Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Δεκ 2021
Ο ΕΟΔΥ και ο ιός της... αδιαφάνειας
Κλίκ για μεγέθυνση






Σωτήρης Τσιόδρας | Θεόδωρος Λύτρας | Μίνα Γκάγκα




18.12.2021, 13:00

 

 
Η κυβέρνηση και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνούνται συστηματικά να δώσουν στη δημοσιότητα τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας ● Τι απέδειξε η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τι ανίχνευσαν οι δημοσιογραφικές έρευνες.

Τo πλήρες άρθρο της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί ειδικά όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι ασθενείς, καταδεικνύει την απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας, επισημαίνοντας πως οι χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ.

Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζει και το γεγονός πως ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας εδώ και χρόνια σε δημόσιες τοποθετήσεις του (ΙnsideStory, «Γιατί τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας δεν είναι τόσο δεδομένα», 1.12.2020) όπως και στο twitter συστηματικά ζητάει με κάθε τρόπο να δοθούν σε όλους τους επιστήμονες αλλά και στους πολίτες ανοιχτά και διαθέσιμα στοιχεία όλων των δεδομένων που συλλέγουν οι κρατικοί φορείς, ανωνυμοποιημένα. Τα ίδια έλεγε και την περίοδο που ήταν υπεύθυνος της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Μετά την υπουργοποίηση της Μ. Γκάγκα, επανέλαβε προς την ίδια δημόσια το αίτημα δεκάδων επιστημόνων (αλλά και δημοσιογράφων): «Τώρα που υπουργοποιηθήκατε, φροντίστε ο ΕΟΔΥ να «ανοίξει» τα δεδομένα του προς όλους όσοι μπορούν να τα αναλύσουν αποτελεσματικά, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα». Μάταια.

Παρά την πλήρη αδιαφάνεια με την οποία κινούνται ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση συνολικά ως προς τα δεδομένα της πανδημίας, διάφορες δημοσιογραφικές ερευνητικές ομάδες είχαν ασχοληθεί με το θέμα των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ και τη συσχέτιση ΜΕΘ και θανάτων, παρά τους περιορισμούς των διαθέσιμων στοιχείων.

Στις 10 Μαρτίου 2021, το imedD-lab δημοσιεύει έρευνα βάσει της οποίας η «ακτινογραφία στο ΕΣΥ της πανδημίας δείχνει υποστελέχωση πολλών ΜΕΘ COVID-19 ανά τη χώρα και συσχέτιση μεταξύ θανάτων και πληρότητας των νοσοκομείων κατά το δεύτερο κύμα». Στις 12 Απριλίου 2021, ο ίδιος οργανισμός δημοσιεύει νέα έρευνα (shorturl.at/fxBCJ) σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 θανάτους από COVID-19 κατά τη διάρκεια του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας συνέβησαν εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με δεδομένα που για πρώτη φορά τότε δημοσιεύονταν, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ φαινόταν ότι το 2020 υπήρξε περίπου 7% αυξημένη θνησιμότητα συγκριτικά με τη στατιστικά αναμενόμενη. Οι περιφέρειες που εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερέχουσας θνησιμότητας ήταν η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία καθώς και η Θεσσαλία.

Στις 10 Μαΐου 2021, η δημοσιογραφική ομάδα του Mεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) αναφέρει (shorturl.at/twyNR) βάσει δικής της ανάλυσης αλλά και ακαδημαϊκών ερευνών πως ο συνολικός αριθμός των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών και η πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής αποτελούν «κρισιμότερους δείκτες από τον αριθμό των πολύ απαραίτητων ΜΕΘ για την εξέλιξη των θανάτων από Covid».

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού ανεξάρτητου οργανισμού Health Foundation (shorturl.at/iuKM2), κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, χώρες με μεγαλύτερη αναλογία κλινών ΜΕΘ και χειρουργών ιατρών ανά κάτοικο πράγματι κατέγραψαν λιγότερους θανάτους από Covid-19. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν πως είναι μάλλον απίθανο η δυναμική των συστημάτων υγείας να αποτελεί τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα των διαφορών στους θανάτους ανά τον κόσμο. Διαπιστώθηκε επιπλέον και κάτι αξιοσημείωτο: χώρες με υψηλότερη διαθεσιμότητα σε κλίνες πήραν αποφάσεις για επιβολή lockdown νωρίτερα και από άλλες με χαμηλότερες δυναμικές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε δευτερογενή θέματα υγείας. Αυτή δεν ήταν, όμως, η περίπτωση της Ελλάδας.

Μια άλλη παγκόσμια έρευνα σε 183 χώρες (shorturl.at/hwAJ1), βάσει αξιόπιστων δεδομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους επίσημους εθνικούς οργανισμούς σχετικά με τη διαθεσιμότητα κάθε χώρας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και σε νοσοκομειακές κλίνες, έδειξε ότι υπάρχει πράγματι κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην αναλογία αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους με τους θανάτους από τον κορονοϊό. Το παράδοξο ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο πως χώρες με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ και χωρητικότητα σε ΜΕΘ και κρεβάτια παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό θανάτων.

Η ερμηνεία του αντιφατικού αυτού φαινομένου, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι οι περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού πιθανότατα έχουν αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό κλινών ΜΕΘ για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι επίσης αυτές οι οποίες ενισχύουν την εξάπλωση του κορονοϊού και τελικά αποδίδουν υψηλότερο αριθμό θανάτων.

Εκτός από τον αριθμό των ΜΕΘ, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα από κορονοϊό, όπως οι διαθέσιμες προμήθειες (π.χ. αναπνευστήρες πλήρους λειτουργίας) και ο αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

 Τρία διαδοχικά γραπτά αιτήματα (πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία-FOIA) του MIIR προς τον ΕΟΔΥ, προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων δεν απαντήθηκαν ποτέ.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου