Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στο ΕΣΥ»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατακεραυνώνουν τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης που οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου χώρου της υγείας ● Πώς οι ιδιώτες γιατροί θα δανείζονται εξοπλισμό και προσωπικό από τις μονάδες του ΕΣΥ με οικονομική επιβάρυνση των ασθενών!

Βήμα δεν κάνει πίσω στους ακραίους σχεδιασμούς της με στόχο την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος Υγείας η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ξανάφερε -μέσα στον ίδιο μήνα και μάλιστα μέσα στο Πάσχα- και ψήφισε, μόνη της, στη Βουλή τροπολογία για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και υγειονομικούς, αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.

 

Η τροπολογία που επανέφερε η κυβέρνηση αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που όμως είχε αναγκαστεί να αποσύρει μόλις προ δεκαπενθημέρου, κάτω από την ομοβροντία των πυρών της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε καταθέσει στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ ύστερα από διήμερη συζήτηση και μάλιστα με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης τη σοβαρότατη αυτή διάταξη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να την αποσύρει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας πάντως πως η κυβέρνηση θα επαναφέρει το ζήτημα με σχετική τροπολογία.

Σε άσχετο νομοσχέδιο

Ετσι κι έγινε. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», και εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής χθες, Μεγάλη Δευτέρα.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου

«Επανήλθε τώρα μέσα στο Πάσχα σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου παρά την κατηγορηματική αντίρρηση όχι μόνο των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπενθυμίζοντας ότι από τα μέσα Απριλίου, με δημόσια ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ έχει διαψεύσει τον υπουργό Υγείας που διατεινόταν στη Βουλή ότι δήθεν αυτή η «ρύθμιση» αποτελεί αίτημα των ιδιωτών γιατρών.

Ο ίδιος στέκεται και στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., η οποία εμπεριστατωμένα τεκμηριώνει σημείο προς σημείο ότι παραβιάζει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος. Κι αυτή όμως απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι υγειονομικοί που ζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και καθημερινά δίνουν μάχες για να τα κρατήσουν όρθια απέναντι σε μια κυβέρνηση που ευνοεί ανοιχτά την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου χώρου της Υγείας δεν έχουν αυταπάτες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Mιχάλης Γιαννάκος | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Σε ένα βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας -με 40% των δαπανών να είναι ιδιωτικές- αντί να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Mιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η μοναδική ίσως αλήθεια που έχει πει τους τελευταίους τρεις μήνες ο κ. Γεωργιάδης (γιατί όλα του τα ψέματα περί της αντικοινωνικής αθλιότητας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχουν καταρριφθεί πανηγυρικά) ήταν η δήλωσή του πως η βίαιη αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση που επιχειρεί είναι ενιαία ενέργεια με τρεις πτυχές: η μία πτυχή είναι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η δεύτερη πτυχή είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που νομοθετήθηκε πριν από 15 μέρες, και η τρίτη πτυχή είναι η παράδοση των δημόσιων νοσοκομείων, του εξοπλισμού τους και του προσωπικού τους σε ομάδες ιδιωτών γιατρών διαπλεκόμενων με ιδιώτες κλινικάρχες», υπογραμμίζει ο Πάνος Παπανικoλάου.

Με την τροπολογία, «δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου καθώς επίσης χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «την απόλυτη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και αποσαφηνίζει ότι «μετά τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία με προσωπικό των νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους».

Στην πράξη, μας λέει, θα έρχεται ο ιδιώτης γιατρός με τον ασθενή, θα δανείζεται, θα νοικιάζει προσωπικό και εξοπλισμό από το νοσοκομείο και θα επιβαρύνονται ο ασθενής και το προσωπικό εντός του νοσοκομείου. Θα επιβαρύνεται για τα πάντα ο ασθενής ο οποίος μια ζωή πληρώνει. Αυτό δεν είναι δημόσια Υγεία!», λέει ο Μιχ. Γιαννάκος.

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συρρίκνωσης του ΕΣΥ και καλούν τη Ν.Δ. να ακυρώσει άμεσα τους σχεδιασμούς της. «Αυτό δεν είναι δημόσιο σύστημα Υγείας. Εχουν καταργηθεί οι θεμελιώδεις αρχές του. Καταργήθηκαν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, η δωρεάν περίθαλψη και η ισότιμη πρόσβαση. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο!», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ -δηλαδή όλου του ΕΣΥ- έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτή τη συνολική προσπάθεια πλήρους εμπορευματοποίησης της περίθαλψης και καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη έστω και τώρα να ακυρώσει την επίμαχη διάταξη και επίσης να ακυρώσει τόσο την ΚΥΑ περί απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων όσο και την προηγούμενη προ 15νθημέρου διάταξη περί κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών», λέει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση, μας λέει, «ο κύριος πρωθυπουργός χρεώνεται την πολιτική ευθύνη και επίσης χρεώνεται και την πολιτική ήττα καθώς οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί δεσμευόμαστε πως όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη και θα μείνουν στα χαρτιά, όπως έχει ήδη γίνει κατά πολύ μεγάλο μέρος με την αντικοινωνική αθλιότητα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά για την κυβέρνηση».

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου