Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 25 Μάι 2021
«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Δήλωση για την ανάγκη της αντιμετώπισης της ανισότητας, με εκκίνηση το ζήτημα της άνισης κατανομής των εμβολίων κατά της CoViD-19, υπογράφουν διευθυντικά στελέχη οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός/Ερυθρά Ημισέληνος, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Στη δήλωσή τους, θέτουν το δίλημμα επιλογής μεταξύ του «εμβολιαστικού εθνικισμού ή της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Τονίζουν πως «όπως μας έδειξε η πανδημία, στον αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Καλούν τους «ηγέτες του κόσμου να εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των χωρών», αλλά και «ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια εντός των χωρών» για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως επίσης και να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες «οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο περιορισμός του COVID-19 δεν είναι ένας μεμονωμένος στόχος» αλλά «σημαντικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση όπως δημοσιεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Η δίκαιη διανομή εμβολίων αποτελεί ανθρωπιστική επιταγή.

Υπάρχει επιλογή. Ο κόσμος στα επόμενα 10 έτη θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από περισσότερη δικαιοσύνη, αφθονία και αξιοπρέπεια. Ή από συγκρούσεις, ανασφάλεια και φτώχεια.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.  Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε πραγματικά μια παγκόσμια κρίση στην οποία όλοι επωμιστήκαμε κάποιο βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις, μας έχει κάνει να προβληματιστούμε για τις πιο μακροχρόνιες αδικίες που διαιωνίζονται σε μέρη του κόσμου όπου η πανδημία αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα δυστυχίας, αστάθειας και αναταραχής. Αυτές οι ανισότητες έχουν βγει στο προσκήνιο και επιδεινωθεί λόγω των  επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών. Τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά σε παγκόσμια κλίμακα στα επόμενα χρόνια.

Ο αντίκτυπος μιας καταστροφής όπως η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να αποτιμηθεί στην τραγωδία της απώλειας και του θανάτου σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και στην εθνική και παγκόσμια αναταραχή σχεδόν σε κάθε πλευρά της ζωής. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη.

Οι μεταλλάξεις του ιού, δυνητικά περισσότερο μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια, θα συνεχίσουν να μας απειλούν αν δεν τεθούν τώρα υπό έλεγχο.

Όσοι υπογράφουμε αυτή τη δήλωση αντιπροσωπεύουμε οργανισμούς που έχουν τις ρίζες τους σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Εργαζόμαστε δίπλα σε όσους πλήττονται από συγκρούσεις, καταστροφές και λιμούς και γνωρίζουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – αλλά και την ανθεκτικότητά τους ακόμη και απέναντι στις πιο δεινές καταστάσεις.

Το 2021, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από το 1945. Για ορισμένες χώρες η ύφεση αυτή θα αυξήσει σημαντικά τη φτώχεια και τα βάσανα των ανθρώπων. Για άλλους μπορεί να οδηγήσει στην πείνα και τον θάνατο. Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι εμφανής για πολύ καιρό ακόμα. Θα υπάρχουν συνεχείς οικονομικές επιπτώσεις, με όλο τον ανθρώπινο πόνο που αυτές θα επιφέρουν. Μια γενιά παιδιών, ειδικά κοριτσιών, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και δεν θα επιστρέψουν.

Ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αναστροφής αυτής της καταστροφικής δυναμικής, με την υγεία να αποτελεί το βασικό κομμάτι μιας τέτοιας ανταπόκρισης.  Με τη δήλωση αυτή υποστηρίζουμε την «υγεία για όλους», όπου η ζωή κάθε ανθρώπου έχει αξία και γίνεται σεβαστό το δικαίωμα κάθε ατόμου στην υγειονομική περίθαλψη. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μόνο εμβολιασμούς – χρειάζονται πρόσβαση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που να είναι ειδικευμένο και εξοπλισμένο για να παρέχει επαρκή ιατρική φροντίδα.

Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε κοινότητα, ανεξάρτητα από το πού ζει ή ποια είναι τα μέλη της, έχει άμεση πρόσβαση σε εμβολιασμούς: όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά και για τις πολλές ακόμα ασθένειες που συνεχίζουν να έχουν επιβλαβείς και θανατηφόρες συνέπειες. Όπως μας έδειξε η πανδημία, στον αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς.

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε: τον εμβολιαστικό εθνικισμό ή την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Χάρη στην αποτελεσματική διεθνή δράση, έχουν παραχθεί αρκετά εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η συμμαχία GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) και o συνασπισμός CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ηγούνται της πρωτοβουλίας COVAX, η οποία είναι σήμερα η καλύτερη προσπάθεια που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν σε όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο. Ωστόσο, η COVAX προορίζεται να καλύψει μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού – τους πιο ευάλωτους σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα – μέχρι το τέλος του 2021, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν ότι εάν επικεντρωθούμε μόνο στον εμβολιασμό των δικών μας πληθυσμών, ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει μόνο φέτος έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ (με το ήμισυ αυτού του κόστους να επιβαρύνει τις χώρες υψηλού εισοδήματος).

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερος παγκόσμιος εμβολιασμός, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, υποδομής και κλίμακας. Ο Επιταχυντής Πρόσβασης στα Εργαλεία κατά του COVID-19 (ACT) επικεντρώνεται στην παροχή μέσων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παρασκευής και διανομής προϊόντων για τη διάγνωση και τη θεραπεία του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία ACT αναγνωρίζει τη σημασία και αποσκοπεί στην ανταλλαγή πληροφοριών – είτε πρόκειται για τον τομέα της τεχνολογίας, είτε της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της παραγωγής.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ανταλλαγή πληροφοριών, η μεταφορά τεχνολογίας και η ενίσχυση των διαδικασιών παραγωγής, για παράδειγμα, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των Κρατών και του ιδιωτικού τομέα.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους ηγέτες του κόσμου να:

  1. Εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των χωρών, παρέχοντας εμβόλια, ανταλλάσσοντας γνώσεις και τεχνογνωσία και χρηματοδοτώντας πλήρως την πρόσβαση στον επιταχυντή ΑCT για την πρόσβαση στα εργαλεία κατά του COVID-19 που έχει ως στόχο την παροχή δίκαιης πρόσβασης και εφαρμογής διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων καθώς και εμβολίων κατά του COVID-19.
  2. Εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια εντός των χωρών, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα διανομής και εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το ποιες είναι ή πού ζουν, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων που ζουν στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες, για τις οποίες η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να μην είναι εύκολη.
  3. Υποστηρίξουν τις χώρες οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο περιορισμός του COVID-19 δεν είναι ένας μεμονωμένος στόχος, αλλά αντιθέτως αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία, που θα εφαρμόζεται δίπλα στις κοινότητες για να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία των ανθρώπων και την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα. Δεσμευόμαστε, μέσω των διαφορετικών θεσμών που εκπροσωπούμε, να προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δράσεις των κοινοτήτων και των αρχών.

Είναι καιρός για αποφασιστική ηγεσία. Οι χώρες και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν τη μοναδική ευκαιρία στη διάρκεια αυτής της γενιάς να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ανισότητα και να αντιστρέψουν μερικές από τις επιπτώσεις του προηγούμενου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, θα φέρουν ελπίδα όχι μόνο στους φτωχότερους αυτού του κόσμου, αλλά σε όλους μας.


Αιδεσιμότατος Justin Welby, Αρχιεπίσκοπος του Canterbury

Peter Maurer, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Επίσκοπος Ivan M Abrahams, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μεθοδιστών

 

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, Οικουμενικός Πατριάρχης

Αιδεσιμότατος Δρ Chris Ferguson, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών

Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Henrietta HFore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF

Αιδεσιμότατος Δρ Martin Junge, Γενικός Γραμματέας της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Δρ Azza Karam, Γενικός Γραμματέας του διεθνούς συνασπισμού Religions for Peace

Francesco Rocca, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνιών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Ραβίνος David Rosen, συμπρόεδρος του διεθνούς συνασπισμού Religions for Peace

Σεΐχης Ahmed alTayeb, Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Αζάρ

Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Peter Turkson, Επικεφαλής του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για την Προώθηση της Πλήρους Ανάπτυξης του Ανθρώπου, Ρώμη

πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου