Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 26 Νοέ 2023
Με ελάχιστες ειδικότητες γιατρών το Νοσοκομείο Σαντορίνης
Κλίκ για μεγέθυνση
















«Το νοσοκομείο σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποψιλωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»


26.11.2023

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ, αποτελεί η έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο νησί.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος Ντάνι Βέργου στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα συμπεράσματα της επταετούς πλέον λειτουργίας του πρώτου νοσοκομείου με τη μορφή Α.Ε. είναι ολέθρια. Η εναρμονισμένη στους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» μονάδα υγείας που τελεί υπό τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, είναι ένα παράδειγμα των αποτελεσμάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων. Ενα παράδειγμα προς αποφυγή.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της, ενισχύοντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την επιχειρηματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στελέχωση (και) του νοσοκομείου της Σαντορίνης με μόνιμο προσωπικό, ούτε έδωσε κίνητρα, όπως φτηνή στέγη για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Χειρότερα από ποτέ

Το νοσοκομείο σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποψιλωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» γιατροί που υπηρετούν εκεί. «Δεν υπάρχει μέριμνα να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Τελεί υπό εγκατάλειψη», μας λένε και περιγράφουν:

Ο παθολογικός τομέας του νοσοκομείου είναι ανύπαρκτος – τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν υπάρχει παθολόγος! Το ίδιο και ο καρδιολογικός τομέας. Δεν υπάρχει καρδιολόγος! Τα επείγοντα (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) είναι ακέφαλα. Ο διευθυντής τους -πολλά χρόνια διευθυντής ΕΣΥ- εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας απαξίωσης. Ετσι «ορφάνεψε» και το Επιστημονικό Συμβούλιο του οποίου ήταν πρόεδρος. Επιπλέον, δεν υπάρχει διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος! Οι εξετάσεις φεύγουν ανυπόγραφες από το εργαστήριο!

Αναισθησιολόγους πότε έχει, πότε δεν έχει το νοσοκομείο. Τον Σεπτέμβριο δεν είχε, τώρα έχει. Χειρουργούς έχει το νοσοκομείο. Οι περισσότεροι γιατροί όμως δεν είναι μόνιμοι και άρα διαθέσιμοι για τα επείγοντα. Για παράδειγμα, οι χειρουργοί που το νοσοκομείο διαθέτει έρχονται δύο εβδομάδες τον μήνα με πρόθεση να χειρουργήσουν διάφορα προγραμματισμένα περιστατικά και επιστρέφουν στη βάση τους, την Αθήνα.

Εχει έναν γενικό γιατρό και μία ακτινοθεραπεύτρια που ξέμειναν από την εποχή Covid, oπότε είχαν γίνει κάποιες ελάχιστες προσλήψεις που φυσικά ούτε καν πλησίαζαν τις αποχωρήσεις. Διαθέτει ακόμα έναν γενικό γιατρό που βρίσκεται στο νοσοκομείο 8 μέρες τον μήνα γιατί υπηρετεί και στο Κέντρο Υγείας Οίας.

Από τις 52 θέσεις γιατρών, το νοσοκομείο μετρά σήμερα μόνο 18. Ενας στους τρεις δηλαδή, και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Το νοσοκομείο βέβαια ήταν από την αρχή υποστελεχωμένο, ακόμα και σε σχέση με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμά του. Το μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού έκλεισε για να εξοικονομηθεί προσωπικό και να στελεχωθεί το καινούργιο νοσοκομείο, αφαιρώντας τις αναγκαίες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από το εγχείρημα της ΑΕΜΥ έχουν περάσει και φύγει δεκάδες γιατροί, αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, είτε επειδή απολύθηκαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους είτε επειδή παραιτήθηκαν λόγω της εντατικοποίησης, του αυξημένου κόστους ζωής, των ακριβών ενοικίων. Και σαν να μην έφταναν η εξοντωτική υπερεφημέρευση και η επικίνδυνη προχειρότητα (π.χ. να περιθάλπουν ασθενείς γιατροί άσχετων ειδικοτήτων), οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με απειλές και συκοφάντηση σε όποιον λέει την αλήθεια για την κατάσταση.

Υπόμνημα των γιατρών

Πρόσφατα, οι γιατροί του νοσοκομείου απέστειλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για την ψευδή εικόνα που επιχείρησε να δώσει η διοίκηση του νοσοκομείου κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης «όλα καλώς καμωμένα» από την ίδια. Ετσι, ο αριθμός των γιατρών του νοσοκομείου πολλαπλασιάστηκε ως διά μαγείας! Αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι, στην προκειμένη περίπτωση οι γιατροί. «Οι γιατροί σήμερα που υπηρετούν στο νοσοκομείο είναι μόνο 18, οι οποίοι πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με εξαντλητικά ωράρια, προσωπικές θυσίες, παραμελώντας κάθε οικογενειακή τους υποχρέωση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, αφού, όπως γνωρίζετε, οι κάτοικοι του νησιού, ιδία τους τελευταίους 6 μήνες, λόγω παρατεταμένης θερινής περιόδου, είναι δεκαπλάσιοι τουλάχιστον των μονίμων κατοίκων, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και τους κατοίκους και τουρίστες των Κυκλάδων, π.χ. Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο κ.λπ.», απάντησαν μεταξύ άλλων οι γιατροί.

Το νοσοκομείο-επιχείρηση έχει γενικεύσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, με φτηνούς, εξουθενωμένους, περιπλανώμενους υγειονομικούς για να μπαλώνουν τρύπες. Αυτό άλλωστε είναι το καθεστώς που προωθεί με το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Υπάρχει μία πανσπερμία εργασιακών σχέσεων: μόνιμοι ΕΣΥ, αγροτικοί, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις ιδιωτών με καθεστώς Covid. Ταυτόχρονα, το προσωπικό αντιμετωπίζεται ανάλογα με το πώς συμφέρει την εταιρεία: πότε ως Ιδιωτικού Δικαίου (και δεν παίρνει επιδόματα) και πότε ως Δημοσίου (και δεν παίρνει Δώρα). Οι δε γιατροί προσλαμβάνονται όχι ως επιμελητές Β, Α ή διευθυντές, αλλά ως ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) για να κοστίζουν λιγότερο!

ΣΔΙΤ για όλα

Φυσικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και γενίκευση των ΣΔΙΤ. Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης όλα έχουν χαριστεί στους εργολάβους: η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, αλλά και η γραμματειακή υποστήριξη και το λογιστήριο!

Τελικά, το νοσοκομείο Α.Ε. δεν αναβάθμισε το νησί, δεν έδωσε στους κατοίκους πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, τους ανάγκασε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης.

Ενα νησί με περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, στους οποίους προστίθενται την τουριστική περίοδο 15.000-20.000 εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπόριο, γραφεία, υπηρεσίες τουρισμού κ.λπ.) και φυσικά πάνω από 100.000 τουρίστες, αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτικές κλινικές που η μία μετά την άλλη ανοίγουν (και) στη Σαντορίνη. Οσο πιο σοβαρό είναι δε το περιστατικό τόσο μεγαλύτερο το κόστος, αν υπολογίσει κανείς πως τα επείγοντα περιστατικά στα οποία μπαίνει το θέμα των αεροδιακομιδών, πολλές φορές λόγω καθυστερήσεων, αναμονών ή έλλειψης μέσου, αναγκάζονται να δίνουν υπέρογκα ποσά που φτάνουν τα 4.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία!

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου