Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Απρ 2024
Η Υγεία ούτε πουλιέται ούτε αγοράζεται. Είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη γιορτάζει το 2024 με το σύνθημα «My health, my right» (Η υγεία μου, δικαίωμά μου). Ωστόσο στην Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

 

Θα αποτελέσει case study για τον ιστορικό του μέλλοντος και ήδη αποτελεί για τον πολιτικό επιστήμονα του παρόντος η σπουδή με την οποία οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας φέρνουν νομοσχέδια στη Βουλή για την Υγεία, που μόνο σκοπό έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Και για να επισπευστεί το «θεάρεστο» αυτό έργο, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τον ακόμη και σήμερα «μνημονιακότερο» όλων υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ξέρει να κάνει τη «δουλειά» καλά, με πιο πρόσφατη «επιτυχία» του τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία ψευδώς ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι έχουν εγκριθεί 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και όταν του επισημάνθηκε, αποχώρησε δήθεν ωρυόμενος.

Αλλά επειδή τόσο ο κύριος Γεωργιάδης όσο και άλλοι «καλοθελητές» που αντιλαμβάνονται την Υγεία με όρους αγοράς πιπιλίζουν την καραμέλα περί απουσίας προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και κοστολόγησής του, η απάντηση είναι ότι η πρότασή μας είναι σαφής, οραματική και συνάμα ρεαλιστική.

Είναι μια πρόταση που στηρίζεται στην κυβερνητική μας εμπειρία, όταν ακόμη και μέσα στη μέγγενη των Μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτήρησης βρήκαμε τα χρήματα να κόψουμε το πεντάευρο του κυρίου Γεωργιάδη και προχωρήσαμε στην επαναφορά, στο μέτρο του τότε εφικτού, του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, κόντρα στους καιρούς και στις βουλές των δανειστών.

Είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της τη μεγάλη εμπειρία της πανδημίας, όπου όλοι, εκτός από την κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν ότι χωρίς τη δημόσια Υγεία και τους λειτουργούς της οι συνέπειες θα ήταν κατά πολύ τραγικότερες.

Είναι μια πρόταση που μεριμνά για τους δυστοπικούς οικονομικά και κοινωνικά καιρούς που προοιωνίζονται οι πολιτικές της κυβέρνησης και η ευρύτερη συνθήκη.

Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί άμεση και αδήριτη ανάγκη είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που θα αντιλαμβάνεται την Υγεία ως δημόσιο αγαθό. Και για να συμβεί αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε ως βασικούς άξονες, με την αναλυτική εξειδίκευσή τους, τους ακόλουθους:

* Προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού άμεσα.

* Αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης.

* Διπλασιασμός του μισθού για όλους.

* Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών, μονιμοποίηση συμβασιούχων.

* Θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

* Δημιουργία 380 ΤΟΜΥ.

* Κέντρα Υγείας 24ωρης και 16ωρης λειτουργίας.

* Αναβάθμιση των νοσοκομείων.

* Διατήρηση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ.

* Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.

* Χρηματοδότηση με στόχο πάνω από 7,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου του ΑΕΠ.

* Δημιουργία νέων δομών (νοσοκομεία, μετανοσοκομειακά ιδρύματα).

* Νέοι οργανισμοί για όλες τις δομές Υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

* Ενίσχυση του ΕΣΥ για την οδοντιατρική περίθαλψη.

* Επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με κοινοτικό χαρακτήρα.

* Ολιστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε μεγάλης κοινωνικής και εθνικής σημασίας ακριτικές και νησιωτικές περιοχές μας.

Γιατί το δικαίωμα στην Υγεία αφορά τους πολλούς· μας αφορά όλους!

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο.

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου