Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Μάρ 2013
Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι Ομιλία – συζήτηση στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι Ομιλία – συζήτηση στον πολυχώρο της Κοινο_ΤοπίαςΝοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι Ομιλία – συζήτηση στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

 

 

Εκδήλωση με θέμα Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο της Κοινο_τοπίας την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 7μμ. Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και τους Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr είναι ελεύθερη για το κοινό και πραγματοποιείται στα πλαίσια της προαγωγής υγείας που προωθεί ο Τομέας Ανθρωπιστικών Δράσεων των δύο συλλόγων. Το θέμα θα παρουσιάσει με εποπτικό υλικό η ενδοκρινολόγος Αθανασία Αρμόνη Παναγιωτοπούλου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση εκ μέρους των συλλόγων θα συντονίσει η βιοχημικός και υπεύθυνη του ενδοκρινολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Μαίρη Μακρή.

Δύο λόγια για το θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας οι παθήσεις του οποίου απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Βρίσκεται στη βάση του τραχήλου μπροστά από το λάρυγγα και την τραχεία.

Ο θυρεοειδής παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου κατά την εμβρυική ζωή, την νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία. Στους ενήλικες πρακτικά οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε οργάνου και συστήματος του ανθρωπίνου σώματος.

Ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα απασχολείται στο να ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών που κυκλοφορούν στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η επαρκής πρόσληψη ιωδίου από τις τροφές είναι καθοριστικής σημασίας. Οι κλινικές εκδηλώσεις των νοσημάτων του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τη δυσλειτουργία του αδένα (υπέρ ή υπό λειτουργία) και από το μέγεθος και το ρυθμό αύξησής του.

Η πλειονότητα των ασθενών με διογκωμένο αδένα (βρογχοκήλη) δεν έχουν συμπτώματα. Τα τελευταία όμως χρόνια ο θυρεοειδής αδένας θεωρείται, από μερίδα του πληθυσμού, ο «συνήθης ένοχος και ο συνήθης ύποπτος» στον οποίο αποδίδονται πολλά συμπτώματα και κλινικές εκδηλώσεις άλλων νόσων. Είναι επομένως σημαντικό να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για την πρόληψη των νοσημάτων και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της θυρεοειδικής δυσλειτουργίας.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου