Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Μάρ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Ποιες οι σημαντικότερες αιτίες βαρηκοΐας και κώφωσης;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου


Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3 / 3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό. Φέτος, το σύνθημα είναι: 
Ακούστε το μέλλον

https://youtu.be/fOMBzdzh6tQ


Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί (5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού). Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας της ακοής μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρωτογενούς πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των σωστών πρακτικών φροντίδας του αυτιού.Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 16% των Ευρωπαίων ενηλίκων, πάσχει από βαρηκοΐα σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητά του. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από το 10% που είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενη μέτρηση.Στην Ευρώπη, περίπου 71 εκατομμύρια ενήλικες, από 18 έως και 80 ετών, έχουν απώλεια ακοής μεγαλύτερη από 25db.
Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των ανθρώπων με απώλεια ακοής είναι πάνω από 55 εκατομμύρια. 

Στην Ελλάδα 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής, αριθμός που το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια. 

Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα από τιs ηλικίες των 60 ετών και άνω φτάνουν στο 15-20% περίπου αλλά και στις ηλικίες 30-60 ετών φτάνουν το ποσοστό του 6-8% περίπου


Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:
• Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
• Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
• Θόρυβος.
• Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
• Καρκινικοί όγκοι
• Τραυματισμοί του αυτιού
• Γεροντική ηλικία.
• Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του θορύβου στις μεγαλουπόλεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών από νεαρά άτομα ( βλ. ακουστικά pc, μουσική, κλπ) έχουμε αύξηση των πτώσεων ακοήs ακόμη και σε παιδιά.!!

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Eίναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.

Εάν ανησυχείτε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή κάποιος φίλος μπορεί να έχει απώλεια ακοής, τότε παρατηρείστε αν παρουσιάζει μία η περισσότερες από τις πιο κάτω ενδείξεις:
• Δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και τους ζητά επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
• Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να ακούσει ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση
• Αρνείται ότι έχει απώλεια ακοής και κατηγορεί τους άλλους ότι μουρμουρίζουν
• Έχει βουητό / σφύριγμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά
• Αποσύρεται από κοινωνικές δραστηριότητες και συζητήσεις
• Προσπαθεί να ελέγξει τις συνομιλίες με το να μιλά αυτός περισσότερο

Αν εντοπίσετε μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω ενδείξεις τότε συμβουλέψτε το άτομο αυτό να επισκεφτεί ένα ΩΡΛ για αξιολόγηση της ακοή του.

 Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ
  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κυψελίδα μόνοι σας. Η παρέμβαση του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου είναι επιβεβλημένη στις περιπτώσεις που υπάρχει αρκετή συσσώρευση κυψελίδας.
  • Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον ΩΡΛ αν αισθάνεστε ότι δεν ακούτε καλά ή έχετε πρόβλημα στα αυτιά σας.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2018/03/World-Hearing-Day.html#ixzz58hPupJF1
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου