Σε μια συνέντευξη στους Brisbane Times, ένας Αυστραλός οφθαλμίατρος και επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας εκθέτει το όραμά του για έναν κόσμο στον οποίο η θεραπεία της τύφλωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με λίγη κυτταρική αναπαραγωγή και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο καθηγητής Gerard Sutton είναι συνιδρυτής της Bienco, η οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει πλέον ένα προϊόν -τόσο φυσικό όσο και πνευματικό- που σύντομα θα μπορεί να παράγει μαζικά φυσικούς κερατοειδείς για μεταμόσχευση σε τυφλούς.

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκατάστασης της χαμένης όρασης, αλλά είναι μια πολύ τεχνική διαδικασία που βασίζεται σε δότες. Το λεπτό διαφανές «παρμπρίζ» του βολβού του ματιού, η βλάβη ή η ασθένεια στον κερατοειδή είναι μια κύρια αιτία μη κληρονομικής τύφλωσης παγκοσμίως.

 

Στη συνέντευξη, η φωνή του Σάτον συρρικνώνεται καθώς θυμάται ένα ταξίδι που έκανε στη Μιανμάρ το 2004, όταν ήλπιζε να βοηθήσει την κατάσταση της τύφλωσης από τον προηγούμενο εμφύλιο πόλεμο, εκπαιδεύοντας χειρουργούς να κάνουν μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Πάνω στον πάγο, είπε, είχε φέρει μαζί του τέσσερις κερατοειδείς δωρεές από την τράπεζα ματιών της NSW.

Κατά την άφιξή του στην κλινική που θα τον φιλοξενούσε, 1.000 άτομα περίμεναν, χάρη σε ένα μικρό άρθρο σε τοπική εφημερίδα. Από χίλιους τυφλούς και γυναίκες, έπρεπε να επιλέξει τέσσερις που θα ήταν οι καταλληλότεροι για μεταμόσχευση: διάλεγε νέους.

Αυτή ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία και όταν συνδυάστηκε με ένα επόμενο ταξίδι στην Καμπότζη όπου συνέβη μια παρόμοια κατάσταση, ο καθηγητής Σάτον συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει κάτι περισσότερο: κάτι «εκτός από το αριστερό πεδίο» που θα του επέτρεπε να στείλει τόσους κερατοειδείς αυτά τα μέρη του κόσμου όπως χρειαζόταν.

«Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένας κερατοειδής δότης διαθέσιμος παγκοσμίως για τη θεραπεία κάθε 70 ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς», δήλωσε ο καθηγητής Damien Harkin, ο οποίος είναι μέλος του προσωπικού της Bienco που εδρεύει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Μέσω εργαστηριακής καλλιέργειας υπολογίζουμε ότι ένας μόνο κερατοειδής δότης θα μπορούσε να προσφέρει θεραπεία σε 30 άτομα».

Ένας από τους κερατοειδείς που κατασκευάζει η Bienco – πίστωση Stefanie Zingsheim, Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ

Οι τεχνητοί κερατοειδείς της Bienco βασίζονται στο κολλαγόνο, τις πρωτεΐνες που παράγουν τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τον συνδετικό ιστό. Αυτό τείνει να δημιουργεί αδιαφανή ιστό, όπως το δέρμα μας, και έτσι η πρώτη πρόκληση ήταν να κάνουμε το κολλαγόνο διαφανές.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ: Οι επιστήμονες αναγεννούν κύτταρα αμφιβληστροειδούς για να αντιμετωπίσουν την κύρια αιτία τύφλωσης χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία

 

Μόλις έγινε αυτό, ο Sutton και τα άλλα μέλη της Bienco όπως ο Harkin έπρεπε να καταλάβουν πώς να εφαρμόσουν τα πολλά στρώματα κολλαγόνου για να δημιουργήσουν μια δομή κερατοειδούς που θα μπορούσε να μεταμοσχευθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ: Μια εφάπαξ ένεση αντιστρέφει την τύφλωση σε ασθενή με σπάνια γενετική διαταραχή - άλλη μια επιτυχία RNA

Το 2021, ο Sutton κατάφερε να πείσει το Ταμείο Ιατρικής Έρευνας για το Μέλλον που ιδρύθηκε από τον ταμία της Αυστραλίας να στηρίξει την Bienco με ποσό 35 εκατομμυρίων AUD .

Οπλισμένος με αυτήν την άνευ προηγουμένου ένεση μετρητών, ο Σάτον πιστεύει ότι απέχουν «τρία με τέσσερα χρόνια» από την επίτευξη των στόχων τους και να κάνουν την Αυστραλία το κέντρο της βιομηχανικής στη Γη.πηγη:https://www.goodnewsnetwork.org/bioengineered-corneas-stand-to-cure-blindness-for-millions-of-people-around-the-world/