Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Φεβ 2023
«Φιάσκο» η κατασκευή τριών νοσοκομείων με δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος;
Κλίκ για μεγέθυνση


Οι τρεις νέες υπερσύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες επρόκειτο να δώσουν «ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα κάλυπτε τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών από το υγειονομικό τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Aπόφαση-βόμβα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να βάλει φρένο στην ανέγερση των τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη,

Η υπόθεση μπλόκαρε μετά τις προσφορές που παρέδωσαν οι εργολάβοι και οι οποίες ήταν υπερδιπλάσιες από τα κριτήρια που είχαν ορισθεί. Η υπόθεση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ένα ίδρυμα να χαρίζει τρία ολοκαίνουρια νοσοκομεία και η διαδικασία να «παγώνει» ήδη από τον διαγωνισμό για την κατασκευή τους. Οπως ανακοίνωσε το ΙΣΝ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Η οπισθοχώρηση του Ιδρύματος «Νιάρχος» λόγω των πάρα πολύ υψηλών τιμών που προσέφεραν στη διαδικασία των προσφορών οι εταιρίες που θα αναλάμβαναν τα έργα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με πολλές προεκτάσεις και… έντονο παρασκήνιο. Ακόμα και αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα:

  • Είχε ενημέρωση από το Ιδρυμα «Νιάρχος» για τις υπέρογκες προσφορές που είχαν καταθέσει οι κατασκευαστικές εταιρίες;
  • Εφόσον πληροφορήθηκε την κατάσταση, επιχείρησε να διαμεσολαβήσει, δεδομένου πως μιλάμε για έργα ύψιστης κοινωνικής αλλά και εθνικής (Νοσοκομείο Κομοτηνής) σημασίας; Στα δυο αυτά κρίσιμα ερωτήματα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Αντίθετα, αρκείται σε γενικόλογες απαντήσεις και δεσμεύσεις ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την εκτέλεση των έργων και αυτά θα ολοκληρωθούν κανονικά. Επίσης δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος, ούτε θέμα μη ολοκλήρωσης του έργου» είπε σε χθεσινή παρέμβαση ο Θάνος Πλεύρης, ενώ η Μίνα Γκάγκα διαβεβαίωσε πως «το έργο θα ολοκληρωθεί κανονικά».
 

Το ζήτημα έθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για «φιάσκο» και υποστήριξε ότι «αντικειμενικά οι ευθύνες ανήκουν αντανακλαστικά στην κυβέρνηση και για τη μη ενημέρωση της κοινωνίας γι’ αυτό το ναυάγιο».

Μάλιστα, ο Α. Ξανθός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου εκπρόσωποι του ιδρύματος να ενημερώσουν σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η σχέση ιδρύματος – κυβέρνησης

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδρύματος δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η απαρχή της κρίσης χρονολογείται τον Μάιο του 2022, όταν το ίδρυμα αποσύρθηκε από το έργο ανάδειξης και προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων της σημαντικότατης ανακάλυψης της Νεκρόπολης του Φαλήρου, που έγινε το 2016, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού.

Τότε, με μια πύρινη ανακοίνωση, το ίδρυμα κατηγορούσε το υπουργείο Πολιτισμού για καθυστερήσεις και κωλυσιεργία. Το ΙΣΝ είχε επισημάνει τότε, μεταξύ άλλων, ότι «από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίστηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα, δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του δ.σ. του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς».

Το δεύτερο περιστατικό ήρθε λίγους μήνες αργότερα, έχοντας μάλιστα ως πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο και την αναφορά που έκανε για το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. «Τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να τους απασχολεί. Αλλά νομίζω όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί. Οποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρειάζεται γιατρό» ανέφερε, σχολιάζοντας το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», αλλά και στην 40ή της κατάταξης του Reuters σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου