Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η επικείμενη κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί κατά την τακτική συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως την απόφαση της Επιτροπής προεξόφλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μιλώντας από τη μεριά της στον Αντ1 η Αθηνά Λινού προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης.

«Όχι, δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, εξηγώντας ότι σε ένα ποσοστό η νόσος ακόμη μεταδίδεται, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα καινούργια στελέχη του ιού καλύπτονται από τα εμβόλια και φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό.

«Στο Ισραήλ είχαν ήδη επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να ξαναβάλουν μάσκα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν κι αυτοί νέα μετάλλαξη και τα παιδιά τους – όπως και τα δικά μας είναι ανεμβολίαστα», συμπλήρωσε.

Η Αθηνά Λινού σημείωσε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας. Αν ωστόσο υπάρξει, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν, θα έχουν ήπια συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Αναφερόμενη στον νέο τύπο «Δέλτα» του νέου κορονοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας εκτίμησε ότι σε γενικές γραμμές τα υπάρχοντα εμβόλια τον καλύπτουν. Σημείωσε πάντως, ότι δεν έχουν τόση αποτελεσματικότητα όσοι έχουν κάνει μία δόση και κυρίως μία δόση της AstraZeneca. «Αυτό δημιουργεί μια ερμηνεία γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί εκεί επέλεξαν να εμβολιάσουν με μία δόση πολύ περισσότερους ανθρώπους και να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις, ώστε να έχουν μια μεγαλύτερη ανοσία στο σύνολο», ανέφερε.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και επισήμανε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί». Για τον λόγο αυτό μάλιστα τόνισε την ανάγκη αν βρεθούν θετικά κρούσματα σ’ αυτούς που εισέρχονται στη χώρα, «να υπάρξει αλληλούχηση για να ξέρουμε ποιος τύπος είναι» του ιού και «πάρα πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση για να μην μπει στη χώρα ένας επικίνδυνος τύπος» του ιού.
πηγη: https://tvxs.gr