Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Ιαν 2024
Υγειονομική ασφυξία σε πολλά νοσοκομεία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Η επέλαση των ιώσεων σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας υγείας από προσωπικό και υποδομές «πνίγει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας. ● 65 παθολόγοι από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας διαμαρτύρονται για τη διαρκή μεταφορά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. ● Στις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές τα κρεβάτια επεκτείνονται... στο άπειρο για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στενάζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, από την επέλαση κάθε μορφής ιώσεων αλλά και εξαιτίας των κενών σε προσωπικό του ΕΣΥ και της αποδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας υγείας. Στα επείγοντα, τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές η αύξηση των εισαγωγών έφτασε ήδη το 30%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς περιμένουν μέχρι και 8 ολόκληρες ώρες για να εξεταστούν!

Τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, 65 παθολόγοι από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με επιστολή τους στο υπουργείο Υγείας διαμαρτύρονται για τη διαρκή μεταφορά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Επείγουσα είναι η ανάγκη διαχωρισμού των ασθενών για αποφυγή μεταφοράς ιών και μυκήτων (candida auris) από τον έναν στον άλλο!

Τις προηγούμενες μέρες ένα από τα θέματα δημόσιας συζήτησης ήταν και η υπενθύμιση ότι ο σημερινός υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο αυτό είχε κλείσει επτά (7) νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Δύο από αυτά ήταν στη Θεσσαλονίκη (στέκουν ακόμη κουφάρια η «Παναγία» και το «Λοιμωδών») και πολλοί γιατροί στην πόλη σκέφτονταν πώς θα ήταν η κατάσταση με τη διάθεση κλινών αν τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούσαν σήμερα την ώρα που οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές στο «Ιπποκράτειο», το ΑΧΕΠΑ, το «Παπανικολάου» και το «Παπαγεωργίου» επεκτείνονται... στο άπειρο για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος έδωσε χθες στοιχεία, σημειώνοντας ότι «τις αργίες, Σαββατοκύριακα, νύχτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Ετσι, όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς, ακόμη και για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό, οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία». Κι έτσι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν.

Δεν φτάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο κ. Γιαννάκος είναι ακριβής σε αυτά που λέει και το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» τον δικαιώνει απολύτως. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στην εφημερίδα μας του Αδαμάντιου Χλωρού, διευθυντή της Πνευμονολογικής του «Παπανικολάου», που, όπως μας είπε, «περιμένω με αγωνία πώς θα κυλήσει η σημερινή [χθεσινή] εφημερία γιατί είμαστε σχεδόν γεμάτοι από την Πρωτοχρονιά, όταν από τα 30 κρεβάτια που διαθέτουμε επεκταθήκαμε στα 45»!

Οσο για τον «ασυναγώνιστο πρωταθλητή», δεν είναι άλλος από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, όπου οι εξεταζόμενοι ασθενείς στα ΤΕΠ φτάνουν τους 1.200 και οι εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα τους 120! «Η κατάσταση είναι ασφυκτική», μας λέει η Χριστίνα Κυδώνα, διευθύντρια ΕΣΥ στην Δ’ Πανεπιστημιακή Κλινική, η οποία, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, περιγράφει την κατάσταση και ρωτά:

«Εφημερεύει η Παθολογική Κλινική και εισάγει περιστατικά γρίπης, Covid, άλλων λοιμώξεων, νοσηλεύει ασθενείς από τη ΜΕΘ με candida auris, ασθενείς ύποπτους για candida auris (που χρειάζεται τουλάχιστον 1 εβδομάδα μέχρι να ταυτοποιηθεί εάν είναι θετικοί ή αρνητικοί), ασθενείς με πολυανθεκτικά μικρόβια και κάποιους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως επίσης και αρρώστους με άλλη σύνθετη παθολογία άνευ λοίμωξης. Ολες αυτές οι κατηγορίες πρέπει να είναι απομονωμένες και βέβαια σε αντρικό θάλαμο να μην μπαίνει γυναίκα. Πείτε μας, σας παρακαλούμε, πού θα τους βάλουμε, με το δεδομένο ότι καμία ιδιωτική κλινική ή κέντρο αποκατάστασης δεν δέχεται candida auris (όπως έκανε και επί πανδημίας, να αρνείται όποιον έκανε πυρετό). Περιμένουμε να μας δώσετε μια λύση, πριν μας αξιολογήσετε».

«Νοσηλεύουμε περιστατικά ακόμη και ασθενείς με επιθετική φυματίωση!» μας λέει ο κ. Χλωρός, «έχουμε 6 κρεβάτια για τέτοιους ασθενείς, έχουμε το ιατρικό προσωπικό για να τους νοσηλεύσουμε αλλά... δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό». «Αυτό ακριβώς είναι το θέμα», όλοι οι υγειονομικοί σε ολόκληρη τη χώρα το λένε με μία φωνή. Και το συμπυκνώνει ο κ. Γιαννάκος όταν τον ρωτάμε αν νομίζει ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα: «Τι μέτρα, ενίσχυση του ΕΣΥ χρειάζεται, ανόρθωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυτά χρειάζονται, αυτά είναι μέτρα».

Αναφέρεται ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και στο παράδειγμα του νομού Ηλείας και το δεδομένο ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου νοσηλεύει «πάνω από 60 ασθενείς για τους οποίους πρέπει να φροντίσουν δύο παθολόγοι και αυτοί από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας». Και, δυστυχώς, εδώ που έφτασαν τα πράγματα να λένε πάλι καλά, διότι στην Ξάνθη από τον Νοέμβριο ολόκληρη η παθολογική λειτουργεί με «δανεικούς» και «μεταφερόμενους»...

Τι σημαίνει αυτό για την ιατρική που προσφέρουν και τι σκέφτονται οι... αερομεταφερόμενοι; Το εξηγεί ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που, όπως λέει στην «Εφ.Συν.», «εξήντα πέντε παθολόγοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και την ΥΠΕ, ζητώντας να σταματήσουν αυτές οι μετακινήσεις, διότι είναι ασύμβατες με το έργο του γιατρού, δεν βοηθούν τους ασθενείς και μπορεί να τους θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο». Οπως συμπυκνώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπας το πρόβλημα, «τα πράγματα είναι απλά: οι συνάδελφοι μπαΐλντισαν πια».

Αλλα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία των Αθηνών έχει ως εξής:

● Νοσοκομείο Νίκαιας: προχθές εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ πριν από έναν μήνα εισάγονταν 45.

● «Ευαγγελισμός»: εισήχθησαν στην εφημερία 80-90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

● «Αττικόν»: στην τελευταία εφημερία (5/1), εισήχθησαν 118 ασθενείς, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εισήχθησαν 86 ασθενείς.

● «Σισμανόγλειο»: στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 άτομα με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς.

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου