Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Απρ 2024
Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους
Κλίκ για μεγέθυνση
 


 

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα – εξέλιξη που εξέπληξε τους ειδικούς, επειδή τα εν λόγω είδη δεν θεωρούνταν ευάλωτα σε αυτό το είδος γρίπης.

Μεγάλη ανησυχία για την παραλλαγή H5N1 που έχει «εξαιρετικά υψηλό» ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ξέσπασμα την εν λόγω γρίπης που ξεκίνησε το 2020 οδήγησε στον θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Πιο πρόσφατα, η εξάπλωση του ιού σε πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων βοοειδών στις ΗΠΑ, έχει αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους, τονίζει ο ΠΟΥ.

«Πιστεύω ότι παραμένει μια τεράστια ανησυχία», επεσήμανε ο επικεφαλής επιστήμονας της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ, Τζέρεμι Φάραρ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα – εξέλιξη που εξέπληξε τους ειδικούς, επειδή τα εν λόγω είδη δεν θεωρούνταν ευάλωτα σε αυτό το είδος γρίπης. Οι αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι ένα άτομο στο Τέξας ανάρρωνε από τη γρίπη των πτηνών μετά από έκθεση σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, με 16 κοπάδια σε έξι πολιτείες να εκτιμάται ότι μολύνθηκαν μετά από έκθεση σε άγρια ​​πτηνά.

«Η παραλλαγή A (H5N1) έχει γίνει μια πανδημία ζωονοσογόνων μολυσματικών ασθενειών», υπογράμμισε ο Φάραρ.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

«Η μεγάλη ανησυχία φυσικά είναι ότι… μολύνοντας πάπιες και κοτόπουλα και στη συνέχεια όλο και περισσότερο θηλαστικά, ο ιός τώρα εξελίσσεται και αναπτύσσει την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους. Στη συνέχεια, θα αναπτύξει την κρίσιμη την ικανότητα να μεταβαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, στις εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε ο Φάραρ, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία στον ιό.

Υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από το 2003 έως το 2024, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από 23 χώρες 889 κρούσματα και 463 θάνατοι που προκλήθηκαν από τον H5N1. Το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 52%.

Το πρόσφατο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης στις ΗΠΑ μετά από επαφή με μολυσμένο θηλαστικό υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο. «Όταν ένας ιός εισβάλλει στον πληθυσμό των θηλαστικών, τότε πλησιάζει και πιο κοντά στους ανθρώπους», είπε ο Φάραρ, προειδοποιώντας ότι «αυτός ο ιός απλώς αναζητά νέους και διαφορετικών ειδών ξενιστές».

Ο Φάραρ ζήτησε αυξημένη παρακολούθηση, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες ανθρώπινες μολύνσεις συμβαίνουν, επειδή εκεί θα συμβεί και η προσαρμογή του ιού».

Δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις

«Είναι τραγικό να το λέμε, αλλά αν μολυνθώ από τον H5N1 και πεθάνω, αυτό είναι το τέλος», είπε. «Αν περιηγηθώ στην κοινότητα και το διαδώσω σε κάποιον άλλο, τότε ξεκινάτε τον κύκλο».

Είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών για τον H5N1 και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι περιφερειακές και εθνικές αρχές υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να διαγνώσουν τον ιό.

Αυτό γίνεται έτσι ώστε «εάν ο H5N1 όντως έρθει αντιμέτωπος με τον άνθρωπο, με μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κόσμος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αμέσως», είπε ο Φάραρ, ζητώντας δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις.

από:https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου