαν τη ζωή τους το σύνολο των ασθενών με covid-19 που εισήχθησαν σε ΜΕΘ τους προηγούμενους μήνες. «Με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων που με ενθάρρυναν -αλλά κι εγώ δεν υποχώρησα ούτε στιγμή- είχαμε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα, παρά τις τρεις πνευμονίες ... ξεκίνησε με έναν απλό βήχα ... την δεύτερη ημέρα πήγα να κάνω το τεστ, βρέθηκα θετικός. Συνέχισε με πυρετό που δεν ήταν υψηλός αλλά δεν κατέβαινε. Το οξυγόνο ήταν χαμηλό, γι' αυτό επέλεξα να πάω στο νοσοκομείο. Επί τρεις ημέρες, προσπάθησαν να δουν αν είναι απλή μορφή, ή χρειάζεται να μπω σε ΜΕΘ», όπως ανακάλεσε ο κ. Τρεμόπουλος.

Μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ, έχασα την επαφή με την πραγματικότητα. Όταν συνήλθα, είχε αντιμετωπιστεί η covid-19, οι τρεις πνευμονίες. Προκλήθηκε νεφρική ανεπάρκεια, εξαντλήθηκε ο οργανισμός. Ευτυχώς είχα ισχυρή άμυνα, λόγω της φυσικής ζωής. Δεν καπνίζω, όλα αυτά μέτρησαν αρκετά ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

«Δεν είναι "φυσικό αδυνάτισμα"» ξεκαθάρισε εξάλλου αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, είναι «απώλεια μυικής μάζας. Τώρα πρέπει να ξαναμάθω να περπατώ. Εδώ που με βλέπετε είμαι σε κέντρο αποκατάστασης, όπου μαθαίνω να περπατώ, να επανέλθει οργανισμός στην πρότερη κατάσταση. Δεν μπορώ να σταθώ χωρίς "περπατούρα", δεν έχω δυνάμεις».

Ήταν επίσης μία δοκιμασία που «έφερε κοντά όλη την οικογένεια», η συμπαράσταση από συγγενείς και φίλους «ήταν εντυπωσιακή -και από ευρύτερο κόσμο, με ξάφνιασε. Και το ενδιαφέρον το δικό σας με εντυπωσιάζει. Εγώ απλώς είμαι ένας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη. Είχα την ευτυχή εξέλιξη να επιβιώσω και να συνεχίσω», όπως είπε με αφοπλιστική απλότητα.

«Πιστεύω ότι μειώνονται οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Υπάρχει και είναι φονικότατος, πρέπει να το έχουν καλά στο νου», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος. Και η κατάσταση αυτή, όπως εκτίμησε, «δεν θα λυθεί με μία καλύτερη ΜΕΘ ή μια καλύτερη μέθοδο. Αυτά είναι αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Είναι το μοντέλο ανάπτυξης, η ανατροπή της σχέσης του ανθρώπου με την φύση, η συμπύκνωση των οικοσυστημάτων με τα οποία έχουν φέρει τα άγρια ζώα σε επαφή μεταξύ τους ... η Γουχάν ή η βόρεια Ιταλία είναι βιομηχανικές περιοχές ... η χρήση άγριων ζώων για τροφή ή για κατοικίδια, όλα αυτά είναι τρόπος ζωής και αντιμετώπισης της φύσης που πρέπει να αλλάξουμε βαθιά ... Θα έρθει επόμενος ιός, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία, όχι το σύμπτωμα».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου