Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Ιαν 2023
Υγεία / Ασθενεί η νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιφέρεια
Κλίκ για μεγέθυνση










 

Αν τα νοσοκομεία υποφέρουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια. Η μεγαλειώδης πορεία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ρέθυμνο για τη διάσωση του νοσοκομείου της πόλης δείχνει το μέγεθος των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και πολίτες και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας. Τη σκυτάλη πήρε την Παρασκευή το Ηράκλειο. Ωστόσο, οι κρητικές πόλεις δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις.

 

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας φαίνεται ότι είναι παρατημένα από την κυβέρνηση. Χωρίς προσωπικό και αξιοπρεπείς υποδομές, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αργοσβήνουν. Οι υγειονομικοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εργασία τους. Αυταρχικοί διοικητές, τους οποίους τοποθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ασέβεια. Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ασθενής. Δεν θα βρει γιατρό να τον εξετάσει κι αν τελικά καταφέρει να βρει, πιθανότατα δεν θα λάβει αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας - όχι, φυσικά, με ευθύνη του γιατρού, που γίνεται χίλια κομμάτια για να ανταποκριθεί.

Ελένη Ιωαννίδου (Ρέθυμνο), Αλέξανδρος Καφετζάκης (Ηράκλειο), Μπάμπης Αποστολίδης (Γιαννιτσά), Πέτρος Αργίτης (Κέρκυρα), Γιώργος Πετράκης (Χανιά) και Τάκης Γεωργακόπουλος (Πάτρα) μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής την τραγική εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία και φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ρέθυμνο

Η έλλειψη προοπτικής φέρνει παραιτήσεις

Η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου ανέδειξε τα σοβαρά θέματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαστε σε μια κατάσταση υποστελέχωσης στην Παθολογική Κλινική. Από έξι γιατρούς, έχει δύο με τέσσερις» λέει η ίδια. Μάλιστα, τον τελευταίο έναν χρόνο έχει ενταθεί μια εντελώς αυταρχική και υποτιμητική στάση της διοίκησης. «Πριν από έναν μήνα προσπάθησα να αποσπάσω μια υπόσχεση από τους διοικητές του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ ότι κάτι θα αλλάξει» αναφέρει. Ωστόσο, αυτοί φέρνουν αποσπασματικά γιατρούς για να κάνουν εφημερίες, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το πρόγραμμα του κάθε μήνα. «Τον Δεκέμβριο έκανα εννέα εφημερίες, ενώ θα έπρεπε ως διευθύντρια να κάνω τέσσερις. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτω από έξι. Όλο υπερεφημερεύουμε. Φτάσαμε στο απροχώρητο» τονίζει με αγανάκτηση η Ε. Ιωαννίδου. Όπως υπογραμμίζει, για να καλυφθεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, επέτρεψαν στον καθένα να κάνει διακομιδές. Δηλαδή, αυτό που επικρατεί είναι ένα γενικό «βούλωμα» στα κενά. Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική, αφού δεν προκηρύσσεται καμία θέση. «Δεν μπορώ να δουλέψω σε μια κλινική που είναι κέντρο διερχομένων. Όσες φορές προσπάθησα να αλλάξει κάτι, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Κι άλλες φορές έχουμε περάσει δύσκολα, αλλά όχι κι έτσι» καταλήγει η Ε. Ιωαννίδου.

Πρώην Διευθύντρια

Ηράκλειο

Σε αδιέξοδο με τον αυταρχικό διοικητή

Η Νευροχειρουργική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ έχει κλείσει λόγω πολλαπλών κρουσμάτων Covid-19. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα στο Ηράκλειο Κρήτης είναι η συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Κρήτης Αλέξανδρος Καφετζάκης μεταφέρει την κόντρα που έχει ανοίξει με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη. Επιχειρώντας να ελέγξει τρεις αναισθησιολόγους που νόσησαν με κορωνοϊό, «έδειξε ασέβεια και πρόσβαλε την αξιοπρέπεια των γιατρών - και στο πρόσωπο των αναισθησιολόγων, όλους μας» σημειώνει ο Α. Καφετζάκης. Μάλιστα, όλοι ζητούν την αποπομπή του, αλλά «προφανώς ο Θάνος Πλεύρης εγκρίνει τέτοιες συμπεριφορές και παρέτεινε τη θητεία του». Μάλιστα, όπως μεταφέρει ο Α. Καφετζάκης, υπάρχει μια έγγραφη πρόθεση παραίτησης από τους δεκατέσσερις αναισθησιολόγους του τμήματος, που, αν υλοποιηθεί, αυτόματα το ΠΑΓΝΗ γίνεται Κέντρο Υγείας. Παράλληλα, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ δεν παίρνει θέση μέχρι να τοποθετηθεί ο Θ. Πλεύρης στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο» είναι το συμπέρασμα του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου για το ζήτημα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι υπάρχει κύμα λαϊκής οργής και στην Ιεράπετρα για τον τρόπο που είναι υποστελεχωμένο το νοσοκομείο. «Η ουσία είναι μία: το ΕΣΥ ξηλώνεται σαν πουλόβερ, ταχύτατα. Η αίσθησή μας είναι ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα να προστατευθεί το σύστημα Υγείας, τότε πολύ σύντομα δεν θα μιλάμε για ΕΣΥ. Δεν θα υπάρχει δημόσια δομή που να μπορεί να παρέχει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας. Πρέπει κάποιος να το σταματήσει» επισημαίνει ο Α. Καφετζάκης.

Πρόεδρος νοσοκομειακών Γιατρών

Γιαννιτσά

Ξέμεινε από παθολόγους το νοσοκομείο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας Μπάμπης Αποστολίδης περιγράφει την κατάσταση στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, όπως και στα έξι Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) του νομού. Η όξυνση των προβλημάτων ξεκίνησε πριν από δεκατρείς μήνες, με το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας. «Στην πανδημία είχαμε 100 ασθενείς κορωνοϊού σε κάθε νοσοκομείο, ενώ είχαμε και τις άλλες παθήσεις». Το προσωπικό των ΜΕΘ ήταν ήδη λίγο και μια σειρά από παραιτήσεις οδήγησε σε τρομερή υποστελέχωση, αφού έμεινε μόνο ένας εντατικολόγος στην Έδεσσα. Έτσι, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βρήκαν την ευκαιρία να συγχωνεύσουν τις δύο ΜΕΘ, κλείνοντας τη ΜΕΘ Έδεσσας στο τέλος του 2021. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν. «Είχαμε παραιτήσεις σε πολλά τμήματα, ιδίως στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, η οποία έχασε τρία στελέχη της τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες και φτάσαμε στο σημείο να εφημερεύει χωρίς να υπάρχει ένας έμπειρος παθολόγος. Αποτέλεσμα, να έχουμε πέντε παραιτήσεις ειδικευόμενων παθολόγων μόνο μέσα στο 2023!» τονίζει ο Μπ. Αποστολίδης. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε λειτουργική κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής. Πλέον υπηρετούν δύο παθολόγοι και δύο ειδικευόμενοι, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει τις εφημερίες. Η διοίκηση έκανε μετακινήσεις και ερήμωνε τα Κ.Υ. για να βγαίνει το πρόγραμμα. «Έτσι έβγαλαν την πανδημία, με μικρό αριθμό γιατρών, γιατί και τα Κ.Υ. είναι υποστελεχωμένα. Τα νοσοκομεία εδώ εφημερεύουν τριάντα μέρες τον μήνα. Μάλιστα, επιστράτευσαν γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν».

 
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας

Τέλος, στα Κ.Υ. υπάρχει μεγαλύτερη υποστελέχωση. Τα έξι μεγάλα Κ.Υ. του νομού έχουν κενά που φτάνουν στο 65% των οργανικών θέσεων του λοιπού προσωπικού και 55%-60% στους γιατρούς. Επίσης, οι υποδομές είναι σε τραγική κατάσταση. Στο Κ.Υ. Κρύας Βρύσης ο ηλεκτρολογικός πίνακας κάηκε τρεις φορές σε έναν χρόνο. «Η λύση δόθηκε από τον δήμο και όχι από το υπουργείο Υγείας, κάτι που είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η κυβέρνηση» καταλήγει ο Μπ. Αποστολίδης.

Κέρκυρα

Δεκαπέντε λιγότεροι γιατροί σε έξι μήνες

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, από το Νοσοκομείο Κέρκυρας αποχώρησαν δεκαπέντε γιατροί. Ο Πέτρος Αργίτης, πρώην πρόεδρος της ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας, μεταφέρει την εικόνα. Η Παθολογική Κλινική έχει δύο γιατρούς από εννιά, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να κάνουν δεκαπέντε εφημερίες τον μήνα ο καθένας. «Βοηθιούνται προσωρινά από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» μας λέει. Επίσης, το Ακτινολογικό έχασε πέντε γιατρούς τους τελευταίους δύο μήνες, μένοντας με μόλις δύο. Η Καρδιολογική Κλινική έχει τρεις γιατρούς. Στην Ψυχιατρική Κλινική, από τις δεκαέξι οργανικές θέσεις, υπηρετούν τρεις γιατροί. Ο Π. Αργίτης πλέον είναι άνεργος, γιατί ο διοικητής Λεωνίδας Ρουμπάτης δεν ανανέωσε τη θητεία του, μια υπόθεση που έχει πάρει αρκετή έκταση στην τοπική κοινωνία για τους αυταρχικούς χειρισμούς του διοικητή. «Ο Ρουμπάτης κατηγορείται για την επιλογή του να αφήσει την Ψυχιατρική Κλινική με τρεις γιατρούς με τη μη ανανέωσή μου ως επικουρικού. Δεν φρόντισε μέχρι να φύγω για τα Χανιά, που μου δίνουν θέση διευθυντή, να συνεχίσει η κλινική να λειτουργεί κανονικά. Το ίδιο έχει κάνει και στο παρελθόν με τον νυν πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ Ηλία Πολύζο».

Πρώην Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥ

Χανιά

Κανονικότητα το brain drain

Στο Νοσοκομείο Χανίων το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται προσλήψεις σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Γιώργο Πετράκη. «Δίνουν παρατάσεις σε γιατρούς που είναι 67-68 χρόνων και στο διάστημα αυτό δεν προκηρύσσουν μόνιμες θέσεις. Ως εκ τούτου, όταν φύγουν αυτοί, δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε» εξηγεί. Ειδικευόμενοι γιατροί δεν υπάρχουν, καθώς φεύγουν όλοι στο εξωτερικό, που οι μισθοί είναι καλύτεροι. Για παράδειγμα, στις χειρουργικές κλινικές δύο γιατροί από τους πέντε είναι με παράταση συνταξιοδότησης για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο και δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι θέσεις τους. «Τα περιστατικά είναι πολλά και οι γιατροί λίγοι. Το brain drain δεν έχει αναχαιτιστεί σε καμία περίπτωση. Εγώ είμαι επιμελητής Β΄ και κάνω παρανόμως δέκα εφημερίες τον μήνα, ενώ έπρεπε να κάνω επτά. Μας εξοντώνει αυτό το πράγμα. Αν βρω κάτι καλύτερο, θα φύγω» υπογραμμίζει.

Γενικός γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Πάτρα

Νοσηλείες στα εξεταστήρια

Ο πνευμονολόγος και διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» Τάκης Γεωργακόπουλος τονίζει ότι οι εφημερίες στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι φορτωμένες, ο χώρος είναι μικρός και οι γιατροί είναι λίγοι. «Δεν έχουμε πού να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνει, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τα εξιτήρια λόγω του ρυθμού που δουλεύουν και των συνεχόμενων μετακινήσεων σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Πύργο εξαιτίας των ελλείψεων στα εκεί νοσοκομεία. Επομένως, δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στην εκάστοτε επόμενη εφημερία. «Πέρα από αυτό, υπάρχει πάντα υπερπληθώρα προσερχομένων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με συνέπεια να μην προλαβαίνουν οι γιατροί να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά, αλλά και να μην έχουμε κρεβάτια. Γι’ αυτό οι ασθενείς νοσηλεύονται σε χώρους βραχείας νοσηλείας, ακόμα και στα εξεταστήρια των ΤΕΠ» καταλήγει ο Τ. Γεωργακόπουλος.

Πνευματολόγος
πηγη: https://www.avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου