Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011

27 Αυγούστου 2011 16:48

«Πώς αποφασίζει η Πολιτεία όταν δεν έχει αποφασίσει ο ασθενής ή αρνείται η οικογένειά του;»

 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αμφιλεγόμενη διάταξη περί της «εικαζόμενης συναίνεσης» ασθενούς για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, έκανε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», ο κ. Νικολόπουλος αναφέρεται στη διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από «ενήλικο θανόν πρόσωπο», εφόσον κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε δηλώσει την αντίθεση του να γίνει δότης οργάνων προς μεταμόσχευση! Ειδικότερα, η αφαίρεση ζωτικών οργάνων θα γίνεται όταν διαγνωσθεί εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς.

Όπως παρατηρεί ο Αχαιός Βουλευτής, τόσο κατά την ιατρική όσο και κατά τη νομική επιστήμη, ο εγκεφαλικά νεκρός δεν είναι βιολογικά νεκρός, δηλαδή αναπνέει με μηχανική υποστήριξη και λαμβάνοντας την ειδική φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατόν να επιτελεί τις πιο πολλές βιολογικές του λειτουργίες.

«Είναι δεδομένο, ότι η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία και την ταύτιση του εγκεφαλικού θανάτου με τον βιολογικό, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρόσφατος Νόμος αφήνει στο περιθώριο τη σημαντική διάσταση της δωρεάς οργάνων σε ό,τι αφορά στη συναίνεση των συγγενών του ασθενούς για τη δωρεά οργάνων του ή την επιθυμία τους να συνεχίσει να ζει με μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Άλλωστε, ο θεσμός της δωρεάς οργάνων, σε όλον τον κόσμο βασίζεται στο ιδεώδες του εθελοντισμού που με τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο, καταστρατηγείται αν δεν ευτελίζεται!»

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου